Çin merkezli teknoloji devi Huawei kendi işletim sistemi HarmonyOS 2.0 sürümünü tanıttı. Bu sürümü kullanan cihazlar da kullanıma sunuluyor.
Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret geriliminden en fazla etkilenen markalardan biri de Huawei olmuştu. Markanın Google ile iplerini koparmasına neden olan bu ticaret savaşlarının en önemli sonucu Huawei marka telefon ve benzeri cihazlardan Google servislerinin kaldırılması olmuştu.
Bu hamleye birkaç yıldır kendi geliştirdiği HarmonyOS ile karşılık veren Huawei bu işletim sisteminin 2.0 sürümünü Haziran ayı başında düzenlendiği çevrimiçi bir etkinlikle tanıttı. Yeni işletim sistemi sürümünün dikkatimi çeken ilk özelliği tam bir ekosistem yazılımı olması. Tabletten telefona, buzdolabından akıllı saate ve hatta kahve makinesine kadar birçok cihaz üzerinde çalışabilecek bir işletim sistemi olan HarmonyOS 2.0, adeta ekosistem kurmak için geliştirilmiş.
Bunun en önemli ibaresi ise cihazların anında birbiri ile bağlantı kurabilmesi. Süper Cihaz adı verilen bir özelliği bulunan yeni işletim sistemi sürümünde etraftaki Huawei cihazlarla anında bağlantı kurulabiliyor ya da bu bağlantılar kesilebiliyor.
HarmonyOS 2.0 ilk etapta Mate X2, Mate 40, P40, Mate 30 ve MatePad Pro cihazlarında halka açık olarak Beta sürümü ile teste edilmeye başlandı bile. Siz de bu cihazlardan birine sahipseniz beta programına dahil olup yeni işletim sistemini deneyebilirsiniz.
Öte yandan Beta programı dışında bu yeni işletim sistemini kullanan ilk cihaz da satışa sunuldu. Huawei MatePad 11. Bu tablet bilgisayar HarmonyOS 2.0 işletim sistemi ile geliyor ve bu ürünü deneyimleme imkanı da buldum. Öncelikle şunu söylemek isterim arayüz olarak Android sürümünden pek bir farkı yok. hatta iPAD işletim sistemine benzer yönleri de var. Süper Cihaz sistemi çok iyi çalışıyor.
Uygulama tarafında ise Android işletim sistemli Huawei tabletlerle birebir benzer bir deneyim sunuyor: AppGallery ile yerel ve uluslararası uygulamaları bulabiliyorsunuz. Buuygulama mağazasında olmayan uygulamaları ise Petal Serach üzerinden arayıp üçüncü parti uygulama mağazalarında bulmanız da mümkün. Ek olarak bazı geliştiricilerin APK dosyalarını kullanıcılara sunduğu da belirteyim. Bu yöntemi de uygulama kurmak için kullanabiliyorsunuz.
Yaklaşık 15 gün kullandığım Huawei MatePad 11, HarmonyOS ile yapabileceklerimizin önemli ipuçlarını verdi. Ekosistem olarak sağlam gelen Huawei’nin önümüzdeki günlerde bu işletim sistemini kullanan saat, telefon ve benzeri cihazlarını dünya ve Türkiye pazarında satışa sunacağı biliniyor. Cihaz sayısı arttıkça bu yeni işletim sisteminin geleceği de şekillenecek.
Kesin konuşmak için erken olsa da Huawei kendi işletim sistemi konusunda ciddi olduğunu ve geleceğe yatırım yaptığını gösteriyor. HarmonyOS sadece mobil cihazlarda değil aynı zamanda otomobil gibi farklı alanlarda da kullanılabilecek. Bu işletim sisteminin başarısı kuracağı ekosisteme ve ürün çeşitliliğine bağlı. Markanın bu konuda da iddialı olduğunu düşünüyorum. Yine de son sözü tüketici söyleyecek ve işletim sisteminin kalıcı olup olmayacağını hep beraber göreceğiz.