Sözlüğe baktığınızda insansız hava aracı anlamına gelen Drone’lar son 10 – 15 yıldır oldukça gelişti. Birçok teknolojide olduğu gibi ilk olarak askeri kullanım için geliştirilen Drone’lar teknolojinin gelişmesi ile birlikte günlük hayatımıza da yavaş yavaş girmeye başlıyor. Askeri anlamda Drone’ların kullanımı Vietnam savaşına kadar dayanıyor. Askeri kullanımdan çok da konuşmak istemiyorum. Sivil anlamda ilk olarak Drone’ları bir nevi oyuncak olarak görmeye başladık. Sosyal medya dahil olmak üzere birçok yerde Drone’lara takılan kameralar ile çekilmiş görüntüleri görmeye başladık. Başlangıçta kısa mesafelerde hobi amaçlı uçurulmak için tasarlanmış Drone’ların yerini GPS, 3G, çeşitli radar teknolojileri ile donatılmış daha fazla yük taşıyabilen Drone’lar almaya başladı. Şu an 20 – 25 dolardan başlayıp 4 bin hatta 5 bin dolara kadar Drone bulmak mümkün. Bu arada bahsettiklerim Quadcopter gibi küçük ebatlara sahip Drone’lar, askeri ve diğer büyük araçlardan bahsetmiyorum.
Şu an Drone’ların birçok kullanım alanı var. Siz fark etmeseniz de Drone’lar hayatımızın içine kadar girmiş durumdalar.
Video ve fotoğraf çekimleri
Drone’lar kamera takılabilmesinden dolayı özellikle birçok kullanıcının en sevdiği oyuncaklardan biri haline geldi. Birçok kişi Drone’larla çektikleri görüntüleri her gün sosyal medyada, Youtube’da ve diğer platformlarda paylaşıyor. Birçok film, dizi, reklam filmi ve belgeselde de Drone’lar görüntü alımı için kullanılıyor. Hatta bazı defilelerde ve fotoğraf çekimlerinde de Drone’lar kullanılıyor. Yüksek kaliteli kameralar sayesinde çok kaliteli görüntüler alınabiliyor.
Kamu Güvenliği
Drone’lar önümüzdeki günlerde kamu güvenliği alanında en çok kullanılacak teknolojilerden birisi olacak. İtfaiye, Polis ve diğer acil müdahale ekipleri Drone kullanarak hayatlarını tehlikeye atmadan çeşitli ortamlar hakkında bilgi alabilecekler. Örneğin yanan bir binaya girmeden önce Drone vasıtası ile bina içi hakkında bilgi alınabilecek ya da bir otomobil uçuruma yuvarlandığında sağlık görevlileri Drone vasıtasıyla araç içindeki yaralılar hakkında bilgi alabilecek.
Drone’lar aynı zamanda gözetleme için de kullanılabiliyor. Örneğin orman yangınları, sınır takibi, köprülerin kontrolü gibi konular için Drone’lar biçilmiş kaftan.
Kamu Yararına Drone’lar
Drone’ları barış amaçlı kullanmak da mümkün. Bunun en güzel örneklerinden birisi Facebook’un geçtiğimiz günlerde başlattığı proje. Facebook, dünya üzerinde internet erişimi olmayan bölgelere internet götürebilmek için Drone’ları kullanacak. Facebook’un Aquila adını verdiği Drone ile 10Gbps’ye kadar internet erişimi sağlanabilecek.
Drone’ların kamu yararına kullanımına bir diğer örnek ise insani yardım. Deprem, sel ve diğer doğal afetlerden ya da savaştan etkilenen bölgelere ilaç, yiyecek ve diğer yardımları ulaştırmak için Drone’lar kullanılıyor.
Kargo amaçlı Drone’lar
Son günlerde haberlerde en çok okuduğumuz haberlerden birisi Drone’ların kargo amaçlı kullanılması. Amazon, geçtiğimiz aylarda açıkladığı PrimeAir adlı servisiyle satın alınan ürünleri Drone’larla teslim edeceği bir çalışmayı başlatmıştı. Aynı şekilde DHL, AliExpress ve diğer şirketler de bu konuda çalışma yaptıklarını duyurdular.
Sağlık alanında Drone’lar
Yurtdışında katıldığım konferanslarda gördüğüm, Drone’ların bir diğer etkileyici kullanım alanı ise sağlık. Drone’lar bir hastaneden diğerine organ, kan ya da acil ilaç taşıma gibi alanlarda kullanılacak. Hatta bir iki denemesi de yapılmış ve başarıyla sonuçlanmış.
Daha birçok alanda Drone kullanımı mümkün. Fakat bazı sorunların aşılması gerekiyor. Drone’ların uçtuğu alanlar yolcu taşıyan uçakların da uçtuğu alanlar. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Drone’ların uçakların uçtuğu alanlarda örneğin havaalanlarında kullanılmasından dolayı çeşitli kazalar atlatıldı. Bu yüzden birçok ülkede Drone kullanımı ya kısıtlanıyor ya da tamamen yasaklanıyor. Drone’ların ticari kullanımındaki en önemli engellerden birisi de bu. Yasal düzenlemelerle bu engellerin aşılması gerekiyor.
Ayrıca ticari anlamda kullanılacak Drone’ların insan kontrolünde çalıştırılması, gelişmiş sensörlerle donatılarak çarpışma, düşme ve diğer konular için daha güvenli bir hale getirilmesi gerekiyor. Örneğin iletişimi kesilen bir Drone’un kendi kendine belirlenen bir noktaya gidip iniş yapabilmesi gerekiyor.
Açıkçası Drone’lar birçok alanda devrim yapacak gibi gözüküyor, biz de beraber izleyip göreceğiz.