Bazen, filmlerdeki demir adamlar gibi bir elbise sahibi olmak ve ağır nesneleri kaldırıp, aynı filmdeki gibi dayanıklı olmak istediğimiz olmuştur. Bu konuda iyi bir haber olarak söyleyebileceğim, artık demir adamlık sadece filmlerde olmuyor. Tabi ki teknolojideki inovatif gelişmeler sayesinde, gerçek hayatta da ağır nesneleri kaldırabilecek, fiziksel bazı sorunları olanların kullanabileceği dış iskeletler geliştiriliyor. Bu dış iskeletler sayesinde ağır işlerde çalışanlar işlerini daha kolay yapıyorlar. Yine aynı şekilde çeşitli hastalık ya da yaralanmalar sonucu fiziksel bazı hareketleri yapamayan hastalar için de bu yenilik bir umut ışığı olmuş durumda. Dış iskelet sayesinde, yürüme konusunda sıkıntısı olanların bu sorunu belli ölçülerde çözebildiklerini gözlemleyebiliyoruz. İşte teknolojinin en sevdiğim yanlarından birisi de bu tür haberleri duymak.
Bu haftaki yazımda, insanı adeta bir demir adam haline getiren dış iskelet modellerinden bahsedeceğim.
HARMONY:
Harmony, iki kollu robotik bir iskelet. Omurga yada nörolojik yaralanmalar sonucu bazı hareket kısıtlaması olan hastalar tarafından kullanılabiliyor. Cihaz mekanik geri bildirim ile sensörlerden aldığı verileri kullanabiliyor. Texas Austin Üniversitesi Mühendislik Cockrell Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından geliştirilen robotik iskelet, hastalara yemek yemeleri, elbiselerini giymeleri ve doğal hareketlerini yapmaları konusunda yardımcı oluyor. Aynı zamanda üst kısım vücut terapisi sağlıyor.
XOS 2:
XOS 2, ikinci nesil dış robotik iskelet olarak kullanılıyor. Geliştirme aşamasında olan bu robotik iskelet, kullanan kişiye insan üstü güç ve çeviklik sağlıyor. XOS 2 aynı zamanda ağır nesneleri kaldırma konusunda yardım sağlıyor. Robotik iskelet, gücünü yüksek basınçlı hidrolik sistemden alıyor.
MAXFAS:
ABD, ordusunda kullanılmak üzere otomatik sabitlemeli bir atış kolu geliştiriliyor. MAXFAS adını verdikleri dış iskelet sayesinde, hedefin algılanması, kol titremesi engelleme ve hedef sabitleme gibi özellikler kullanılabiliyor.
WALK AGAIN:
Duke üniversitesi ve Münih Teknik Üniversitesi arasında Dr. Miguel Nicolelis başkanlığında yürütülen “Walk Again” projesi kapsamında bir dış iskelet geliştirildi. 2014 yılında gerçekleştirilen Dünya Kupasının başlangıç vuruşu da bu dış iskelet sistemini kullanan bir kişi tarafından yapıldı. Bu iskelet tamamen zihin kontrolü ile idare ediliyor. Kısacası düşünce ile kontrol edilebilen bir iskelet olduğunu da söyleyebiliriz.
HULC:
Hidrolik güç ile çalışan dış iskelet sistemi HULC, uzun süre ve zor arazi şartlarında ağır yük taşımak üzere tasarlanmış. HULC, titanyum dış bacak iskeleti üzerine konumlandırılmış.
ANKLE İSKELETİ:
Carnegie Mellon ve North Carolina State araştırmacıları, ayak bileği için dış iskelet geliştirdiler. Bu sistem, aşil tendonu ile paralel çalışan bir yaydan oluşmakta. Ayak bileğinde sorun yaşayanların kullanabileceği bu iskelet sayesinde fazla güç kullanmadan yürümek mümkün olabiliyor.
FORTIS:
Lockheed Martin tarafından geliştirilen dış iskelet sistemi Fortis, kullanıcının ağır araçları kullanabilmesi amacıyla geliştirilmiş. Vücudun doğal hareketine uygun şekilde ergonomik bir tasarıma sahip. Bu dış iskelet ile kas yorgunluğu azaltılmakta, kullanıcının verimliliği artırılmakta. Aynı şekilde ağır cisimler ile çalışma konusunda büyük rahatlık sağlanıyor.
GÜÇ YÜKLEYİCİ IŞIK:
Panasonic firmasının geliştirdiği “güç yükleyici ışık” adındaki dış iskelet robotu, bacak gücünü artırmak için tasarlanmış. Alüminyum alaşımlı bir çerçeveye sahip olan iskelet, ağır kaldırma esnasında bacaklara büyük güç sağlıyor.
TITAN KOL:
Titan kol, tedavi edici egzersiz esnasında direnç sağlamak için tasarlanmış bir dış iskelet çeşidi. Bu iskeleti kullanan kişi çok az bir çaba ile ağır cisimleri kaldırabilir. Pennsylvania Üniversitesi mühendislik öğrencileri tarafından tasarlanan titan kol, aynı zamanda inme mağdurlarında hareketi kolaylaştırmak içinde kullanılabiliyor.
REWALK:
Argo Medical Technologies tarafından geliştirilen ReWalk, Spinal kord yaralanması ve daha düşük vücut felçi geçirenlere yardım etmek için tasarlanan giyilebilir, bilgisayar kontrollü bir hareket destek sistemi. Kullanıcılar, yürümek ve merdivenleri çıkma konusunda bu cihazı kullanabiliyorlar.