Müzik dinlemek insanın ruh halini iyileştiriyor. Artık binlerce sanatçının eserlerine ulaşmak ve yeni müzik türleri keşfetmek oldukça kolay. Uygulama mağazalarına kolayca ulaşabileceğiniz müzik uygulamaları sayesinde yeni sesleri keşfebilirsiniz. Bu hafta motivasyonunuzu arttıracak ve yeni isimleri keşfedebileceğiniz en iyi müzik uygulamalarını yazdım.
Spotify
Önce benim de keyifle kullandığım ve müzik zevkime göre yeni isimler keşfettiğim Spotify ile başlamak istiyorum. Spotify, en iyi müzik keşif algoritmalarına ve en kullanışlı, en hızlı kullanıcı arayüzüne sahip. Uygulamada zaten beğendiklerime ve dinlediklerime dayanarak yeni sanatçılar ve eski favoriler bulmam için beni yeni alternatif isimlere yönlendirdi ve çok keyifli müzik listeleri oluşturdum.
Spotify’ın ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcut. Ücretsiz kullanımda 2-3 şarkı sonrası reklam çıkıyor ve bu durum bazen rahatsız edici olabiliyor. Dilerseniz ücretli versiyonu 1 ay deneme süresince keşfedebilir, reklamsız müzik keyfi de yaşayabilirsiniz. Spotify dinMüzik dinlerken kendinize daha keyifli bir ortam oluşturmak için dilerseniz telefonunuzu bluetooth hoparlörünüze bağlayabilir, ses kalitesini de daha iyi bir seviyeye ulaştırabilirsiniz.
Spotify’ın daha önce 10.000 şarkı kitaplık sınırı vardı, ancak bu sınır 2020 itibarıyla ortadan kalktı. Artık kişisel kitaplığınıza sınırsız sayıda şarkı ekleyebilir ve her çalma listesine 10.000’e kadar şarkı ekleyebilirsiniz. Sosyal paylaşımı açarsanız, arkadaşlarınızın neler dinlediğini görebilir ve bir grubun aynı anda bir çalma listesi yayınladığı oturumlar oluşturabilirsiniz. Bir blogunuz varsa ya da yayıncıysanız Spotify müzik listelerini embed konu ile kendi sayfanızda yayınlayabilir, benzer müziklerden hoşlanan takipçilerinizle aynı duygularda buluşabilirsiniz.
Peki bu kadar kullanışlı bir uygulamanın hiç mi dezavantajı yok? Var elbette. Uygulamanın masaüstü versiyonunda istediğiniz şarkıyı kolaylıkla dinleyebilirken, mobil versiyonda karma müzik listelerinden sevdiğiniz şarkılara ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bu listelerde çoğu zaman dinlemeyi tercih etmediğiniz sanatçılar ve müzik türleri olabiliyor. Ancak bazen yeni bir isim ve hoşunuza gidecek yeni sesler de keşfedebiliyorsunuz. Sanırım Spotify bu zorunlulukla yeniliklere açık olmamız gerektiği mesajını veriyor. Keza çok sevdiğiniz bir şarkıyı üst üste defalarca dinleyenlerdenseniz, kendinizi yenilikleri keşfetmekten alıkoyabilirsiniz. Bu anlamda müzik zevkini geliştirmek ve yeniliklere açık olmak noktasında bu dezavantajı da faydalı bulduğumu söyleyeilirim.
YouTube Müzik
YouTube Music’in arayüzü oldukça iyi düzenlenmiş ve sevdiğiniz müzikleri klipleri ile birlikte izleme şansına sahipsiniz. Platform, kendi konseptini geliştirmiş ve Spotify’ın görünümünü kopyalamaya çalışmıyor. Şarkı sırasının ve şarkı sözlerinin uygulama içinde dikey bir pencerede açılması ise oldukça kullanışlı diyebilirim, bu da yeni şarkılara geçişi daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Ayrıca klipleri olmayan eski şarkıları da dinlemek oldukça keyifli. Örneğin Barış Manço’nun Gibi Gibi şarkısına güzel bir plak kapağı animasyonu yapılmış. Arada açar dinlerim ve oldukça keyif alırım.
Halihazırda YouTube müzik kataloğunda 60 milyondan fazla şarkı var ve beğenebileceğim gruplar için önerileri oldukça iyi. Dilerseniz kitaplığınızda kayıtlı 100.000 şarkıyı tutabilir ve çalma listeleri oluşturabilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. YouTube Music, Apple Music ve Spotify’ın en iyi sanatçı izleme özelliklerini birleştiriyor: Sanatçıya göre “beğendiğiniz” şarkıları görebiliyor ve bir sanatçıya tüm kataloğunu ve yeni yayınlarını görmek için abone olabiliyorsunuz.
YouTube müziğin benim için oldukça büyük bir dezavantajı var; akıllı telefon uygulamasında, ekranınızı kapattığınızda veya başka bir uygulamaya geçtiğinizde müzik çalmayı durduruyor. Tüm zaman boyunca çalarken müziğinize bakmaktan hoşlanmıyorsanız, YouTube Music Premium için ödeme yapmalısınız. Bu sayede reklamları da durdurup, çevrimdışı şarkıları indirmenize olanak tanır. Masaüstü uygulaması aynı kritik zayıflığa sahip değil. İstediğiniz müziği açıp dinleyebiliyorsunuz. Evde olduğum zamanlarda özellikle YouTube müzikten müzik dinlemeyi tercih ediyorum.
Not: Çok fazla YouTube izliyorsanız YouTube Premium için ödeme yapmaya değer . YouTube’daki reklamlardan kurtulur ve YouTube Music Premium’a sınırsız erişimle ulaşabilirsiniz.
Shazam
Sokakta yürürken harika bir şarkı duydunuz ve o şarkıyı kimin söylediğini hiç merak ettiniz mi? Müzik tanımlama uygulamaları, kulak misafiri olduğunuz herhangi bir melodinin adlarını ve sanatçılarını öğrenmenize yardımcı olarak “Bu hangi şarkı” sorusuna yanıt verebilir. Bu uygulamalar, milyonlarca şarkının veritabanlarını taramak ve belirli bir müzik parçasını tanımlamak için buluta erişmeden önce iPhone veya Android cihazdaki mikrofona dokunarak çalışır.
Shazam ( Android , iOS ), hem aktif bir mod (bir şarkıyı tanımlamak için uygulamanın Shazam düğmesine basarsınız) hem de Shazam’ın arka planda dinlediği ve herhangi bir şarkıyı otomatik olarak tanımlayan otomatik mod ile müziğinizi tanımlama konusunda en iyi uygulamadır . Shazam bir şarkının ne olduğunu anladığında, şarkı ve sanatçının yanı sıra şarkı sözleri, bir önizleme ve şarkıyı Spotify çalma listelerinize ekleme seçeneği hakkında bilgileri de görüntülemenize imkan sağlar. (iPhone kullanıcıları, Şarkıyı Apple Music’te açma seçeneğine sahiptir.)
Not: Shazam ayrıca, tanımladığınız şarkılara dayalı bir müzik keşif motorunun yanı sıra, uygulamanın etrafınızdakileri dinlediği ve ardından Shazam’a bağlanmak için bir ağ bağlantınız olduğunda şarkıyı tanımladığı çevrimdışı bir mod da içerir.