Bilgisayar oyunlarında mobilitenin önemi her geçen gün artıyor. Akıllı telefonlar üzerinde oynanan sayısız oyun bunun en büyük göstergesi. Diğer taraftan Nintendo’nun son konsolu Switch de el konsolu ve normal konsol özelliklerini birleştiriyor. Açıkçası Nintendo’nun satış rakamları, oyun pazarına dair bildiklerimizi unutmamızı sağlıyor. PC tarafına geldiğimizde ise mobil açıdan fazla bir atılım göremiyoruz. Ancak Steam Deck, tüm oyunu değiştirebilecek potansiyele sahip bir ürün olarak dikkatleri topluyor.
Steam Deck ile oyun kütüphanenizi yanınızda taşıyın
Valve tarafından geliştirilen ürün, aslında kendini taşınabilir bir bilgisayar olarak konumlandırıyor. Ürün, özel bir Linux işletim sistemiyle gelecek. Fakat Steam, kullanıcılar için herhangi bir kısıtlamadan kaçınıyor. Yetkililer isteyenin istediği işletim sistemini kurmakta özgür olduklarını ifade ediyor. Dolayısıyla Steam Deck’in bu açık yapısı ve mimarisi en baştan büyük takdir topluyor. Eğer istenirse Steam Deck’i Windows işletim sistemli bir bilgisayar olarak kullanmak elinizde. Bu tercihin asıl getirisi bana göre sınırsız ve uyumlu aksesuar seçenekleri. Bilgisayarınızla uyumlu kulaklık, joypad, direksiyon, klavye gibi ürünleri rahatlıkla Steam Deck’e bağlayabilirsiniz. Ürünü test edenler sorunsuzca DS5 gibi aksesuarları bağladıklarını gösteriyorlar. Tabii ki portatif olarak öne çıkan bu üründe USB-C üzerinden HDMI bağlantı seçeneği de sunuluyor. Yani bilgisayarınızdaki mevcut donanımın Steam Deck ile uyumlu olup olmaması gibi bir sorun yaşamayacaksınız.
Valve tasarımcısı Scott Dalton, “Uzun yıllardır bu ürünü geliştiriyoruz,” diyor. “Ancak AAA oyunlarını istediğimiz FPS’de oynatmak için optimum donanıma şimdi ulaştık,” diye de ekliyor. Bu da spekülasyona açık bir konuyu gündeme getiriyor. Steam Deck üzerinde hangi oyunları oynayabilirim? Steam Deck, 720p çözünürlükte ve orta ayarlarda neredeyse her oyunu açabileceğini iddia ediyor. Valve, karışıklığı önlemek adına oyunlar için bir işaret sistemi de geliştirmiş. Yeşil, kırmızı gri gibi uyumluluk işaretleri bu konuda doğru fikir veriyor. Bazı oyuncular Steam Deck’e özel oyun beklentisi içine girmişti. Ne yazık ki Valve, böyle bir gündeme sahip olmadıklarını ifade etti ve konuyu kapattı.
Doğru beklentiler
Tasarım ve ergonomi olarak beğenilen ürün bence bu haliyle biraz kaba duruyor. Eğer Valve, bu işin devamını getirirse daha zarif tasarımlı modelleri göreceğimizi düşünüyorum. Ürünün giriş modeli 400 dolardan başlıyor. 649 dolarlık SSD’li bir model de mevcut. Özellikle 400 doların çok iddialı ve doğru bir rakam olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki ülkemiz için ilk etapta Steam Deck satışı düşünülmüyor. Distribütör ile ürünün gelmesi durumunda fiyatların bir hayli yüksek olma ihtimali söz konusu. Her halükarda ürünün pazarlamasının doğru yapılması gerekiyor. Gerçekten Steam Deck kimin için? Oyunlardaki grafik beklentisi yüksek profesyonel oyuncuların uzak durması gerekiyor. Ancak konsolların kapalı mimarisinden sıkılan, el konsolu kültürüne yakın oyuncular Steam Deck’e bayılacaktır. Kaldı ki işlemci krizi nedeniyle konsol ve PC tarafında erişim sorunu yaşanıyor. Böyle baktığımızda ürünün doğru bir zamanda piyasaya çıktığını düşünüyorum. Tarz olarak da daha çok Indie yani bağımsız yapımları tercih edenler bu ürünle mutlu olacaktır. Özetlemek gerekirse Steam kütüphanenizi yanınızda taşımak için Steam Deck biçilmiş kaftan. Daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.