Termal Kameralı Drone, uzaktan kumanda aracılığıyla kontrol edilebilen ve termal kamera takılı insansız hava aracıdır. Özellikle son yıllarda dronelarla yapılan termal görüntüleme işi çok gelişti. Tarımsal alanlarda yapılan arazi değerlendirme çalışmalarından tutun da arama-kurtarma faaliyetlerine, yangında binada mahsur kalan insanların kurtarılmasına kadar bir çok alanda bu teknolojiden yararlanmak gerekliliğine herkes inanmaya başladı.
Termal Kamera Nasıl Çalışır?
Termal kameraların çalışma prensibi; gözle görülemeyen kızılötesi enerjiyi baz alarak görüntünün genel yapısını gelen kızıl ötesi enerjiye göre oluşturduğu renkler ile şekillendirmesidir. Bu kameraların çektiği görüntüler insan gözü tarafından görülenlere göre çok farklıdır. Genel olarak termal kameralarda renk ayrımı şöyledir: Renkler insanlar, yapılar ve nesneler için farklı sıcaklıkları yansıtır. Bu renkler ekrana değişik sıcaklıkları anlatan maviden kırmızıya uzanan lekeler olarak yansır. Düşük sıcaklıklar mavi renk ile gösterilirken, sıcaklık yükseldikçe renkler kırmızıya doğru döner. Hatta bazı termal kameraların kullandığı farklı renk şemaları vardır. Aslında ısı, atomların oluşturduğu titreşiminden oluşur. Titreşim ne kadar çoksa ısı o kadar artar. İşte bu ısı yansıması termal kameraların algıladığı şeydir.
Termal Kameralı Drone Kullanım Alanları
Termal kameralar, başlangıçta askeri uygulamalarda kullanılsa da günümüzde endüstriyel alanlarda da kullanımı yaygınlaştı. Kamu güvenliği, yangın ve kurtarma faaliyetlerinde, tarım alanında, yol ve köprü denetimlerinde, petrol, elektrik ve doğalgaz tesislerinin denetiminde, tıp alanında ateşli hastaların belirlenmesi ve benzeri alanlarda kullanımı arttı.
Kamu Güvenliği Alanında
Bu alanda en çok yararlanılan yangından kurtarma ve arama-tarama çalışmalarıdır. Termal kameralı drone kapalı ve karanlık ortamlarda mahsur kalan kişilerin kurtarılmasında çok faydalıdır. Özellikle zorlu arazi şartlarında ulaşmanın güç olduğu alanlarda görevlileri riske atmadan görev yaparlar.
Tarım Uygulamalarında
Havadan termal kameranın en çok kullanıldığı alanlardan biri de tarımdır. Genellikle havadan mahsul yönetiminde, fidanlık ve seraların izlenmesinde bazen de bitki hastalıklarının tespitinde kullanılan bir çözümdür. Çiftçiler de sürüden kaçan hayvanlarını bulmak amacıyla termal drone kullanabilirler.
Yol ve Köprülerin Denetimlerinde
Köprü ve yol denetimleri için termal drone kullanılması oldukça yaygındır. Çünkü havadan yapılan kontroller hem çok hızlıdır hem de uzaktan yapılan kontrol işin verimini arttırır. Çok daha ucuz ve güvenilir bir yöntemdir. Personel giderleri azalacağı gibi uzaktan denetim ile de personel güvenliği için risk almaya gerek kalmaz.
Petrol ve Doğazgaz Borularının Denetiminde
Petrol rafinerisi, çeşitli boru hatlarındaki sızıntıların tespiti ve bunların izlenmesi için yine termal kameralı drone kullanımı yaygındır. Dronelar üzerine eklenen optik gaz görüntüleme (OGI) sensörleri ile özellikle boru hatlarında oluşabilecek sızıntıları güvenli bir mesafeden rahatlıkla tespit ederler. Bunun dışında olası bir sabotaj ve hırsızlık olaylarına karşı da termal dronelar karanlık ortamda canlıları tespit ederler.
Özetle
Günümüzde bu tip dronelar askeri, tarım, endüstriyel, kamu güvenliği alanlarında denetim veya tespit amacıyla çok fazla kullanılırlar. Sıfır ışıkta gözümüzün göremeyeceği kadar karanlıkta ışıksız durumlarda termal kameralar tüm ısı farklarını görür. Bunun için kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. Uçuş esnasında yapılan tespitin bulunduğu noktanın koordinatları gerçek zamanlı olarak merkeze iletmelerinden ötürü stratejik öneme sahiptirler.
Uygun fiyat fırsatları ile sunulan kaliteli drone modellerine MediaMarkt mağazalarından ve www.mediamarkt.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.