Büyük evlerde iş yerlerinde geniş bir kapsama alanında kablosuz ağdan kopmadan internete ve ağa bağlanmanızı sağlayan Wi-Fi Mesh sistemleri nedir, ne işe yarar, Mesh ağı hangi avantajları sunar, bunları yazımda araya getirdim.
Evde Wi-Fi kapsama alanı genellikle yaygın bir sorundur ve eviniz büyükse veya uygun kuruluma sahip değilseniz, ağ bağlantısı evin her köşesine doğru şekilde ulaşamaz. Son zamanlarda ortaya çıkan en iyi çözümlerden biri, herhangi bir alandaki bağlantı sorunlarını çözmemizi sağlayan ve şimdiye kadar kullandığımız normal WiFi tekrarlayıcılara harika bir alternatif haline gelen WiFi Mesh ağlarıdır.
Bir Wi-Fi Mesh ağı, evde veya işyerinde herhangi bir yerde ağ kapsama alanını iyileştirmek isteyenler için en iyi seçeneklerden biridir. Sinyalin kaybolmadan her köşeye ulaşması için tasarlanmış bu kablosuz internet çözümü oteller, restoranlar, üretim tesisleri veya ofisler için de uygundur. Her türlü cihazı (akıllı telefon, tablet, TV, akıllı ev aletleri, oyun konsolları vb.) internete bağlama eğilimindeyiz ve alan büyüdükçe bağlantımız ya daha kötü çalışıyor ya da zayıflıyor. Ayrıca, büyük boyutlu, çok sayıda odası ya da çok katlı olduğu için özellikle sinyalin düzgün ulaşmadığı evlerde Wi-Fi Mesh ağları kullanışlıdır.
Wi-Fi Mesh ağı nedir?
Bir Wi-Fi Mesh ağı, içinde bir yönlendirici veya baz istasyonu olarak da bilinen birkaç erişim noktasının bulunduğu bir ağdır. Aslında, sinyali yükselten tekrarlayıcılara sahip geleneksel bir ağdır. Ancak aynı zamanda bunlardan farklıdır. Mesh Wi-Fi ağı ile tekrarlayıcılı ağ arasındaki temel fark, Mesh ağlarda birbirine bağlanan düğümler (node’lar) bulunmasıdır. Farklı erişim noktaları yalnızca yönlendiriciye bağlı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi kapsama alanı ve daha iyi ağ yönetimine izin vererek birbirine de bağlanabilir.
Wi-Fi tekrarlayıcılar, kablosuz ağ sinyalinin her noktaya ulaşmasını sağlar ve onları kullanarak ağa bağlanabiliriz. Ancak söz konusu bir ağ sistemi olduğunda, Mesh sinyali yalnızca yönlendiriciden ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda geniş kapsama alanına sahip tek bir Wi-Fi ağıyla ve birbirleriyle iletişim kurarak bir cihazdan diğerine kapsama alanını genişleten bir sistem oluşturur. Bir yönlendirici tarafından sağlanan kapsama alanından bir tekrarlayıcının kapsama alanına geçtiğimizde olabilen kesintiler olmasını da engeller.
Alışıldık Wi-Fi tekrarlayıcılar ile Mesh ağı arasındaki temel fark, her zaman en yakın noktaya bağlanmayacağınızdır, zira sistem herhangi bir anda hangi cihazın daha yüksek bağlantı kalitesi sunduğunu anlayarak otomatik geçiş yapabilir. Burada yalnızca cihaza olan yakınlığınız değil, aynı zamanda ağ doygunluğu (cihaz sayısı) ve bağlantının genel kalitesi (sinyal gücü ve cihazın üzerindeki bağlantı yükü) de hesaba katılır. Örneğin, bir tekrarlayıcı veya düğüm çalışmıyorsa, sizi buna bağlamaz, bir başkasına yönlendirir. Başka bir deyişle, bağlantımızı akıllı bir şekilde ve kullanıcı için tamamen şeffaf bir şekilde yönetir.
Üstelik bunları aynı Wi-Fi ağını, aynı SSID’yi (kablosuz ağ adı) ve aynı parolyı kullanarak gerçekleştirir. Sistem bir ana yönlendirici ve ona ve birbirlerine bağlanan uydu adı verilen, stratejik olarak yerleştirilmiş erişim noktalarından oluşan bir bir yapıdadır. Bu uydulardan biri veya diğeri yönlendiriciye doğru şekilde ulaşmadığında bu sinyali almak için birbirlerinden güç alırlar.
Bu nedenle, bir Wi-Fi Mesh ağı, her zaman mümkün olan en iyi sinyale sahip olmamız için ağdaki trafiği mümkün olan en uygun şekilde yeniden yönlendirebilir. Durumlarına, sinyal doygunluğuna, her birine olan mesafeye, sinyal gücüne göre herhangi bir anda hangi uydu veya düğümün en iyi bağlantıyı sağlayacağını belirleyebilirler.
Bu aynı zamanda kullanıcı için tamamen şeffaf bir şekilde yapılır. Böylece sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan ya da yalnızca belirli bilgiye sahip kişilerin erişebileceği karmaşık yapılandırmalarla uğraşmadan bağlantı problemlerini halleder.
Mesh Wi-Fi ağı içinde bir düğüm veya uydunun çalışmaması durumunda, ağın kendisi, trafiği otomatik olarak aynı ağ içindeki mümkün olan en iyi düğüme yönlendirir. Bu nedenle, bu, kablosuz ağ tekrarlayıcıların ya da erişim noktalarının standart kurulumunda meydana gelen bağlantı kesintileri yaşanmaz.
Wi-Fi Mesh ağının avantajları
Wi-Fi Mesh ağlarının ana avantajları, kaynakları optimize etmeleridir. Evin veya odanın daha “uzak” veya daha az iletişim kurulan alanlarında daha iyi kapsama alanınız olur. Düğümler arasındaki bağlantı sayesinde sinyal kalitesi de genellikle klasik ağlardan daha iyidir. Nerede olursanız olun, iyi bir sinyal bulabilirsiniz, çünkü size her zaman mümkün olan en kısa rota veya o anda en az doymuş olan rota kullandırılır. Uydu sistemi, nerede olduğunuza veya bağlı cihaz sayısına bağlı olarak, hareket halindeyken en iyi sinyal ve en iyi güce sahip olmak için hangi düğüme bağlanmanız gerektiğine gerçek zamanlı ve hızlı bir şekilde karar verir.
Bu tip sistemin bir diğer avantajı da uydu sistemi açısından oldukça basit bir kuruluma sahip olmasıdır. Diğer tekrarlayıcılardan farklı olarak, yalnızca bir güç kablosuna bağlanmaları gerekir ve özel yazılımları veya sezgisel uygulamaları üzerinden kolayca yönetilirler. Çok teknik bir kurulum gerektirmez ve ileri düzeyde teknik bilgiye sahip olmasa bile, herhangi bir kullanıcı tarafından kurulumu yapılabilir.
Ayrıca, Wi-Fi Mesh ekipmanları, yönlendirici veya baz ile düğümler arasındaki iletişimde Wi-Fi ağı için ayrılmış aynı bantları kullanmaz, bu sebeple ağ yoğunluğunun oluşmasından ve kablosuz haberleşmedeki radyo dalgalarında karşılaşabileceğimiz olası parazitlerden kaçınılır.
Diğer bir avantajı ise, mevcut Wi-Fi Mesh sistemleri genellikle evin, ofisin veya odanın kendisinin dekorasyonunu veya estetiğini bozmayacak şık tasarımlı cihazlar olmasıdır.
Mesh ağların dezavantajları
Tamamen önerilen bir sistem olmasına ve kapsama alanını genişletmek için en iyi seçeneklerden biri olmasına rağmen, Wi-Fi Mesh ağları günlük bazda bazı sorunlar doğurabilir. Örneğin, uyduları doğru yerlere yerleştirmemeniz mümkündür ve bu, evin içinde dolaşırken sistemin kafasının karışmasına neden olabilir. Doğru kurulmamış bir Wi-Fi Mesh ağında düğümlerin o anda hangisine bağlanmanız gerektiğini gerçekten bilmediği zamanlar veya alanlar olabilir.
Geniş alanlarda veya evlerde Wi-Fi kapsama sorunları için harika bir çözüm sunsalar da gerçek şu ki çok kalın duvarlar, belirli elektromanyetik dalgalar ve diğer dış etkenler ağın düzgün işleyişini ve düğümler arasındaki iletişimi etkileyebilir.
EasyMesh nedir?
Kablosuz ağ standartlarını belirleyen WiFi Alliance (Kablosuz Ağ Birliği), her şeyi aynı ağ üzerinde birleştirmek ve entegre etmek için Easy Mesh adlı bir yapı oluşturur.
Easy Mesh, IEEE 1905.1 protokolünü kullanır ve kurulum kolaylığı veya herhangi bir markanın yönlendiricileri ve tekrarlayıcılarını bir arada kullanma avantajları sunar. Ayrıca henüz piyasadaki cihazlarda yaygın kullanılmasa dahi Qualcomm, MediaTek, Broadcom ve Intel gibi üreticiler tarafından da desteklenmektedir. EasyMesh’in öne çıkan ve son zamanlarda sunulan dört işlevi vardır:
İstemci, bir Wi-Fi noktasından başka bir Wi-Fi noktasına geçiş sürecini iyileştirmeye izin veren Çevik Çoklu Bant teknolojisini kullanır. Böylece oda değiştirdiğimizde bir tekrarlayıcıyı veya diğerini daha hızlı ve güvenilir bir şekilde kullanabiliriz.
Sistemlerde bağımsız çalışan bir ana ağ ve bir misafir Wi-Fi ağı bulunur. Bunların her ikisi de Wi-Fi Mesh’in avantajlarından ve teknolojisinden yararlanabilir.
Daha az yoğunlukta kanalların kullanılabilmesi için Dinamik Frekans Seçimi (DFS) ile koordineli kanal kullanılabilirliğini iyileştiririr.
Üreticiler ağdaki tanılama verilerini alarak bunları analiz edebilirler. Bu sayede kullanılan ürünlerin deneyimini iyileştirmek mümkün olur.