Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraPanorama ile fotoğraflara eğlence katın

    Panorama ile fotoğraflara eğlence katın

    panorama

    Panorama fotoğraf uzun yıllardır kullanımda olan bir fotoğraf türü. Fotoğrafın dijitalleşmesiyle hayatımıza daha da giren bu teknolojiyi artık cep telefonlarında bile kullanabiliyoruz.

    Güzel bir manzara görüyorsunuz ve bunu fotoğraflamak istiyorsunuz. Ancak bulunduğunuz yerden ve elinizdeki fotoğraf makinesi ya da cep telefonu ile bu manzaranın sadece bir kısmını çekebiliyorsunuz.

    İşte yukarıda anlattığımız durumlarda imdadımıza panorama tekniği ya da özelliği yetişiyor. Özel bir çekim modu olan panorama, önceleri ya özel fotoğraf makineleriyle ya da çekim sonrası düzenlemelerle yapılabilirdi. Teknolojinin ilerlemesiyle çok kolay bir hale gelen panorama fotoğraf tekniğini artık birçok cihaz kendine kendine yapabiliyor.

    Günümüzde birçok akıllı cep telefonu kamerasında, birçok kompakt fotoğraf makinesinde ve bazı aynasız fotoğraf makinelerinde bu özellik bulunur. Bazı ürünlerde çekim modları arasına konulan panorama modu, bazılarında Scene seçeneği altındadır.

    Dikkat edilmesi gerekenler

    Panorama temelde birden fazla fotoğrafı yan yana getirme mantığına dayanır. Bunu yapabilen fotoğraf makinesi ya da cep telefonlarının birçoğunda soldan-sağa, sağdan-sola, yukarıdan-aşağıya ve aşağıdan-yukarıya çekebilme özelliği bulunur.

    Panorama çekerken öncelikle kadrajı nasıl planlayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Kadrajın içinde hareketli nesnelerin olmaması ise önemli bir ayrıntı. Zira hareketli nesneler fotoğrafların birleştirilmesi sırasında bozukluklara yol açacaktır.

    Kadrajı belirledikten sonra (örneğin soldan başlayıp sağa doğru hareket ederek fotoğraf çekeceksek) makinemizi en solda tutup yavaş bir hareketle sağa doğru çevirirken panoramanın oluşmasını da görebiliriz. Fotoğraf çekebilen birçok cihaz panorama modunu kullanırken bizi fazla hızlı ya da yavaş hareket edersek uyarır.

    Öte yandan eğer yatay eksende bir panorama çekeceksek kadrajın üst ve alt çizgilerinin bütün hareket boyunca aynı şekilde durmasına özen gösterin. X ekseninde yapacağınız kaydırmalar fotoğrafın bozulmasına ya da panoramanın oluşması sırasında bozukluklara yol açabilir.

    Fotoğrafı çekilecek manzaranın pozlama açısından aşırı farklı ışık değerlerine sahip olmaması da gereklidir. Örneğin bir yerinde güneş olan bir manzaranın diğer ucu karanlık ise panorama oluşturulurken sorun olabilir. Bu bakımdan kadrajın tamamının benzer ışık değerlerine sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor.

    Dikey panorama da olur

    Panorama genelde yatay olarak hazırlansa da dikey panorama da çekilebilir. Günümüzde bazı fotoğraf makinelerinde bu ayar bulun. Bu sayede geri çıkmanın mümkün olmadığı mesafelerde büyük bina ya da manzaraların dikey panorama fotoğrafları da çekilebilir.

    Ayrıca cep telefonlarını dikey olarak tutup panorama çekildiğinde daha büyük bir fotoğraf oluşur ki bazen bu tarz bir fotoğrafa ihtiyacınız da olabilir.

    Bol bol deneme yapın

    Birçok fotoğraf türünde olduğu gibi panoramada da bol bol deneme yapıp, en iyi ve istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Yapacağınız denemeler size tecrübe olarak geri dönecek ve bir sonraki çekiminizde size yardımcı olacaktır.

    Işığınız bol olsun…

    Fotoğraf makinesi satın almayı planlıyorsanız MediaMarkt’ın internet sitesine ziyaret edebilirsiniz. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN