Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürHibrit eğitimde ebeveynler için ipuçları

    Hibrit eğitimde ebeveynler için ipuçları

    Yeni eğitim öğretim yılı kısa süre önce başladı. Bu yıl pandemi etkisi ile birçok okul sınıflarda ortaya çıkacak Covid pozitif vaka ihtimallerini de göz önünde bulundurarak uzaktan eğitim konusunda öğrencilerine esnek seçenekler sunuyor. Dolayısıyla bu yılki okul öncesi hazırlık süreci geçtiğimiz yıllardan daha farklı geçti. Kırtasiye alışverişi yapmanın ya da okul servisi gibi işleri planlamanın ötesinde bu yıl ebeveynlerin çocuklarını okula hazırlarken uzaktan eğitimin gerektirdiği bazı yeni sorumlulukları vardı. Öğrencinin online bir sınıf oturumuna nasıl katılacağı ya da okulun öğrenme yönetim sistemine nasıl giriş yapacağı gibi. Bu haftaki yazımda hibrit eğitimde ebeveynlerin işine yarayacak ipuçlarını bir araya getirdim.

    Evin içinde bir öğrenme alanı yaratın
    Eğitimde çocuklar için çalışma düzeni çok önemlidir. Evden eğitimde, okulda olduğu gibi planlı ve programlı bir şekilde ilerlenmemesi çocuğun hem motivasyonunun düşük olmasına hem de odaklanamamasına neden olabilir. Bu noktada öncelikle yapılması gereken çocuğunuza evde okul çalışmaları için bir alan belirlemektir. Ödev yaparken ya da online sınıf oturumlarında öğrencinin kullanabileceği bu alan evinizin herhangi bir yerinde olabilir, ancak ideali sessiz ve dikkat dağıtıcı olmamasıdır. Çalışma alanı mümkünse diğer aile bireylerinin zaman geçirdiği odadan ayrı bir yere konumlandırılmalı. Mesela çocuğunuzun odası bir çalışma alanı oluşturmak için oldukça uygun. Bu sayede çocuğunuz dışarıdan gelen etkilere karşı daha kapalı olabilir.
    Siz de evden çalışan biri iseniz çocuğunuzun derslere kendini verebilmesi için sizin de çocuğunuz gibi pijamalarınızla olmamanız motivasyon açısından önemli. Aksi halde odaklanma sorunları kaçınılmazdır. Evde bir alan yaratmanın yanında çocuğunuzun uyanacağı, kahvaltısını yapacağı, derslere katılacağı, ödevlerini yapacağı, kendine zaman ayıracağı saatleri belirlemek, rutin oluşturmanın en önemli şartlarındandır.

    Online derslerde arka plandaki ses ve ışık için ilgili ayarları yapın
    Çocuğunuz için evde uygun bir öğrenme alanı belirleyip ders çalışacağı saatleri netleştirdikten sonra, onun online derslerde kendini daha rahat hissetmesini sağlayacak bazı pratik uygulamalar yapabilirsiniz. Mesela online platformlar üzerinden derse katılacağı odanın ışığı önemlidir. İlgili alanda arka planda sokaktan gelen gürültüler ya da köpek hava havlaması gibi rahatsız edici sesler olabilir. Tüm bunları çocuğunuz kullandığı video konferans uygulamasının ayarları üzerinden düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzun öğretmenini ve sınıf arkadaşlarını daha iyi duyabilmesi için ise kulaklık takması önemlidir. Online derslerde çocuğunuzu arkasında boş bir duvar olacak şekilde oturtabilir veya okulunuz izin veriyorsa sanal bir arka plan kullanabilirsiniz. Video ayarlarını tıklayarak nasıl göründüğünü görmek için videonuzu test edebilirsiniz. Çocuğunuzun erişilebilirlik özelliklerine de ihtiyacı olabilir. Onun bireysel ihtiyaçlarını karşılamak ve engelsiz bir iletişim kurabilmesi için bu ayarları nasıl özelleştireceğinizi öğrenmenizde fayda var.

    İnternet bağlantı kalitenizi kontrol edin

    Çocuğunuz derslere online olarak katılıyorsa, video kalitesi, sınıf arkadaşlarına ve derse bağlı hissetmesine yardımcı olmak için büyük önem taşıyor. Online platformlarda video deneyimini iyileştirmenin ve optimize etmenin bazı pratik yolları var.
    Bağlantı için kullandığı cihazı evinizin Wi-Fi yönlendiricisine veya erişim noktasına yakın bir yere kurmanız önem taşıyor. Wi-Fi bağlantınız zayıfsa, bir ethernet kablosu kullanarak yönlendiriciye kablolu olarak bağlamanız da görüşme kalitesini olumlu etkileyecektir. Ders sırasında görüntü donuyorsa, kaliteyi artırmak için öğrencinizin kamerasını kapatabilirsiniz.

    Ekran kullanımına dikkat edin
    Uzaktan eğitim ile haliyle çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre de arttı. Bu süreyi sürekli kontrol etmeye çalışmak çocuğunuzla ilişkinize zarar verecektir. Bunu kontrollü bir şekilde yapmak kritiktir. Bilgisayar oyunları, tablet ve akıllı telefonlardan oynanabilen çevrim içi oyunlar ya da sosyal medya kullanımını çocuğunuzla konuşarak bir düzene sokmaya çalışabilirsiniz. Çocuklar akıllı cihazları kardeşleri ile paylaşıyorlarsa kimin neyi ne zaman kullanacağı konusunda uzlaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun sürekli ekran başında oturarak zaman geçirmesini engellemek için kısa molalar verebilirsiniz. Okul döneminde teneffüs vakitlerinde arkadaşlarıyla hareketli oyunlar oynayan çocuklarınız için molalarda çeşitli aktiviteler organize edebilirsiniz.

    Sosyalleşmesine fırsat tanıyın
    Okul sadece çocukların eğitim aldığı, ders yaptığı bir yer değildir. Aynı zamanda sosyalleştiği bir ortamdır da. Çocuğunuz evden eğitim görürken sosyalleşme konusunda da ona fırsat vermeniz önemli. Ders saatleri haricinde online platformlarda arkadaşları ile buluşması, sohbet etmesi, çok abartmamak kaydı ile online oyun oynaması gibi aktivitelere siz ön ayak olabilirsiniz. Unutmayın çocuklar oyun oynarken ve sosyalleşirken de çok fazla şey öğreniyorlar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN