Akıllı telefon sektörünün devasa gelişimi ile doğru orantı olarak mobil uygulamaların da sayısında ciddi bir artış söz konusu. Bu doğrultuda Android ve iOS gibi işletim sistemlerinin uygulama mağazaları da sürekli genişliyor.
Peki her mobil uygulamanın güvenli olduğunu söylemek mümkün mü? Kesinlikle hayır… Özellikle son dönemde kullanıcı güvenliğini tehdit eden yüzlerce uygulama, Google Play Store gibi mağazalardan kaldırıldı. Peki uygulamaların isimlerini bir kenara bırakalım, hangi türde yazılımların telefonlara asla yüklenmemesi gerekir. Sizler için derledik…
Müzik çalar uygulamaları
Akıllı telefonlar, halihazırda fazlasıyla kaliteli yerleşik müzik çalar uygulamasıyla kullanıcı karşısına çıkıyor. Bu noktada yeni bir müzik çalar indirmek, telefonunuzda potansiyel güvenlik açıklarına neden olacaktır. Zira son dönemde birçok uygulamada bankacılık Truva atı tespit edildi.
Belirsiz internet tarayıcıları
Bir internet tarayıcısı indirdiğimizde genellikle ilk yaptığımız şey, oturum açma bilgileri dahil birçok detayı söz konusu uygulamayla paylaşmak olur. Bu sayede defalarca şifre girmemize gerek kalmadan işlerimizi kolaylıkla halledebiliriz. Bu nedenle güvenilirliği kanıtlanmış internet tarayıcılarını tercih edin. Zira son dönemde bazı tarayıcılarda gizlilik ihlali tespit edilmiştir.
Ücretsiz VPN’ler
Özellikle dikkat edilmesi gereken uygulama türlerinden biri de ücretsiz VPN’ler. Piyasada sınırlı sayıda doğru amaçlarla kullanıcılara hitap eden ücretsiz VPN olsa da, geri kalan kısmı ciddi güvenlik açıklarının yanı sıra kullanıcı verilerini ele geçiren ekstra yazılımları bünyesinde barındırıyor.
Ses kayıt cihazları
Müzik çalar uygulamasında olduğu gibi akıllı telefonlar, yerleşik ve kaliteli ses kayıt uygulamalarıyla gelir. Bu nedenle ekstra bir uygulama indirerek cihazınızı tehlikeye atmaya gerek yoktur. Bu tür uygulamaların da belirli bir bölümünde bankacılık Truva atı tespit edildi.
Temizleme uygulamaları
Günümüzde güvenilirliği kanıtlanmış temizleme uygulamaları olsa da, geri kalan kısmı ise yarardan çok zarar verebilecek potansiyeldedir. Son dönemde çoğu temizleme uygulamasının kullanıcı verilerini ele geçirdiği tespit edilmiştir.
RAM artırdığını iddia eden uygulamalar
Bir telefonun RAM’ini artırmanın hiçbir yolu yoktur. Son dönemde bazı akıllı telefonlar sanal RAM özelliği ile gelse de, bu tamamen farklı bir durumdur. Yani uygulamayla bellek artırılmaz. Bu nedenle böyle iddialara sahip yazılımlardan kesinlikle uzak durun.
Bilinmeyen Antivirüs uygulamaları
Google Play Store gibi mağazalarda en fazla bulunan uygulama türlerinden biri de Antivirüs programlarıdır. Bunların hepsi telefonları virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan koruduğunu iddia eder. Ancak belirli bir çoğunluğu adeta kılık değiştirmiş kurtlardır. Yani sahte uygulamadır. Bu nedenle tanınmış ve güvenilirliği kanıtlanmış Antivirüs uygulamalarını tercih edin.
Yalan dedektörü uygulamaları
Öncelikle yalan dedektörlerinin oldukça pahalı ve detaylı aletler olduğunu belirtelim. Bu nedenle yalanları tespit ettiğini iddia eden uygulamaların hiçbir yeteneği yoktur ve işe yaramaz. RAM artırdığını iddia eden uygulamalarda olduğu yalan dedektörü yazılımlarından da kesinlikle uzak durun.