Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürClubhouse’a alternatif ses odaklı sosyal ağlar

    Clubhouse’a alternatif ses odaklı sosyal ağlar


    Son ayların popüler sosyal ağı Clubouse’a artan ilgili ses odaklı benzer platformları da gündeme getiriyor. Bu hafta Clubhouse’a alternatif olabilecek platformları yazdım.

    Twitter Spaces
    Clubhouse’un popüler olmaya başlamasıyla birlikte, dijital dünyanın fikir liderleri Twitter’ın ses odaklı bu sosyal medya akımında trend belirleyicisi olması gerektiği konusunda hem fikirdi. Çünkü Clubhose’un vizyonu Twitter’ın neredeyse her şeyin halka açık olduğu yaklaşımı ile aynı. Twitter’ın ses konusunda uykusundan uyanması için Clubhouse’un ana akım çevreye girmesi gerekiyordu. Bu gerçekleşince Twitter geçtiğimiz haftalarda, Clubhouse’a benzeyen ancak Fleets ile birlikte Twitter’ın içine entegre olan Spaces’ı duyurdu. Sonrasında uygulama geçtiğimiz günlerde test edilmeye başlandı. Twitter’da “Oluştur” düğmesine uzun basarak ve Spaces’ı seçerek Twitter Spaces’i başlatabilirsiniz. Alternatif olarak, Fleets altındaki profil resminize dokunabilir ve Spaces’ı bulmak için sağa kaydırabilirsiniz. Seçenek orada değilse, Spaces henüz Twitter hesabınıza gelmemiştir. Spaces’i herkese açık ve herkesin katılıp dinleyebileceği bir Clubhouse gibi düşünebilirsiniz. Sizin alanınızda kimlerin konuşabileceğini ise; Herkes, İzlediğiniz Kişiler veya Yalnızca konuşmaya davet ettiğiniz kişiler olarak belirleyebiliyorsunuz.
    Bunun yanı sıra Spaces’de şu anda sadece 10 kullanıcı aynı anda konuşma ayrıcalığına sahip olabiliyor. “Bahşiş Kutusu” ya da “Tip Jar” isimli özelik ile Spaces yayıncılarına para kazanma imkanı sağlıyor. Şu an test aşamasında olan Twitter Spaces, Nisan ayında kullanıcıların hizmetine sunulacak.

    Leher
    Leher, Clubhouse gibi benzer bir deneyim getirmeyi amaçlayan Hindistan menşeli bir uygulama ve 2018’den beri Play Store’da mevcut. Uygulama, kendisini “Sesli ve görüntülü Canlı Tartışma Kulübü” olarak adlandırmayı seviyor. Clubhouse yalnızca sesli sohbet seçeneğine sahipken, Leher hem sesli hem de görüntülü sohbeti destekliyor. Clubhouse’a benzer şekilde, kulüplere katılabileceğiniz ve sohbeti duyabileceğiniz keşfedilebilir bir akışınız var. Leher’in en iyi yanı, şu anda yalnızca davetlilerin kullanılabildiği Clubhouse’un aksine, herkesin kullanımına açık olması. Ek olarak, Leher’in hem Android hem de iOS için uygulamaları var, bu da bir artı. Bunun dışında kendi kulübünüzü kurabilir ve ortak ilgi alanlarını ve fikirleri paylaşan benzer düşünen insanlar için bir alan yaratabilirsiniz.

    Discord

    Discord’u yalnızca metin sohbeti için kullanıyorsanız, çok fazla eğlenceyi kaçırıyorsunuz demektir. Discord, bir ses kanalı oluşturmanıza olanak tanıyor, üstelik ses kanalınızın gizlilik ayarını belirleyebiliyorsunuz. Discord’da genel veya özel bir ses kanalı oluşturabilirsiniz. Unutmayın, genel ses kanalları aranabilir olacak ve Discord sunucusu sesli sohbet ile etiketlenmişse kullanıcılar bulabilir. Clubhouse’da birçok kullanıcı, kimin konuştuğunu bulamadığından ve yayından çıkarılmak istenen konuşmacıyı bulmak için aşağı kaydırmak zorunda olduklarından şikayet ediyor. Discord’taki ses kanalları hakkında diğer bir artı, ana sayfada kontrollerin olması. Ana sayfa üzerinden mikrofonunuzu kapatabilir, üyeleri çıkarabilir, kimin konuştuğunu sorunsuz bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

    Riffr
    Clubhouse yalnızca sesli sohbetler için yeni bir sosyal medya değil bir mikro podcast platformu olarak kabul ediliyor. Ve bu mikro podcast alanında en büyük rakibi olan Riffr son birkaç aydır iyi gidiyor. Clubhouse gibi, burada da sesli konuşmalarınız (riff olarak adlandırılır) herkese açık. Takipçileriniz size cevap verebilir ve siz de aynısını yapabilirsiniz.
    Ayrıca konuları, beğendiğiniz şeyleri arayabilir ve zevkinize göre mikro podcast’ler bulabilirsiniz. Riffr hakkında en sevilen özelliklerden biri, mikro podcast’lerinizi diğer sosyal medya platformlarına kolayca gönderebilmeniz için ses riff’inizi videoya dönüştürmenize izin veren bir paylaşım özelliğine sahip olmasıdır. Riffr Clubhouse’a çok benzemiyor, ancak yalnızca sesli sosyal medya trendine yeni bir boyut katıyor.

    Spoon
    Spoon, herkesin gelip canlı konuşmaları dinleyebileceği halka açık bir platform olarak Clubhouse’a uygun bir alternatif gibi görünüyor. Spoon platformu zaten 30 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor ki bu oldukça büyük bir başarı. Spoon’da kendi sesli canlı yayınlarınızı veya bir müzik odası başlatabilir veya arkadaşlarınızla geleneksel bir podcast oturumu yaratabilirsiniz. Clubhouse’un aksine, Spoon’da içerik oluşturucular para kazanabiliyor. Bu bağlamda Spoon, sesli sohbet sosyal medyanın YouTube’u gibi. Bunun yanı sıra, müzik, günlük yaşam, oyunlar, komedi ve daha fazlasıyla ilgili trend olan konuşmalara göz atabilir ve keşfedebilirsiniz. Sonuç olarak, Clubhouse gibi sesli sohbet trenine girmek istiyorsanız, Spoon iyi bir başlangıç gibi görünüyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN