Uzun yıllardır her gün 10 bin adım yürünmesine dair uyarılar yer alıyor. Gerek bilim insanları gerekse giyilebilir cihazlarda günlük 10 bin adım ibaresi bulunuyor. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için yaklaşık 56 yıldır yürüyüş yapmanın önemi vurgulanıyor. Yapılan araştırmalar sonucu Japonların dünyaya sunduğu ‘her gün 10 bin adım atmalısınız‘ fenomeni hakkında biraz yanılmış olduğumuz ortaya çıktı. İşte yeni yapılan araştırmalar:
Her gün 10 bin adım atmak zorunda olmayabilirsiniz
Milyonlarca insan sağlıklı bir yaşam için her gün 10 bin adım atmaya çalışıyor. Bazıları çok daha fazlasını atsa da giyilebilir cihazlar ve akıllı telefonlar bizlere aktivite takibini yapmayı sağlıyor. Özellikle karantina döneminde artan talebe karşılık, Apple, Samsung, Huawei ve Xiaomi yeni akıllı cihazlar çıkartmaya devam ediyor.
Kullanıcılar tarafından da oldukça talep gören bu cihazlara ek olarak yeni yapılan araştırmalar ciddi hastalıklardan korunmak için günlük 4 bin 400 adım atmanın yeterli olacağı görüşünde. Hertfordshire Üniversitesinden bir uzman tarafından çeşitli fiziksel aktivite seviyelerinin faydaları üzerine yapılan bir incelemede farklı sonuçlar ortaya çıktı.
Akıllı saatler ile günlük aktiviteleri izlemek çok kolay
Fiziksel olarak aktif olan bireylerde, bunama ve belirli kanserler gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı biliniyor. Hatta bazı araştırmalara göre tip 2 diyabet gibi durumları iyileştirebiliyor.
Bilim insanlarına göre çok da gerçekçi olmayan 10 bin adım hedefi ortalama iki saatlik yürüme ile ulaşılabilen bir hedef. Oysaki 4 bin 400 olarak belirtilen yeni hedefe ulaşmak yaklaşık 53 dakika sürüyor. Üniversitenin gerçekleştirdiği araştırmanın makalesinde 10 bin adım atmanın bireylerde sağlıklı sonuçlarının olduğu belirtiliyor. Dr Bottoms her gün 10 bin atılırsa hem zihinsel hem de beden sağlığında iyileşmeler görülebiliyor diyor.
Bir diğer yandan Harvard Üniversitesindeki araştırmacılar 10 bin adımın aşırı olduğunu öne sürüyor. Hatta araştırmada günde ortalama olarak 4 bin 400 adım atmanın, günde yalnızca 2 bin 700 adım atmaya kıyasla kadınlarda ölüm riskini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya çıkarttı. Araştırmanın devamında 7 bin 500 adıma kadar artan hedeflerde ölme riski azalırken, daha fazla adım yürüyenlerde hiçbir ek fayda gözlemlenmedi.
Pek çok üniversitenin farklı araştırmaları bulunuyor olsa da Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerin haftalık en az 150 dakika kadar orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını öneriyor. Bir diğer seçenek olarak da 75 dakika daha yoğun fiziksel aktivite yapılabilir.
Bu bilgiler ışığında Covid-19 sebebiyle daha hareketsiz bir yaşama geçmek zorunda kalan milyonlarca insan hareket etmenin önemini daha iyi anladı. Evden yapılan sporlarda en büyük kurtarıcılardan olan akıllı saatlerin ve bilekliklerin ilerleyen yıllarda çok daha popüler hale gelmesi bekleniyor.