Video oyunları ilk başta ortaya çıkma sebebi, günümüz insanının en önemli ihtiyaçlarından biri olan, eğlence ihtiyacından dolayıdır. On yıllar önce insanlar bu ihtiyaçlarını sokak, sinema, tiyatro gibi mekanlarda giderirken, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve insanların her geçen gün daha da tembelleşmesi, eğlenceyi evin içerisine getirme ihtiyacı ortaya çıkardı. İşte bu yüzden video oyunları, evlerimizin içine girebildi.
Tabii ki günümüz teknolojisi, video oyunlarını öyle bir evrimleştirdi ki, video oyunlarında gördüğümüz görüntüleri gerçekten ayırt edemeyecek bir seviyeye geldik. Nesil kavramı ise, şuan için video oyunları pazarında lider olan Sony ve Microsoft’un konsollarının yeni sürümleri ile hayatımıza girdi.
Özellikle 2005-2006 yılında tanıştığımız bu kavram, PlayStation 3 ve Xbox 360’ın özellikle görsel anlamda çıtayı yükseltmesi, bu sayede çok daha gerçekçi gözüken oyunlar ile karşılaşmamıza sebep oldu. 10 yıla yakın ömürleri ile bu iki konsol, insanların en çok eğlendikleri araçlar haline geldi.
Günümüzde ise PlayStation 4 ve Xbox One konsolları, FullHD çözünürlük ile muhteşem görselleri bir arada sunabilecek kadar güçlü bir donanıma sahip. Özellikle The Order: 1886, Halo, Forza, Uncharted gibi oyunlar, sahip olunan güçlü donanımın tüm avantajını arkasına alıyor, bunun sayesinde yeni nesil kavramını birinci elden deneyimleme şansına erişebiliyoruz.
Tüm bunların yanında yeni nesil oyunculuk kavramına tam manası ile geçiş yapan bir platform daha var, mobil cihazlar. Tıpkı konsollar gibi teknolojiden nasibini almayı başaran bu küçük cihazlar, boyutlarına aldırmadan neredeyse konsol kalitesinde görseller vermeyi başarabiliyor. Özellikle Snapdragon gibi mobil platforma çip setleri hazırlayan firmalar, her geçen yıl çok daha güçlü işlemci ve GPU’lar hazırlayarak, mobil platformun gücünü konsollara bir adım daha yaklaştırıyor. Tabii ki bunda her yıl yeni sürümlerinin piyasaya çıkmasının etkisi büyük, standart konsollar neredeyse 10 yılda bir yenileniyor.
Mobil platform kavramını biraz daha açmak gerekiyor. İnsanların mobil platforma bu kadar yoğun ilgi göstermesinin birkaç sebebi var. Bunlardan ilki kolay ulaşılabilir olması. Öyle ki mobil cihazınızda oyun oynamak için herhangi bir uzmanlığa ihtiyacınız yok. Mobil cihazınızdan kullandığınız platformun marketine girebiliyor, istediğiniz oyunu tek tuşla indirip keyfini sürmeye başlayabiliyorsunuz. İkinci sebep ise ücretsiz oyunların çok sayıda olması. Su götürmez bir gerçek var ki, insanlar eğlenceye para ayırmak istemiyor. Bunun bilincinde olan oyun yapımcıları da, hazırladıkları oyunları ücretsiz bir altyapıda hazırlayıp kullanıcılara sunuyor. Kullanıcı ise oyunu beğendikten ve bir nevi alıştıktan sonra küçük ücretler ödemekte çekinmiyor. Bu da hem mobildeki oyun sayısını artırıyor, hem de mobil platform için lokomotif rolü oynuyor.
Mobil ve standart konsolları geçtikten sonra, özellikle Oculus Rift ile hayatımıza giren sanal gerçeklik cihazları, son yıllarda büyük bir gelişim gösterdi. Kask benzeri bir yapıda hazırlanan bu cihazlar, sizleri oynadığınız oyunun içine sokuyor ve hareketlerinizi takip edebiliyor. Sektörün ileri gelenleri tarafından geleceğin oyun teknolojisi olarak gösterilen bu cihazlara, Sony, Microsoft, HTC, Google ve hatta Facebook tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. Özellikle Sony’nin hazırladığı Project Morpheus ve Microsoft’un hazırladığı HoloLens, oyun deneyimini yükseltiyor ve bizlere geleceğin kapılarını aralıyor.
Görünüşe bakılırsa teknoloji aynı hızda ilerlemeye devam edecek, teknoloji ile beraber de insanların eğlence anlayışı şekillenmeye başlayacak. Tahmin etmek zor olmasa gerek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde video oyunları ve konsollar, bizlere gerçekten ayırt etmenin mümkün olmadığı görselleri ve gerçekçiliği sunmayı başarabilir. Sektörün devleri de bunun farkında olmalı ki, her yeni oyun, konsol veya ekipman, milyonlarca dolarlık yatırım ile hazırlanmaya devam ediyor. Hiç şüphe yok ki geleceğin eğlence anlayışı, yeni nesil oyun konsollarının içinde kalmaya devam edecek.