Pandemi nedeniyle keyifsiz zamanlar yaşıyoruz. Bir taraftan sağlık sorunlarıyla boğuşurken diğer taraftan ekonomik ve psikolojik açıdan da yıpranıyoruz. İşte bu dönemde robotlar bize yeni bir umut sağlıyor. Konser, tiyatro, sinema ve festival gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin ruhumuzu daha az beslediği bu dönemde robotlar eğlence sektörünü hareketlendirip yüzümüzü güldürüyor. Araştırmalara göre 2023 yılına kadar eğlence sektöründe kullanılan robot pazarında en az %10’luk bir büyüme bekleniyor.
Dev Robotlar
Özellikle Japonların robotlara düşkünlüğü bilinen bir gerçek. Gundam bilim kurgu serisinden esinlenerek hazırlanan 20 metre boyundaki bu dev robot Yokogama’s Ymahita limanında sergileniyor. Hareket edip lazer şovu yapan robot, tahmin edebileceğiniz gibi ziyaretçi akınına uğruyor. 25 ton ağırlığındaki robot internette de son derece popüler hale geldi.
Disney’den robotlara yatırım
COVID-19 nedeniyle Disney tema parklarında büyük ziyaretçi kaybı yaşandı. Ancak Walt Disney otomasyon ve robotik teknolojilerine yatırım yaparak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor. Özel bir doku üreten Disney “yumuşak robot” isminde bir teknoloji geliştirip bunun patentini aldı. Özetlemek gerekirse yumuşak robot insanlarla temas edebilecek. Özellikle ziyaretçi gruplarındaki çocuklarla etkileşime girecek bu robotlar çocukları sarıp kucaklayabilecek.
Evcil robot hayvanınız
Geçtiğimiz aylarda sanal olarak düzenlenen CES fuarında büyük ilgi ve ödül gören bir robot vardı. Japon kökenli Vanguard Industries tarafından geliştirilen ve Moflin ismi verilen bu robot tam bir sevgi yumağı. Bilim insanları şimdi de kişiden aldığı sevgi ve ilgiye göre tepkiler geliştiren tüylü dostumuzun terapatik özellikleri üzerinde çalışıyorlar.
Robot Restoranlar
Pandemi böyle giderse kabareler tarih olabilir. Elbette çılgın Japonlar buna da bir çözüm bularak restoranları robotlarla donattı. İçerisinde dans eden, servis yapan ve çeşitli gösteriler düzenleyen robotlar adeta Japon geleneklerini yaşatıyor. Yaklaşık 125 milyon dolarlık bir yatırımla ayakta kalan restorandaki bazı robotlar uzaktan erişimle gerçek dansçılara bağlı. Yani gerçek dansçılar virüsten uzak bir ortamda dans ederek aslında robotları kontrol ediyorlar. Her şey hem fazlasıyla gerçek hem de bir o kadar illüzyon.