Son dönemde elektrik faturaları ev ve iş yerlerinde en önemli harcama kalemlerinden biri haline geldi. TEİAŞ tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de şehir merkezinde yaşayan iki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi ortalama 250 kWh. Yıla vurduğunuzda 3.036 kWh yapıyor. Elbette bu rakam her ev için aynı değil ama üç aşağı beş yukarı ortalama bir rakamı ifade ediyor. Yine yapılan diğer araştırmalara baktığımızda ev içinde en yüksek elektriği tüketen cihaz yaklaşık yüzde 30 ile buzdolapları. Buzdolaplarını yüzde 28 ile aydınlatma takip ederken televizyonlar yaklaşık yüzde 10’luk bir tüketime sahip.
Aslında birkaç şeye dikkat ederek elektrik faturalarını evde hali hazırda bulunan ve yeni alınacak cihazlara göre yüzde 30’lara hatta yüzde 40’lara kadar düşürmek mümkün. Ortalama 100 TL’lik bir fatura geliyorsa bunu 70 TL’ye hatta 60 TL’ye kadar düşürmenin yolları var. Ben birkaç küçük değişiklik ve bazı noktalara dikkat ederek 130 TL gelen faturamı 90 TL’ye kadar düşürdüm. Bu arada piyasada elektrik prizine vs. takılarak elektrik kullanımını azalttığı ve faturayı yarı yarıya düşürdüğü iddia edilen bazı cihazlar satılıyor bunlara boşuna para ödemeyin, öyle bir şey mümkün değil.
İlk adım
Benim evde yaptığım ilk şey evdeki aydınlatma için kullandığımız flerosan lambaları LED ampullerle değiştirmek oldu. LED ampuller hem daha az enerji harcıyor hem de daha uzun ömürlüler. İlk başlarda LED ampuller oldukça pahalıydı ama şu an fiyatları gayet makul. Uzun ömürlü olmaları sayesinde toplam sahip olma maliyeti açısından baktığınızda size daha fazla tasarruf sağladığını kolayca görebilirsiniz. Bu arada evdeki ışığı engelleyen ve daha yüksek kapasiteli ampul kullanmamıza neden olan süslü püslü avizeleri de daha fazla verimlilik sağlayacak, daha dekoratif aydınlatma ürünleri ile değiştirdik.
LED Ampullerle ilgili bilgi almak ve fiyatlarını görmek için lütfen buraya tıklayın…
Kullanmadığın cihazı kapat
Evdeki ikinci operasyon ise elektrikli cihazların kullanımlarında oldu. Eskiden oturma odasında hiç kimse seyretmediği halde sürekli açık kalan televizyonu kullanılmadığı zamanlarda kapatmaya başladık. Bulaşık makinesini ise her yemekten sonra değil, mümkün olduğunca dolduktan sonra çalıştırmaya başladık. Çamaşır makinesini de aynı şekilde kullanmaya çalıştık. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin kullanım kılavuzlarını iyice okuyarak bizim ihtiyacımız olan en iyi programları bulduk, hiç ihtiyacımız olmadığı halde kullandığımız gerektiğinden fazla elektrik harcamaına neden olan programları kullanmamaya başladık. Buzdolabının çok yüksek olan soğutma seviyesini de bir iki kademe arttırdık. Özellikle tuvalet, banyo ve kiler gibi yerlerdeki ışıkları çıkarken kapatmaya özen gösterdik. Bu arada nadiren kullandığımız ama bekleme (stand by) konumundaki cihazların fişlerini çektik ya da tamamen kapattık. Cihaz bekleme konumundayken küçük de olsa belirli bir miktarda elektrik tüketiyor. Bir diğer dikkat ettiğimiz nokta ise elektrik sayacımız oldu. Üç zamanlı tarife kullandığımız için çamaşır ve bulaşık yıkama, ütü yapma gibi işleri saat 22.00’den sonra yapmaya dikkat ettik. Eğer üç zamanlı tarife kullanır ve dikkat ederseniz harcamanın elektrik faturasına yansıması da o kadar düşük oluyor.
Yeni cihaz alırken
Eve yeni bir elektrikli cihaz alırken enerji verimliliği ve ne kadar elektrik tükettiğine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin A+++ bir buzdolabı, A+ bir buzdolabına göre daha az elektrik harcıyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse 500 litrelik bir Nofrost A+ bir buzdolabı yıllık 350 kWh elektrik tüketirken, yine 500 litrelik bir Nofrost A+++ bir buzdolabı yıllık 212 kWh elektrik tüketiyor. Eğer yeni bir klima alacaksanız enerji verimliliği en önemli önceliklerinizden olsun. Diğer taraftan hangi cihaz olursa olsun alacağınız cihazların özelliklerini okuyarak ne kadar elektrik tükettiğine bakın ve benzer ürünlerle karşılaştırın.
Eğer yukarıda aktardıklarımı siz de uygularsanız elektrik faturanızı büyük ölçüde düşürebilirsiniz.