Yeni nesil konsollar bir süredir bizimle birlikte. Ancak işlemci krizi nedeniyle oyuncular ne yazık ki konsollara ulaşmakta zorlanıyor. Yine de aksesuar seçenekleri açısından daha şanslı bir dönemdeyiz. Konsol ya da PC için kulaklık, depolama çözümü gibi aksesuarlara daha rahat erişebiliyoruz. Bu yazımızda ise Xbox ve PC için geliştirilen oyun kumandalarını ele alacağız. Joypad, gamepad gibi farklı isimlerle anılan kumandalar bu yazımızın temeli.
Xbox kumandaları geriye uyumluluk konusunda oyuncuları sevindiriyor
Özellikle Microsoft’un geliştirdiği oyun kumandaları arasındaki farkları görmek çok kolay değil. Microsoft Xbox 360’tan beri aslında kumandalarda “devrim” yaratmak yerine küçük iyileştirmeleri tercih ediyor. Bu da geriye uyumluluk konusunda önemli bir avantaj sağlıyor. Çünkü şunu hemen belirtelim. Önceki nesil Xbox One’ın kumandaları, yeni nesil Xbox Series S ya da X ile uyumlu. Dolayısıyla eski kumandalarınızı rahatlıkla yeni nesilde kullanabilirsiniz.
Sony tarafında ise PlayStation 3, 4 ve 5 arasındaki farkları daha kolay ayırt edebiliyorsunuz. Çünkü Sony kumanda konusunda daha deneysel davranabiliyor. Ancak Microsoft da boş durmayarak 8 yılda birkaç çeşit model kumanda çıkarmayı başardı. Şimdi farkları inceleyerek seçim yapmanızı kolaylaştıralım.
Öncelikle önceki nesil Xbox One’ın da kendi içinde ikiye ayrıldığını unutmayalım. Orijinal Xbox One kumandasında bluetooth özelliği dahili olarak bulunmuyordu. Ancak Xbox One S ile bluetooth özelliği geldi. Bu da özellikle PC veya Apple tarafında kullanacaklar için dikkate alınması gereken bir nokta. Orijinal kumandaları PC’de kullanmak için uyumlu bir adaptör satın almanız gerekiyor. Xbox One S ile gelen görece yeni kumandaya bu sayede bluetooth kulaklık da bağlamanız mümkün oluyor. Atlanmaması gereken bir diğer nokta ise kulaklık girişi. Orijinal Xbox One’da kablolu kulaklık girişi bulunmuyordu. Bunlara ek olarak yeni kumandanın çekim mesafesinin geliştirildiğini söyleyebiliriz. Fakat iki kumanda da çekim sorunu yaşayacağınızı sanmıyoruz. Yeni kumandaların bir farkı da malzemenin dokusunda kendini gösteriyor. Xbox One S ile çıkan kumandalardaki plastiğin yapısı elde kaymayı önlüyor. En güncel modellerden biri de Forza Horizon oyununa özel çıkıyor. 1549 liraya satılan ürünü bu adreste detaylı inceleyip satın alabilirsiniz.
Elite Kumanda ile zengin kişiselleştirme seçeneği
Microsoft daha profesyonel ve yüksek beklenti içinde olan oyuncuları unutmadı. Elite kumandası da onlar için geliştirildi. Kumandanın dokusu uzun süre kullanım için ideal bir kauçuk malzemeden üretilmiş. 360 gram ağırlığındaki kumanda ağır ama elde gayet sağlam duruyor. Microsoft D-pad konusunda da oyuncuların yorumlarını dikkate alıyor. Sonuç olarak kullanımı analog hissiyatına ve yüksek hassasiyete sahip bir D-pad çıkıyor. Farklı alışkanlıkları olan kullanıcılar için Elite’i kişiselleştirebilmek mümkün. D-pad ve analog stickler alternatifleriyle beraber kutu içerisinde geliyor. Tetiklerin hassasiyeti de donanım tarafından ayarlanabiliyor. Dövüş oyunları gibi çok seri ve hassas hareket etmeniz gereken oyunlarda bu kumandanın avantajını yaşıyorsunuz.
Microsoft bir de Series 2 isimli daha güncel bir Elite kumandası çıkardı. Bu kumanda artık kalem pil yerine şarjlı sistem kullanıyor. Fakat pilin dahili olması uzun vadede değiştirme sorunu yaratabilir. Bazı kullanıcıların şikayeti üzerine malzemesi geliştirilen Series 2, soyulmalara karşı dirençli hale geliyor. Özellikle Halo sevenlerin ilgisini çekecek bir ürünle yazımızı noktalayalım. Halo sürüm Elite 2 joypad’ini 5499 lira karşılığında bu adresten satın alabilirsiniz. Daha sade tasarıma sahip modeli ise bu adreste inceleyebilirsiniz.