Son dönemde tüm dünyada ses odaklı içerik tüketiminin hızla arttığını görüyoruz. Podcast kültürünün giderek yaygınlaşması, sesli kitaplara artan ilgi ve son olarak Clubhouse’ın bu alana getirdiği ivme ile ses radyo döneminden bu yana belki de yeniden altın çağlarından birini yaşıyor. Tabi hal böyle bu alanda kullanılan teknolojilere de talep artıyor. Bu tarafta da başı kulaklıklar çekiyor. Kulaklıklara artan ilginin pek çok nedeni var. Salgın nedeniyle evden çalışmanın ve uzaktan eğitimin yaygınlaşması, her yaştan oyuna artan ilgi kulaklık segmetindeki farklı alt kategorilere olan ilgiyi pekiştirmiş durumda. Dahası insanlar müzik dinlerken, telefonla konuşurken ya da video izlerken de artık daha iyi bir ses deneyimi istiyorlar. En basitinden bulundukları ortamda arka plandaki gürültüyü duymak istemiyorlar. Bu bağlamda giderek çok işlevli akıllı cihazlara dönüşen kulaklık segmentinde üreticiler, tüketiciyi memnun etmek adına yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyorlar. Bu da kullanıcısına daha iyi bir dinleme deneyimi sunmak için sürekli kendini güncelleyen pazardaki oyuncular arasında kıyasıya bir rekabete neden oluyor.
Kulaklık kategorisinde çok fazla seçenek olsa da son yıllarda özellikle yeni neslin en fazla rağbet gösterdiği alt kategori kulak içi cihazlar. Hafif olmaları, çok yer kaplamamaları, estetik görünmeleri gibi gibi nedenlerle çok tercih edilen kulak içi kulaklık pazarında her bütçeye uygun seçenek var. Ancak esas olan iyi deneyim diyenler için kaliteli bir kulak içi kulaklık kablolu cihazlara göre ciddi oranda pahalı. Söz konusu cihazlar kullanıcısına aktif ve pasif gürültü engelleme, iyileştirilmiş kablosuz bağlantı, frekans tepkisi, yüksek çözünürlüklü ses uyumluluğu gibi teknolojileri sunarak çok daha iyi bir dinleme deneyimi sağlıyor. Ayrıca suya dayanıklılık, daha iyi bir eller serbest modu, yüksek kaliteli ses çıkışı gibi özellikler de kablosuz kulak içi kulaklık seçiminde tercih sebebi.
Apple, Xiaomi ve Samsung küresel kablosuz kulaklık rekabetinde pazar liderleri arasında. Counterpoint Research‘ün istatistiklerine göre Apple yüzde 29 ile kablosuz kulaklık pazarı lideri, Xiaomi ise yüzde 13 ile ikinci sırada. Kablosuz kulaklık pazarındaki diğer önemli oyuncular ise Oneplus, Jabra, Oppo Technologies, , Bose Corporation, Senheiser, Jaybird, Alpha Audiotronics, Rowkin, Huawei, Motorola, Waverly Labs ve Realme.
2026’da 3 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşacağı öngörülen bu alandaki önemli oyunculardan biri olan ve pazarın yüzde 3’ünü sahip Jabra gerçek kablosuz kulaklık deneyimine getirdiği yeniliklerle öne çıkan bir marka. Kulaklıkların tamamı, Jabra’dan beklenen minyatürleştirme standartlarıyla üretiliyor. İlk bölümde pazara dair genel bilgileri ve trendleri paylaştıktan sonra şimdi yazının ana konusu olan Jabra Elite 75t serisinin özelliklerine bakalım.
Elite 75t serisi önceki versiyona göre şık tasarımdan veya kulak uyumundan ödün vermeyen bir cihaz. Önceki versiyon olan 65t’den daha kompakt(yüzde 20 oranında küçük), diğer yandan yeni özellikleri ile kullanıcı deneyimi açısından başarılı bir ürün. Deneyim tarafında vadettiklerine geçmeden biraz donanımsal olarak sizi neler bekliyor olduğuna bakalım. Öncelikle kutu içinden küçük bir şarj kutusu, kulaklıklar ve küçük, orta ve büyük olmak üzere üç adet kulakiçi silikon geliyor. Kulağınıza uygun olanı seçmek ise size kalıyor.
Nasıl bir deneyim sunuyor?
Sol kulaklıktaki HearThrough özelliğini çok seveceksiniz. Bu özellik, etrafınızdaki sesleri filtreleyip gerekli olanları kulağınıza iletiyor. Ses seviyesini sol kulaklığa basarak kısıp, sağdakine basarak açabiliyorsunuz. Elite 75t’yi kulağınızdan çıkardığınızda dinlediğiniz müzik ya da her ne ise otomatik olarak duruyor, kulaklığı taktığınızda ise kaldığı yerden devam ediyor. Siri, Google Asistan, Bixby ve Amazon Alexa gibi sesli asistanlarla entegre çalışan cihazda sesli asistana erişmek için sağ kulaklığa iki kez basmanız gerek. Dört adet mikrofona sahip cihazda bu mikrofonlar ile sesli görüşmeler yapabiliyorsunuz. Mikrofonlar arka planda çok fazla gürültü varsa sesinizin karşı tarafa iletilmesinde kaliteyi artıran detaylar. Cihazda aktif gürültü engelleme özelliği yok ama pasif gürültü engelleme özelliği son derece başarılı. IP55 sertifikasına sahip Elite 75t, suya ve toza karşı dayanıklı. Kapalı ya da açık alanlarda spor yaparken sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Cihazın bas performansı çok iyi. Kulaklığı sadece müzik dinlemek için kullananlardansanız sırf ses performansı için bile tercih edilebilir. Gelelim pil ömrüne. 15 dakika şarj ederek 60 dakika kullanabileceğiniz Elite 75t bir defa full şarj ile 7-8 saatlik bir pil süresi vadediyor. Bu açıdan da son derece yeterli.
ANC ile cihaz hem aktif hem de aktif olmayan kulaklık haline geliyor
Son olarak Jabra’nın kablosuz kulaklık portföyüne ANC (Active Noise Cancellation) özelliğini eklediği bilgisini not edeyim. Jabra, mevcut gerçek kablosuz ürün serisinde ANC sunan ilk şirket olan. Halihazırda Elite 75t ürününe sahip olan veya satın almaya hazırlanan kullanıcılar, Jabra’nın düşük frekanslarda gürültüyü engelleyen standart ANC’sini deneyimleyebiliyor. ANC özelliğiyle donatılan yükseltilmiş Elite 75t serisinde bu güncellemeyi, Sound+ uygulaması üzerinden yapacağınız yazılım güncellemesiyle gerçekleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz güncelleme, Jabra’nın Qualcomm teknolojisi üzerindeki mühendisliği sayesinde kullanıcılara sunuluyor. ANC ile donatılan ödüllü 75t, hem aktif hem de aktif olmayan kulaklık haline geliyor. Jabra’nın standart ANC çözümünün eklenmesiyle kullanıcılar yüksek ses kaliteli aramaların, seslerin ve kulak uyumunun aynısını müzik ve medya oynatırken de deneyimleyebiliyor. Elite 75t’de halihazırda bulunan dijital ses işlemcisinden ve öncü ANC bilgi birikiminden faydalanan Jabra, ANC’yi mevcut ürün serilerinde de kullanıma sunabiliyor.