2020’de pandemi günlerinin en çok talep gören ürün kategorilerinden biri tıraş makineleri idi. Hatırlarsınız, kuaförlerin kapalı olduğu haftalar süren sokağa çıkma kısıtlamaları boyunca saçlar sakallar birbirine karışmaya başlayınca online’da tıraş makineleri satışlarında ciddi bir patlama yaşandı. Bazı modellerin stoğu bitti. Artan bu ilgi ile ürünlerin fiyatlarında da ciddi artışlar gözlemledik. Tabi yazın gelmesi, normalleşme adımları sonrası erkeklerin berber ve kuaförlerine kavuşmaları ile evde saç sakal kesme furyası kısmen azaldı. Ancak pandemi bitmedi. 2020’nin son bölümünde başlayan ve hala devam eden sokağa çıkma kısıtlamaları ile yine evlerdeyiz. Geçen yıl tıraş makinesini yenileyen ya da ilk kez edinenler dışında kalıp salgının geçen yaz itibarıyla biteceği düşüncesiyle tedbirini almayan tüketici grubu bu kez salgınla yaşamayı öğrenmek ve yeni alışkanlıklarına göre eksiklerini gidermek ve haliyle evde ortamında kendi saçını sakalını kesebilmek için uygun bir cihaz edinmek durumunda.
Tıraş makinesi seçerken bunlara dikkat
Diğer yandan saç sakal meselesi sadece kozmetik açıdan değil sağlık açısından da kritik. Bazı uzmanların uzun sakal ve bazı sakal stillerinin virüs için risk oluşturduğuna dair yorumları geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tartışılıyor. Sakalda tozdan ziyade damlacıkların olabileceği, bunun da enfeksiyonu yayabileceğini söyleniyor. Tabi bunların bilimsel karşılığı ne kadar var bilinmez ama şu bir gerçek ki pandemi döneminde çoğumuzun eşi, sevgilisi ya da birlikte yaşadığı partneri bu saç sakal kesme işini bayağı öğrendi, hatta bazıları bundan sonra kuaföre gitme gereği bile duymayacak diyebilirim. Bu değişim rüzgarının arkasında sadece maharetli bir eş yok. Bu noktada bir tıraş makinesi seçimi de önemli. Bu alanda onlarca seçenek var. Hem saç hem sakal için tercih edebileceğiniz cihazlar olduğu gibi saç ve sakal için ayrı ayrı özelliklere sahip makineler de var. Örneğin pek sakal tıraşı olmayan biri iseniz sadece saç kesim özelliği ile öne çıkan bir cihaz almanız daha doğru olacak. Ya da tam tersi saçlarınız genel olarak uzun ise ve pek saç kesme, düzeltme işiniz olmuyorsa, tek olayınız sakal ise bu kez de sakal, bıyık işinde uzman bir cihaz size daha uygun olacaktır. Tıraş makinesi seçiminde saç-sakalınızın yapısına ve köklerinin sertliğine uygun bir cihaz seçmek de önemli. Bir diğer önemli kriter fiyat/performans durumu. Erkeklerin bu kriterde en fazla kafa yorduğu mesele de cihazın ömrü ile ilgili. Cebimizden yüksek bir para çıktığında o cihazın ömürlük olmasını isteriz genelde. Bakış açınız bu ise bence biraz daha fazla ödeyip iyi ve garanti süresi uzun olan bir marka seçmenizi tavsiye ederim.
Birkaç kritik detay daha var
Tıraş makinesi seçiminde işinizi kolaylaştıracak birkaç detay daha var. Cihazın kullanım esnasında çıkardığı sesin minimum olması önemli. Kaliteli cihazların kullanım sırasında çıkardığı ses genellikle tıraş olan kişiyi ve evde bulunan diğer kişileri rahatsız edici bir seviyede olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Seçeceğiniz cihazın sahip olduğu başlık sayısı da önemli. Farklı başlıklar farklı kesimler anlamına geliyor. Bu da işinizi kolaylaştırıyor. Hız aşamalarının fazla olması ise özellikle sakal kesiminde ince ayar yapmanız için kritik. Bir diğer konu cihazın ıslak alanlarında kullanılabilmesi. Banyoda tıraş olan biriyseniz cihazda bu özelliğin olup olmadığına dikkat etmeniz gerek.
Tabi yeni teknolojiler burada da devreye giriyor. Size bahsettiğim tüm bu detayları sunan, sahip olduğu fonksiyonel özelliklerle de kötü sonuç alma şansınızı minimuma indiren pek çok seçenek sizi bekliyor. Dahası kullanım kolaylığı ve tasarım açısından da tıraş makinesi segmentinde her zevke uygun cihazlar yer alıyor. Ben bu yazının ikinci bölümünde bir Remington markasının saç ve sakalda ayrı ayrı uzman olan iki cihazdan bahsedeceğim.
İki öneri: Remington RX5 Ultimate ve MB700
İlk önerim çok kısa saç tıraşı sevenler için uygun olacak Remington RX5 Ultimate. Saçlarınızı genelde sıfıra vuran biri iseniz bu cihaz tam size göre. Teknik olarak ifade edecek olursam cihaz size 0.2 mm’lik pürüzsüz ve tahrişsiz bir kesim uzunluğu vadediyor. Cihazın 5’li kesme bıçağı ve ayrıca gizli bölmesinde detay kesici bir başlığı mevcut. Kullanımı ergonomik yapısı sayesinde son derece rahat. Tüm bu teknik yetenekleri ile tıraşınızı sadece birkaç dakikada tamamlayabiliyorsunuz. Cihaz suya tamamen dayanıklı. Geçmişte özellikle yaz döneminde sıfır numara saç tıraşını çok kullanan biri olarak bu kesimi genelde banyoda yaptığım için suya dayanıklılığın önemli bir özellik olduğunun altını çizmeliyim. Diğer önemli detay pil ömrü. Cihazı iki günde bir dakikalık kullanımla beraber bir hatta bir buçuk aya kadar şarj etmeden kullanmanız mümkün. Cihazın kutusunda şık bir taşıma çantası olduğunu belirteyim.
Diğer önerim ise Remington MB700. Bu cihaz tam bir sakal uzmanı. Sakal ya da bıyık kesimi için sık sık berbere giden biri iseniz ele çok rahat oturan MB700 kısa bir süre sonra size berberinizi aratmayacak. Ayrıca saç çizginizi ve ensenizi iyi bir şekilde kısaltmak ve şekillendirmek için de MB700’ü kullanabilirsiniz. Cihaz size 15 mm’den 0.4 mm’ye kadar kesim seçeneği vadediyor. Bunun için kutusundan bir tane T-Bıçak, sekiz tane de tarak ve ayarlanabilir tarak kesici çıkıyor. MB700 de suya karşı dayanıklı. 60 dakikalık bir şarj süresi ile pil ömrünün de gayet uzun olduğunu belirteyim. Bu arada MB700’ün kutusunda da şık bir çanta çıktığını not edeyim. İki cihazın da garanti süresi 2+1 yıl. Hem teknik özellikleri hem de tasarım ve kullanım açısından sahip olduğu fonksiyonlar ve uzun garanti süreleri ile iki cihaz da ortalamanın biraz üstünde olan fiyatlarına rağmen bence tercih edilebilir ürünler.
Görsel kaynak: spy.com