İnsanların çevre hassasiyetlerinin her geçen gün arttığı ve buna paralel olarak yeşil enerjinin giderek popülerleştiği günümüzde evlerimizi çevre dostu bazı teknolojilerle donatarak sürdürülebilirlik açısından dünyaya küçük de olsa katkı yapmamız mümkün.
Yenilenebilir enerji çözümlerine yatırım yapmanın yanı sıra evimizde enerji verimliliği artıracak bazı teknolojik cihazları kullanarak kendi bütçemiz için de tasarruf yapmamız mümkün. Ekolojik ısıtma ve soğutma seçenekleri, güneş panelleri, yağmur suyu toplama sistemleri ve ev elektroniği seçiminde sürdürülebilir tercihler dahil olmak üzere evlerimizi çevre dostu hale getirmek için kullanabileceğimiz bazı yöntemleri bu haftaki MediaTrend yazımda kaleme aldım.
Akıllı termostat
Akıllı termostat, akıllı telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan evinizin ısıtma ve soğutma ayarlarını kontrol edebildiğiniz bir cihazdır. Evinizdeki koşulları düzenli olarak ölçer ve bu şartlara göre ayarlamalar yapar. Cihaz, kullanım etkinliğinize ve bölgenizdeki hava durumuna göre sıcaklık ayarlarını optimize etmenize olanak tanır. Akıllı termostat, önemli enerji verimi sınıflarını karşılayarak enerji açısından verimli bir şekilde çalışmayı garanti eder. Çevre dostu akıllı termostatlar daha fazla enerji tasarrufu yapmanız için motive edecektir.
LED aydınlatma
Günümüzün en verimli enerjisine sahip ve çevre dostu aydınlatma teknolojilerinden olan LED ürünler, geleneksel aydınlatma ürünlerinden %80 oranında daha verimlidirler ve enerjinin %95’ini ışığa dönüştürerek sadece %5’ini ısı olarak dışarıya verirler. Bileşenlerin çoğu geri dönüştürülebilir olan LED aydınlatma gereçleri toksik elementler ve tehlikeli maddeler içermezler. Bu bağlamda çevre için çok daha güvenlidirler. LED aydınlatma gereçlerinin en önemli artılarından bir diğeri ise geleneksel ampullere göre daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır.
Güneş enerjisi
Güneş enerjisi panelleri kullanmak, çevre dostu bir ev yaratmanın en iyi yollarından biridir. Bu yöntemi evinize elektrik veya sıcak su sağlamak için tercih edebilirisiniz. Enerji doğal bir kaynaktan geldiği için yenilenebilir ve temizdir. Geleneksel yakıtlara göre çok daha güvenilirdir. Bu yöntem ile enerji elde etme için kullanılan, fotovoltaik teknolojisi, özellikle Türkiye gibi güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kWh/yıl olan, bol güneş alan ülkelerde gelecek vadeden uzun dönemli ve büyük ölçekli, yenilenebilir enerji üretimi sunan bir teknolojidir. Güneş panelleri de bu fotovoltaik malzemelerden yapılır ve enerji kaynağı olarak güneş ışığını kullanır. İlk yatırımı fazla olsa enerji konusunda sunduğu verimlilik ve tasarruf ile eviniz için en iyi çevre dostu iyileştirme olabilir.
Yağmur sularını biriktirmek
Yağmur sularını biriktirmek, yeniden kullanılmasını sağlar, böylece şebekeden daha az su alırsınız. Su krizinin kapıda olduğu günümüzde yağmur sularını biriktirmek, tekrar kullanmak sürdürülebilirliğe ciddi katkı sağlayacak bir yöntemdir. Toplanan yağmur suyunu arka bahçeyi sulamak için, iç mekanlarda tuvalet sifonu ya da çamaşır makinesi için kullanılabilir; hatta suyun uygun şekilde filtrelenip dezenfekte edildiği bir sistemle bir evin tüm ihtiyaçlarını karşılamak mümkündür. Kurulması gereken sistemin boyutu, kullanma amacınıza göre değişecektir. Arka bahçeniz için mi yoksa evinizin tamamı için mi kullanacağınıza göre büyük bir depolama tankının gerekli olup olmadığına karar vermelisiniz.
Geri dönüşüm
Evimizdeki atıkların çoğu geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Bu geri dönüştürülebilen maddelerle doğaya sağlayacağımız faydanın farkında olmak son derece önemlidir. Diş fırçasından, plastik şişelere spor ayakkabılardan, pillere evimizdeki çok şeyin geri dönüşümü mümkün. Bunun için ev tipi bir geri dönüşüm kutusu edinebilirsiniz. Buradaki seçiminiz sıfır atık projesi atık yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş bir kutu olmalıdır.
Yeşi tarife uygulaması
Yeşil Tarife (YETA), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 1 Haziran itibariyle ülkemizde de gönüllülük esasına dayalı bir tarife olarak tüketicilerin kullanımına sunuldu. Tüketilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren Yeşil Tarife uygulamasıyla tüketicilerin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullanması amaçlanıyor. Elektrik tüketicileri, Yeşil Tarife’ye geçmek için bölgelerindeki görevli tedarik şirketine talepte bulunabiliyor. Tarife değişikliğindeki süreç, tedarikçi değişikliğine çok benzer olarak gerçekleşiyor.
Beyaz eşya seçiminde A enerji sınıfı
Beyaz eşya satın alırken ana kriterlerinizden birinin cihazın enerji sınıfı olması enerji tüketimini azaltmanın en önemli yollarından biridir. Bu sadece enerji tasarrufu açısından değil, küresel ısınma, enerji kaynaklarının yavaş yavaş tükenmeye başlaması ve kirlenen çevre gibi pek çok olumsuz faktör nedeniyle enerji tasarrufuna olan ihtiyacımızın her geçen gün artmasıyla ilgili. Bu yüzden beyaz eşya alırken A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmalarına sahip daha az enerji tüketen cihazları seçmek önemli. Son olarak 1 Mart itibarıyla Avrupa Birliği (AB) elektrikli ürünlerin enerji sınıfını yeniden belirledi ve A’dan G’ye yeni bir sisteme geçti. Bu uygulama AB’de 1995’ten beri olsa da enerji sınıflandırması konusunda tüketicinin kafası karışıktı. Örneğin, tüketiciler A+ sınıfı bir elektrikli eşya alırken, bunun çok enerji tasarruflu olduğu algısına kapılıyordu. Halbuki A+ gerçekte enerji sınıflandırmasına göre üçüncü sırada geliyor. A’dan G’ye şeklinde tasarlanan yeni bir sistemle tüketicinin kafa karışıklığı da giderilmiş oldu. Bu yönetmelik, 2 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan 3584 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ülkemize de adapte edilerek yürürlüğe girdi.