Su altında fotoğraf çekmenin inceliklerini bu yazımızda anlatıyoruz. Gelin hep beraber dikkat etmeniz gereken konulara göz atalım.
Su altı fotoğrafçılığı kendi alanında özel bir fotoğraf kategorisidir. Amatör ya da profesyonel olun bu alanda fotoğraf çekmek, önceden hazırlık yapıp gerekli ekipmanlara sahip olmayı gerektirir. Bu bakımdan biraz zor ve meşakkatli bir alan olan su altı fotoğrafçılığı için ciddi bir emek ve yatırım gerekir.
Su altında fotoğraf çekmenin incelikleri
Öncelikle diğer fotoğraf kategorilerinde olduğu gibi su altında fotoğraf çekmeden önce de biraz deneme yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu denemeleri yapmadan önce elbette su geçirmez bir fotoğraf makinesi ya da elinizdeki makineyi su geçirmez hale getirecek bir kılıfa (housing) ihtiyaç vardır. Fotoğraf makinesi olarak cep telefonunuzu kullanabildiğiniz gibi (eğer amatörce ve kısıtlı bütçelerle bu fotoğrafları çekmek zorunda iseniz başlangıçta telefonla denemeler yapılabilir) profesyonel bir fotoğraf makinesi de alabilirsiniz.
Önce havuzda denemeler yapın
Elinizde fotoğraf çekmeye yaracak ve su altında kullanabileceğiniz bir fotoğraf makinesi var. Bunu alarak ilk etapta havuzda denemeler yapmanızı öneririm. Zira amatörlüğünüzü bu havuzda atabileceğiniz gibi elinizdeki makinenin sınırlarını ve özelliklerini de bu havuzda test etme imkanı bulacaksınız.
Işık su altında da çok önemli
Fotoğrafın ana etkeni olan ışık açık havada olduğu gibi su altında da önemli bir etken. Suyun ışığı kırması sebebiyle suyun derinlerine indikçe ışık da azalır. Bu yüzden ilk başlarda çekimleri yüzeye yakın yerlerde yapmalısınız. Eğer ışığın az olduğu derinlere dalıp fotoğraf çekmek istiyorsanız ek ışık kaynağı almanız gerekiyor. Denizde yapacağınız çekimlerde de ilk etapta sığ suları tercih etmeniz tecrübe kazanmanız açısından faydalı olacaktır. Çünkü bir kameranın açık havada tepkisi, verdiği renkler ve ışığa olan duyarlılığı suyun altında çok farklı olacaktır. Bunu yaşayarak görmeniz gerekiyor.
Klasik kareler çekin
Su altında en çok beğenilen görüntülerden biri de yarısı suda yarısı gökyüzünü gösteren bölünmüş fotoğraflardır. Bu ve benzeri ‘klasik’ kareler sizi farklılaştırmaz belki. Ama tecrübe ve deneyiminizi artırır. Uzun vadede kendi tarzınızı geliştirmeye yardımcı olur. Bunları bol bol deneyin.
Genel ve detay çekin
Su altında zaman kısıtlı (tüple dalış yaptığınızı varsayıyorum) olduğu için bir konunun genel ve detay farklı çekimlerini yapın. Zira kısıtlı bir zamanda çekim yapacağınız için elinizdeki ekipmanı ve imkanları sonuna kadar kullanın. Etraftaki hayvan ve bitkileri kadrajınıza alarak çekimler yapmaya çalışın. Bunları yaparken onların doğal yaşamlarına saygı göstermeyi de unutmayın. Orası onların evi.
Renklere dikkat edin
Su altında renkler açık havadakinden farklı görünür. Birçok fotoğraf makinesi bu renk sapmalarını düzeltemez. Bunun için özel ışık, flaş çözümleri ya da filtre kullanmanız gerekebilir. Bu konuda araştırma yapıp özellikle düzeltme filtreleri ve ışıklara yönelebilirsiniz.
Son olarak şunu belirteyim: Su altı fotoğrafçılığı zor ve masraflı bir fotoğraf kategorisidir. Bu bakımdan ciddi emek ve yatırım gerektirir. Alınan sonuçlar ise bu yatırım ve emeğin fazlasıyla karşılığını verir.
Işığınız bol olsun…