Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetAndroid 12 - Önemli Yenilikler

    Android 12 – Önemli Yenilikler

    Google’ın yeni işletim sistemi olan Android 12 yepyeni özellikler ve farklı güvenlik seçeneklerini kullanıcılarla buluşturmayı amaçlıyor.

    Google, aslında daha önce Android arayüzündeki en büyük değişikliği Android 5.0 ile beraber yapmıştı. Bu sürümle Meteryal Tasarım diline geçiş yapan şirket, yaklaşık 7 yıldır bu tasarım dili üzerinden gidiyordu.

    Şimdiyse tamamen yenilenen Material You tasarım diliyle karşımıza çıkan Google, widget tasarımlarından uygulama içi ikonlara kadar birçok detayı yeniden elden geçiriyor. Kısaca, işletim sisteminde görsel anlamda birçok detayın baştan aşağıya yenilendiğini söyleyebiliyoruz.

    Elbette arayüz tasarımında oluşan farklılıklar saf Android işletim sisteme ait. Bu da Android 12’nin tasarımının markadan markaya göre değişebileceği anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi birçok marka Android işletim sistemini kendi arayüz tasarımına uyguluyor. Bu yüzden her markanın Android tasarımı birbirinden farklı görünüyor.

    Google, etkinlik sırasında ayrıca Android 12 ile birlikte gelecek olan Gelişmiş Duvar Kağıdı özelliğine de kısaca değindi. Yeni Android işletim sisteminde daha çok arayüz tasarımına odaklanan firma, bu özellik sayesinde kullanıcıların duvar kağıdını değiştirdikleri zaman sistem renklerinin de değiştirilen duvar kağıdına göre optimize olacağını söylüyor. Böylece işletim sistemi de değiştirilen duvar kağıdına uyumlu bir hale geliyor.

    Örneğin, seçmiş olduğunuz duvar kağıdında ağırlıklı olarak sarı tonları yer alıyor. İşletim sistemi bu duvar kağıdında yer alan renkleri tespit ederek kilit ekranını, ses kontrollerini bildirim çubuğunu ve widgetleri sarı rengine göre optimize ediyor.

    Yeni işletim sisteminde kullanıcı deneyimine odaklanan şirket, Android 12’nin daha akıcı geçişler sunacağına da özellikle dikkat çekiyor. Bu konuda oldukça iddialı açıklamalarda bulunan Google, dokunma hareketlerine ve kaydırma işlemlerine yumuşak hareket ve animasyonlarla tepki verileceğini söylüyor. Böylece kullanıcıların daha canlı bir işletim sistemi kullandığını hissetmesi sağlanıyor.

    Örneğin, kilit ekranında bildirimlerini kapattığınızda, ekranda yer alan saat daha büyük görünüyor. Google, bunun gibi ufak dokunuşları işletim sistemi genelinde yapıyor.

    Bunun yanı sıra yeni işletim sistemini daha verimli hale geldiğini de ifade eden firma, Android 12’nin önceki sürümlere kıyasla CPU kullanımda önemli bir tasarrufa imza attığını belirtiyor. Bu doğrultuda CPU çekirdeklerinin kullanımının yüzde 22 azaldığını söyleyen şirket, ayrıca sistem sunucusu tarafında büyük çekirdek kullanımında yüzde 15 oranında azaldığını da dile getiriyor.

    Ne yazık ki etkinlik sırasında yeni işletim sistemiyle nasıl bir performans artışının bizleri beklediği açıklanmadı. Ancak, Google Android 12’nin önceki sürümlere göre daha az güç tükettiğini ve daha verimli çalıştığına vurgu yapıyor. Google’ın bu açıklamalarından yola çıkacak olursak, ekstra olarak batarya performansı konusunda bazı iyileştirmelerinde bizleri beklediğini söyleyebiliriz.

    Android 12 ve Güvenlik

    Google I/O 2021 etkinliğinde güvenliğe ayrı bir başlık açan şirket, Android 12 ile güvenliği de artırıyor. Bu doğrultuda özellikle kamera, mikrofon ve konum tarafında bir takım yeniliklere yer verildiğini görüyoruz.

    Örnek verecek olursak; kullanıcılar artık kamera ve mikrofonu kullandıkları zaman sağ üst köşede kamera ve mikrofonun açık olduğu bildirimini görebilecek. Ayrıca kullanıcılar istekleri doğrultusunda hem kamerayı hem de mikrofonu sistem genelinde kapatabilecekler. Bununla beraber herhangi bir uygulama mikrofona ya da kameraya erişmek istediğinde kullanıcının izni istenilecek. Eğer kullanıcı izin vermezse uygulama kamera ve mikrofon açıkmış gibi davranacak. Fakat herhangi bir görüntü veya ses kaydedilemeyecek.

    Ayrıyeten konum tarafında da bazı güvenlik önlemleri bizleri karşılıyor. Konum izinlerine bir yeni seçenek daha ekleyen firma uygulamalara tahmini konum verisi vermemize imkan tanıyor. Böylelikle ev veya benzeri konumlarımız her uygulama tarafından tespit edilemeyecek.

    Diğer Önemli Geliştirmeler

    Tüm bu özelliklerin haricinde Android 12 ile NFC ve UWB teknolojileriyle araç kilidi açma özelliği de kullanıcılara sunulacak. Fakat bu yeni özelliği ilk etapta BMW gibi belli başlı firmaların destekleyeceğini belirtelim.

    Bunun dışında bir süredir kullanıcılar tarafından beklenen uzaktan kumanda özelliği de yeni işletim sisteminde yer alacak. Android TV, Chromecast ve Sony televizyonlarla uyumlu olacağı açıklanan bu özellikle kullanıcılar televizyonlarını telefonları üzerinden kontrol edebilecek.

    Etkinlik esnasında ekosisteme de değinen firma, ChromeOS cihazların Android telefonlardaki fotoğraf galerisine Wi-Fi Direct üzerinden erişebileceği de belirtiyor. Bildiğiniz gibi son zamanlarda birçok firma ekosistem konusunda ciddi yeniliklere imza attı. Google’ın da Android 12 ile ekosistem konusuna daha da ağırlık verebileceğini söyleyebiliriz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN