Bugün dünyanın teknoloji merkezi olan “Silikon Vadisi”, ya da bu tanımla anılmadan önceki adıyla Santa Clara Vadisi, yoğun olarak meyve üretimi yapılan bir alandı. Armut ve kayısı ağaçlarıyla doluydu ama vadinin en özel meyvesi, Fransız eriğiydi. Bu özel Fransız eriği güneşte kurutulur ve tüm ülkeye dağıtılırdı. Hatta, eskiler Santa Clara Vadisi için dünyanın erik kurusu başkenti derlerdi. Dünya üretiminin neredeyse üçte biri buradan karşılanırdı.
Palo Alto’da bir ev
Silikon Vadisi’nin, II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar çok da geliştiğini söyleyemeyiz. Ancak, küçük ama önemli gelişmeleri de gözardı etmemek gerekir. Palo Alto’da bugün üzerinde elektroniğin doğduğu yer diye bir tabela olan bir ev bulunuyor. Bu evde 1912 yılında, Lee de Forest ve iş arkadaşları sesi güçlendirmek için kullanılan ilk vakum tübü işe yarar hale getirebilmişlerdi. Bu önemli teknolojik gelişme radyo, radar, televizyon, tape kayıt cihazları ve en uç noktada elektronik bilgisayarlar için temel olmuştu. De Forest ve arkadaşları, Stanford Üniversitesi’nden destek alınarak 1909’da Palo Alto’da kurulan Federal Telegraph Co. şirketinde çalışıyorlardı.
Federal Telegraph, elektronik konusunda öteki şirketleri besleyen bir kaynak oldu. Şirketten ayrılan iki kişi, yüksek ses veren hoparlörü keşfederek daha sonra adı Magnavox olan şirketi kurdular. Federal Telegraph’tan ayrılan Charles Litton, Redwood City Litton Industries şirketini kurdu.
İlk radyo yayını, ilk televizyon aktarımı
Dünyanın ilk ticari radyo yayını San Fernando’nun merkezinde San Jose ve First Street’te yapıldı. 1927’de televizyon denen mucizevi buluşun ilk kez gerçekleştirilen elektronik aktarması San Fransisco’da gerçekleştirildi.
Ancak Silikon Vadisi’ndeki gerçek büyüme Frederick Terman’la başlayacaktı.
Terman, lisans çalışmalarını Stanford’da yapmasına karşın, doktorasını elektrik mühendisliği alanında M.I.T.’de yaptı. 1925’te Stanford’a dönerek, radyo mühendisliği öğretmeye başladı. Stanford’un elektronik ve elektrik mühendisliği programını geliştiren Terman, Stanford’daki öğrencilerin Doğu Yakası’nda uygun işler bulması için önemli bir eğitim programı hazırladı.
…Ve HP kurulur
1937’de Terman, Stanford’a mezunlarıyla yerel işler başlatması için ilham ve destek verdi. Kurulan ilk ve belki de en ünlü şirket Hewlett-Packard oldu. H-P, Terman’ın rehberliğinde William Hewlett tarafından keşfedilen ses osilatörü temel alınarak kurulmuştu. David Packard ise Terman tarafından Hewlett ile ses osilatörü üzerinde çalışması için teşvik edilen eski bir Stanford mezunuydu. H-P’nin ilk büyük ses osilatörü anlaşması, Disney’in “Fantasia” adlı çizgi filmi için yapılmıştı.
Terman’ın teşviğiyle kurulan bir başka şirket de Varian Brothers’dı. Ürünleri, radarlarda kullanılabilecek mikrodalgaları üretebilen bir cihazdı.
Dünya Savaşı sırasında Terman Stanford’u bıraktı ve Harvard’da yapılan bir anti-radar araştırmasını yönetti. 1946’da mühendislik fakültesine dekan olarak döndü. Elektronik alanında yerel şirketlerin kurulmasını teşvik etmeye devam ediyordu.
Tarihteki ilk teknopark
Stanford Üniversitesi, daha kaliteli bir eğitim alabilmek için Avrupa’ya giden ve orada ölen oğlunun hatırasına Leland Stanford tarafından kurulmuştu. Stanford, üniversiteye ayrıca hiçbir koşulda satılmamak üzere Palo Alto bölgesindeki 8,100 hektar büyüklüğünde bir çiftlik ile ayrıca mühim miktarda para bırakmıştı.
İşte bu arazinin 660 hektarlık bölümüne, Terman tarafından elektronik ve yüksek teknoloji firmalarına uzun dönem kiralanmak üzere bir sanayi parkı kuruldu. Tarihteki bu ilk teknoparkta Hewlett-Packard ve Varian Brothers, ilk kiracılar arasında yer alıyorlardı. Bu projeyle hem Stanford’a düzenli bir gelir elde edildi, hem de yüksek teknoloji endüstrisi bir araya toplanmış oldu. Palo Alto’nun yakınındaki kentler olan, Mountain View ve daha sonra Sunnyvale de gelişmeye başladı.
Fairchild’dan Intel’e ve Silikon Vadisi’ne…
Fairchild Semiconductor’dan ayrılan Robert Noyce, Gordon Moore ve Andrew Grove entegre devreler üretmek üzere Intel’i kurduklarında takvimler 1968’i gösteriyordu. O günlerde Intel’in asıl işi mainframe ve mini bilgisayar üniteleri için hafıza yongaları sağlamaktı.
Fairchild’ın basın danışmanı olan Don C. Hoefler, o günlerde gelişmekte olan yarıiletkenler dünyası için haberler, makaleler yazıyordu. Bir yazı dizisi hazırlarken etkileyici bir başlığa ihtiyaç duydu. O günlerde Ion Equipment’in yöneticisi olan Ralph Vaerst’in kendisine önerdiği ismi, yani “Silicon Valley USA” başlığını kullandı. Tarih, 11 Ocak 1971’i gösteriyordu…