Ülke genelinde kutlanan Kurban Bayramı ile birlikte kurban etinin nasıl saklanacağı ve kıyma çektirme en çok merak edilenler konular arasında yer alıyor. Bu hafta sizler için kurban etinin saklanması ve kıyma yapımı ile ilgili faydalı bilgiler paylaşacağım. Evde kıyma yapımı ile ilgili merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz.
Kurban eti nasıl saklanır?
Kurban kesimi gerçekleşti ve herkes payını aldı. Peki şimdi ne olacak? Genellikle çoğu kişi kurban bayramında etlerini plastik torbalara, kovalara ve küvete koyuyor. Bu yöntemlerin uzman kasaplar tarafından önerilmediği ve etin sıcakta bozulabileceğini hatırlatmak isterim. Özellikle naylon torbaların içinde temiz hava olmadığı için et bozulmaya başlar ve bu nem ısıyla birleşerek bakteriler için mükemmel üreme zemini oluşturur.
Kurban etini sağlıklı bir şekilde saklamak için öncelikle yapmamız gereken şey; etimizi kendi kendine ve tercihen havadar bir ortamda soğutmak olmalıdır. Bu nedenle etinizi bir kaseye veya tepsiye koyup soğuması için mümkün olduğunca ince yaymak önemlidir. Oda sıcaklığına geldikten sonra eti soğuk bir yerde muhafaza etmelisiniz. Bunun için buzdolabı en iyi çözümdür. Etinizi nasıl kullanmak istediğinize bağlı olarak, parçaları kesip düzenleyebilir, dondurucuda güvenli torbalara veya kaplara koyabilir veya kıyma yapabilirsiniz. İşte bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, eti dondurucuya koyarken çok ince bir şey kullanmaktan kaçınmanızdır. Kaplama veya torba çok inceyse veya doğru malzemeden değilse, ette grimsi noktalar olarak ortaya çıkacak olan dondurucu yanığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Unutmamanız gereken bir diğer konu da; et dondurucudan çıktıktan ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya koyamazsınız, bu nedenle yalnızca ihtiyacınız olanı çıkardığınızdan emin olun. Ayrıca etin kesildiği yere göre üzerinde toz veya toprak kalıntıları varsa, o kısımları kesmek ve yıkamaktan kaçınmak isteyeceksiniz. Etin yıkanması bu noktada sıkıntılıdır çünkü kire yuvalanmış bakteriler etin içine girip onu kirletebilir. Yine bakteriler sıcaklığı ve nemi sever, bu yüzden kurban etinizi yıkamaktan kaçının ve kendinizi hastalıklardan koruyun.
Evde kıyma nasıl yapılır?
Covid-19 sürecinde sağlıklı beslenme ve hijyen hayatımızda çok daha önemli bir hale geldi. Artık pek çok şeyi evimizde yapıyor, temiz içerikli gıdaları tercih etmeye çalışıyoruz. Kurban Bayramı sürecinde de etlerimizi sağlıklı bir şekilde saklamaya özen gösteriyor, genellikle etleri kıyma yaparak derin dondurucuda saklıyoruz. İşte tam da bu noktada kıyma makineleri imdadımızı yetişiyor!..
Aslında kıyma makineleri önceden aşçılar, avcılar ve kasaplar tarafından kullanılıyordu. O zamandan bu yana işler değişti ve hijyen için kıyma makineleri mutfağımızda yerini aldı. Artık kurban etlerini kasaplara götürüp kıyma yaptırmak yerine, pek çok aile evinde kıyma makinesi bulundurmaya özen gösteriyor.
Keza, evde gönül rahatlığıyla etinizi çekebilir, işiniz bittiğinde kıyma makinenizi temizleyip güvenle etlerinizi tüketebilirsiniz. Bu sayede gıda sahtekarlıklarına karşı kendinizi ve ailenizi de olası risklerden koruyabilirsiniz.
Kıyma makinesi önerileri
Evde kıyma çekebileceğiniz maharetli kıyma makineleri ile dilerseniz içli köfte ve sosis yapabilirsiniz. Peki hangi kıyma makinesini tercih edebilirsiniz?
FAKIR Minso Plus 1800 W Et Kıyma Makinesi
FAKIR Minso Plus kıyma makinesi hem şık tasarımı, hem de kolayca temizlenebilmesiyle göz dolduruyor. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus var; kıyma makinesi satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken konuların başında makinenizin temizliği geliyor. Malum et çektiğiniz makinenizde bakteri ürememesi noktasında hijyen şart!
Gelelim Fakir Minso ile ilgili yorumlarıma.. Benim de evimde kullandığım bu maharetli et kıyma makinesi, oldukça verimli çalışıyor ve kaymayı önleyen ayaklar sayesinde güvenli bir şekilde etlerinizi kıyma yapabiliyorsunuz. Kıyma çekmenin yanı sıra, dilerseniz içli köfte ve sosis de yapabilirsiniz.
TEFAL HV8 PRO Kıyma Makinesi 5 İN 1
Günlük tarifleriniz için kullanabileceğiniz pratik ve oldukça güçlü bir et kıyma makinesi. Kıyma çekmenin yanı sıra; köfte hamburger, hamburger ve pek çok tarif için gerekli malzemeleri kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Özel aksesuarları sayesinde sosis ve işli köfte de yapmanız mümkün! Ayrıca bıçak, ızgaralar, sosis ve içli köfte aksesuarlarını ürünün gövdesinde saklayabiliyorsunuz. Geniş saplar ile de taşıma ve kullanım kolaylığı sunuyor.