Elon Musk’ın çılgın şirketi Tesla yeni projeler üretmeye devam ediyor. Dünyayı saran uydu interneti, Mars kolonisinden ve elektrikli otomobillerden sonra sıra robot geliştirmeye geldi. Elon Musk, Tesla Bot ismini verdiği yeni robotunu geçtiğimiz haftalarda tanıttı. 1.75 boyunda ve 56 kilogram ağırlığındaki bu robot kamuoyunu adeta kılıçla ikiye böldü. Bir gruba göre Tesla Bot yaşam kalitemizi yükseltecek. Diğer grup ise robota şüpheli bakıyor. İnsana “fazla” benzediği için tedirginlik duyan bu kesim, Tesla Bot’a oldukça çekimser yaklaşıyor.
Tesla Bot aslında vücut bulan bir otomobil
Tesla Bot’un gövdesinde ise FSD (Full Self Driving) Bilgisayarı bulunuyor. Bu bilgisayarı otonom sürüş özellikli 2019 sonrası Tesla otomobillerinde görüyorduk. Hatta 2019 yılı öncesine ait bir Tesla’nız varsa daha gelişmiş otonom özelliklerine sahip FSD kullanmak için 1500 dolar ödeme karşılığında yükseltme yapabiliyorsunuz. FSD’nin işlemcilerinin bir kısmı Samsung tarafından üretiliyor. Bu bilgisayar baş bölgesinde bulunan kameraları yönetiyor ve bu sayede çevre ile etkileşimi düzenliyor. Böyle düşündüğünüzde aslında Tesla Bot’u ayağa kalkan bir Tesla otomobili olarak yorumlayabiliriz. O halde hemen robotumuzun hızına bakalım. Tesla Bot saatte 8km hız yapabiliyor. Tesla Bot’un asıl zekası ve farkı ise DOJO ismindeki yapay zekadan geliyor. DOJO, Karate, Aikido gibi Uzak Doğu sporlarının okulu anlamına geliyor. Musk ise bu kavramı yapay zekanın geliştiği platform olarak konumlandırıyor. Tesla DOJO ile bir hayli iddialı: “Dünyanın en hızlı öğrenen yapay zekasını geliştiriyoruz.”
Arkadaş mı düşman mı?
Musk, Tesla Bot için dost canlısı ve sıkıcı işlerin katili benzeri bir tanım yapıyor. Bu söylemle aslında Musk, robotların dünyayı ele geçireceği kıyamet senaryosuna atıfta bulunuyor. “Sakin olun,” diyen Musk’a göre bu robot getir götür işleri için ideal. 20 kilogram taşıyabilen Tesla Bot gelişmiş eklemlere sahip. Kol ve bacak bölgelerinde ağırlıklı olarak bulunan 40 elektromekanik hareketli eklem robota büyük esneklik sağlıyor. Ancak tam olarak robotun yapabilecekleri ve potansiyelini bilemiyoruz. Çünkü önümüzdeki sene prototipin biteceğini açıklayan Musk, erken bir sunum yaparak gizemli bir hava yarattı. Robot görünümünde bir dansçı ile başlayan sunumun ciddiyetten uzak oluşu belki de Musk’ın espri anlayışı. Hatırlayacağınız üzere Musk, Mars’a spor bir otomobil göndermişti. Bir kere de sıkıntıdan Musk’ın alev makinesi geliştirdiğini görmüştük. Dolayısıyla bu noktada robotun potansiyelinden çok Musk’ın vermek istediği mesajı doğru okumak gerekiyor.
Gizli mesaj Temel Gelir üzerine mi?
Musk, aslında iki mesaj veriyor olabilir. “İnsanların yerini alacak robotları üretmek şu an için imkansız,” diyen Musk ters psikoloji yapıyor olabilir. Boston Dynamics gibi güçlü rakipleri “uyutarak” kendi gizli robotunu geliştiriyor olabilir. Ya da konuyu tiye alarak robotik alandaki gelişmeleri yavaşlatmak için zaman kazanmak istemiş olabilir. Bir diğer ihtimal ise yine Musk’ın söylemlerinden türüyor. “Robotların egemen olduğu dünyada Temel Gelir’i konuşmalıyız,” diyor Musk. Evrensel Temel Gelir olarak tanımlanan bu model daha çok vasıflı çalışanları ilgilendiriyor. Otomasyon ve yapay zeka nedeniyle işsiz kalması muhtemel bu kişiler için Temel Gelir planı düşünülüyor. Yani robotik teknolojiden doğan gelirin bu kesime verilmesi. “Harika bir cerrahsınız ama size ihtiyacımız yok. Buyurun bu da aylık geliriniz” mantığı Tesla Bot ile tekrar gündeme geliyor.
Pandemi gölgesinde uzaktan çalışmanın arttığı günümüzde bu sorulara ciddiyetle yaklaşmak gerekiyor. Zira, Musk, yapay zekaya karşı insanlığın işlemcilerle güçlendirilmesi gerektiğini savunanlardan biri. Sizce sunumun arkasında böyle gizli bir altyapının haberi mi var?