Anakart seçerken dikkat etmemiz gereken konuları bu yazımızda anlatıyoruz. İşte adım adım anakart seçim kılavuzu.
Günümüzde bilgisayarlar gündelik yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Peki bir bilgisayar seçerken bakmamız gereken temel unsurlar neler? Eğer diz üstü bir bilgisayar alıyorsanız işlemci, ekran kartı, RAM ve dahili depolama gibi kriterleri göz önünde bulundurmanız yeterli olabilir.
Anakart seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Fakat masa üstü bir PC kuracaksanız o zaman işler biraz daha değişiyor. Çünkü masa üstü PC’lerde yukarıda saydığımız kriterlerin yanına anakart ve güç kaynağı gibi bileşenler de ekleniyor. Hatta sağlam bir PC kurmak istiyorsanız özel bir soğutma sistemini de işin içerisine dahil edebilirsiniz.
Biz bugün sizlere iyi bir ana kart alırken nelere dikkat etmeniz konusunda bazı tavsiyelerde bulunacağız.
Anakart seçiminde önemli olan beklentileriniz
Anakart genel olarak bakıldığında bilgisayarın en önemli parçalarından birisidir. Hatta bu parçayı bilgisayarın beyni olarak nitelendirmek de mümkün. Çünkü PC üzerindeki diğer tüm ekipmanları kontrol etmenizi sağlayan parça anakarttır. Dolayısıyla anakartınızı seçerken bilgisayarınızda kullanacağınız diğer ekipmanları önceden belirlemeniz gerekiyor.
İşlemci soketlerine dikkat edin
Alacağınız işlemcinin anakartınız ile uyumlu olması büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla her anakartın işlemci soket tipi, piyasada satılan tüm işlemcilerle istisnasız bir şekilde uyumlu değil. Bu sebepten ötürü anakart seçerken bu anakartın mevcutta bulunan ya da yeni alacağınız işlemciyi destekleyip desteklemediğine mutlaka bakmanız gerekiyor. Aksi takdirde anakartınıza elinizde bulunan işlemciyi yerleştiremezsiniz.
Ekran kartı seçiminde özgürsünüz
Anakartlarda en sorunsuz çalışan parçalar ise ekran kartları diyebiliriz. Ekran kartlarının soket şekli geçmişten günümüze neredeyse hiç değişmedi. Yani elinizdeki ekran kartının marka ve modeli ne olursa olsun anakartınız üzerine sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
Burada önemli olan tek bir nokta var. Eğer ağır ve büyük bir ekran kartınız varsa, anakartınızda ekran kartının takılacağı soketin metal çerçeve ile sağlamlaştırıldığına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde ağır kartlar zamanla soket yapısını bozabilir.
RAM seçiminde DDR unsuruna dikkat edin
Gelelim bilgisayarda yer verilen bir diğer önemli parçaya. Yani RAM unsuruna. Genel olarak RAM’leri araştırdığınızda DDR3, DDR4 gibi bazı seçeneklerin bulunduğunu görmüşünüzdür. Bu RAM’in soket yapısını belirtmektedir. Dolayısıyla aldığınız anakartın da aynı RAM yapısını desteklediğine emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde aldığınız RAM’i bilgisayarınıza takamazsınız. Basit bir ifadeyle aldığınız ya da almayı düşündüğünüz RAM DDR4 ise anakartınızdaki RAM yuvasının da DDR4 olması gerekiyor.
RAM söz konusu olduğunda ön plana çıkan bir diğer unsur da çalışma frekansı. Aldığınız RAM’in çalışma frekansı, anakartınızın desteklediği çalışma frekansından yüksekse RAM’den alabileceğiniz çalışma frekansı, anakartınızın desteklediği kadar olacaktır. Dolayısıyla bu noktada da alacağınız anakartın desteklediği RAM frekansını kontrol etmek hayli önemli bir nüans diyebiliriz.
Anakart üzerinde bulunan girişler
Aslında her anakart üzerinde standart giriş çıkışlar yer almaktadır. Fakat bazı anakartlar kullanıcıların istekleri doğrultusunda farklı giriş ve çıkışlara sahiptirler. Dolayısıyla anakart alırken, bu anakarta hangi parçaları bağlayacağınız büyük önem arz ediyor.
Örneğin bir anakarta birden fazla ekran kartı bağlamak istiyorsanız PCI E X16 girişinin yanı sıra PCI E X1 çıkışına da ihtiyacınız olabilir. Bu noktada sizin kaç kart bağlamak istediğiniz önemli. Çünkü kimi anakartlarda 1 tane PCI E X1 çıkışı yer alırken, kimi ana kartlarda bu sayı 8’e kadar yükselmektedir. Hatta madencilik için özel üretilen bazı anakartlarda 16 adet PCI E X1 çıkışı yer almaktadır.
Bunun yanı sıra bağlayacağınız SSD ya da SATA dahili depolama alanının cinsine göre de anakart seçmeniz önemli diyebiliriz. Genel olarak pek çok anakartta 1’den fazla SATA girişi bulunuyor. Bu SATA girişlerine hem klasik HDD, hem de SSD bağlayabiliyorsunuz. Fakat bazı anakartlarda yüksek hızlı SSD teknolojisini destekleyen M2 portu da yer almaktadır.
Kısaca özetlememiz gerekirse anakart satın alırken nasıl bir ürün seçeceğiniz tamamen sizin beklentinizle alakalı bir durum diyebiliriz. Fakat yukarıda da belirttiğimiz üzere bazı genel geçer kuralları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İşlemci ve RAM soket yapıları bir anakart seçiminde en kritik iki unsur diyebiliriz. Elinizdeki RAM ve işlemciye göre bir anakart seçimi yapmazsanız, satın aldığınız anakartı kullanamazsınız.