Bir PC toplarken kasanın ışıklı olması kadar gelecekte size fayda sağlayacak genişlikte ve özelliklerde olmasına da bakılmalıdır. Genelde bu ikinci dediğim kısım çok önemsenmez ve birkaç yıl sonra upgrade zamanı geldiğinde evdeki hesaplar çarşıya uymaz, yeni kasa bakmaya başlanır.
Kasa tercih ederken şu ikilemde kalınır. “Kasam büyük olsun ve daima onu değiştirme fikrini düşünmeyeyim” ve “Kasam küçük olsun, çok yer kaplamasın ve her işimi görsün”. ATX form faktörü ile birlikte kasaların çok çeşitli hale geldiğini yıllar içinde gördük. Bir kasa seçerken koymak istediğiniz yere göre ebatları değişiyor, hatta kullanmak istediğiniz anakart ve sizin gelecek planlarınıza göre bile şekil değişikliği gösterebiliyor.
Son yıllarda MSI’ın PC kasaları konusunda üstün bir çabası ve gelişimi söz konusu. PC bileşenleri ve laptop olarak başarısını kanıtlayan firma, zaman içinde bir kullanıcının sahip olmak isteyeceği her alanda kaliteli ürünler geliştirerek ekosistemini güçlendirdi. Bu yazıda konuğumuz olan MSI MAG Forge 100R modeli kasa, MSI’ın bu üstün çalışmaları sonucunda piyasaya çıkmış ve hem göze hem cebe hem de performansa hitap eden bir ürünü.
Kasa anakart olarak ATX, Micro ATX ve Mini-ITX form faktörlerini destekliyor. Yapı olarak iste Mid-Tower dediğimiz orta ebatlı bir iskelet üzerinde geliyor. 421x210x499mm’lik En-boy ve yükseklik ölçülerine ek olarak standart hali kasanın 5.64 kg ağırlığında.
Panel üzerinde 2 adet USB 3.2 Gen1 Type-A, 1 adet HD Ses çıkışı ve 1 adet Mikrofon çıkışı mevcut.
Disk genişleme yuvası olarak 2 adet 3.5” (2.5” ile uyumlu) HDD yuvası, 3 adet de 2.5” HDD slotuna sahip. Günümüzde m2 SSD’lerin yaygınlaşmaya başladığı ve sistem üzerinde birden fazla disk kullanımına ihtiyaç duyan kullanıcılar için bu kadar disk takılabilir olması, kompakt bir kasa tasarımı için oldukça iyi bir çözüm diyebiliriz.
Kasanın kompakt duruşuna rağmen 330 mm’lik ekran kartı takılma uzunluğu ile günümüzde çoğu ekran kartını sisteme dahil edebileceğinizi söyleyebiliriz. Bir diğer önemli konu ise PSU yani güç kaynağınızın uygunluğu. Standart bir ATX güç kaynağı ile 160 mm’lik kullanıma uygun. İsterseniz 200 mm’lik kullanımla daha güçlü bir PSU da kullanabilirsiniz.
Kasanın şık olmasının arkasındaki tasarım gücü, sistemi bir rüzgar tünelinde tutma arzusundan geliyor. İyi performans vermesi için kasaların buna özel olarak dizayn edilmesi ve sistemde kasa içinde boşta gezen kabloların olmaması, kablo düzeninin iyi yapılması gerekir.
MSI bu konuda dersine oldukça iyi çalışmış ve MAG Forge 100R ürününde ön panelde 2 tane 120’lik adreslenebilir RGB led fan ve 1 adet arka çıkış fanı olarak 120’lik standart fan yerleştirmiş.
Bu setup’ı değiştirmek tabii ki sizin elinizde. İsterseniz önde yer alan 2li 120’lik standart kompozisyon yerine 3lü 120’lik / 2’li 140 mm’lik bir kurgu yapabilirsiniz. Aynı şekilde sistemde sıvı soğutma kullanmıyor ve kasanın üst kısmındaki alana da fan takmak istiyorsanız 2 adet 120’lik ya da 2 adet 140 mm’lik RGB fanlarla sistemi iyice “havalı” hale getirebilirsiniz.
Eğer bir hazır sıvı soğutma kiti sahibiyseniz ya da bu kasayla birlikte almayı düşünüyorsanız, 120 mm’lik ya da 240 mm’lik bir kit tercih ettiğinizde bu kasaya sorunsuzca monte edebilirsiniz.
Kasanın teknik alanı dışında biraz daha kozmetik tarafına baktığımızda hem alt hem de üst bloklarda toz filtreleri göze çarpıyor. Kasanın daha temiz ve sağlıklı olması açısından üst kısımda yer alan manyetik filtreyi dönem dönem çıkartıp temizleyerek bu alanı güçlendirebilirsiniz.
Kasanın tornavida kullanmadan açılıp kapanabilen yan paneli Temperli Camdan imal edilmiş ve hafif kırık bir tonda, yarı mat halde kasaya uyum sağlıyor. Adreslenebilir fanlar ve kasa üzerinde yer alan 6 adede kadar destek veren Led kit ile kasayı tamamen zevkinize göre aydınlatmanız mümkün. Bu konuda MSI Mystic Light yazılımı size uçsuz bucaksız seçenekler sunacaktır.
Fiyatına göre sunduğu avantajları açısından fazlasıyla başarılı diyebileceğimiz MSI MAG Forge 100R ilginizi çekti ise bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.