Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürCep Telefonunda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılabilir?

    Cep Telefonunda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılabilir?

          Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Her an internette, sosyal medya platformlarında, video izleme sitelerinde veya oyun sitelerinde zaman geçiriyoruz. Bazen farkında olmadan telefonda zararlı uygulamaları da kullanabiliyoruz. Özellikle Android platformunda, uygulamaların zararlı yazılım denetiminden geçirilmeden indirilebildiği uygulama havuzları bulunuyor. Cep telefonuna indirilen bir uygulamaya verilen yetkiler sonucunda kişisel bilgilerin sızdırılması tehlikesi bulunuyor. Bu haftaki ” Cep Telefonunda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılabilir? ” başlıklı yazımda, cep telefonuna yüklenen uygulamalar sebebiyle oluşabilecek virüs aktivitelerinin nasıl anlaşılabileceği ve bunun nasıl önlenebileceği konusunu inceleyeceğim.

    Cep telefonundaki virüslerin verebileceği zararlar

    • Telefona bulaşan zararlı bir yazılım verilerinizi paylaşabilir. Masum gibi gözüken bir cep telefonu uygulaması; fotoğrafları, videoları ve sosyal ağlardaki yazışmaları ifşa edip, kişiyi zor duruma düşürebilir.
    • Kredi kartı bilgileri çalınabilir. Bir cep telefonu virüsü, bankacılık işlemlerinde şifreli verileri kırmaya ve elde ettiği verileri başkasına göndermeye çalışabilir. Bazen, zararlı yazılım kredi kartı işlemlerinde ekrana yazılan şifre bilgisini ele geçirmeye çalışabilir. Bu sebeple, özellikle Android platformunda bilinmeyen kaynaklardan indirilecek ekran kaydetme ve klavye uygulamalarını yüklerken çok dikkatli olunması gerekiyor. 
    • Ekranda reklam gösterme. Cep telefonunda internette gezinirken alakasız reklamların ekranda gösterilmesi can sıkıcı olabilir. Bu reklamlar gösterildikçe virüsü yazan kişiye para kazandırıyor olabilir.
    • SMS gönderen ve arama yapan virüsler. Bazı virüsler cihaz sahibinin bilgisi dışında kısa SMS mesaj gönderip, ücretli numaraları arayarak, cihaz sahibinin yüklü fatura ile karşılaşmasına ve internet paketinin tükenmesine sebep olabilir. Cep Telefonunda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılabilir?

    Telefonda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

          Cep telefonundaki virüs çoğu zaman kendini gizlemek için uygulamaları kullanır. Telefonda virüs olduğu çoğu zaman zararlı yazılımın yaptıklarından anlaşılabilir.

          Bir mobil telefon virüsü faturada kendisini gösterebilir. Telefon faturasının ayrıntısı incelendiğinde, cihaz sahibinin bilgisi dışında gönderilen bir SMS ya da kısa bir arama ile faturada küçük değişikler olabilir. Faturaya yansıyan küçük değişiklikler virüs yazarına aktarılıyor olabilir. Telefon faturalarının ayrıntılı incelenmesi virüsün fark edilmesinde etken rol oynar. Faturada bu tür bir aktivite gözlendiğinde, bunu sebep olan zararlı yazılımın cihazdan kaldırılması için telefondaki bilginiz dışında yüklenmiş ya da şüpheli  uygulamaların kaldırılması uygun bir davranış olacaktır. Gerektiğinde bir antivirüs uygulaması ile telefonun taranması da soruna çözüm sağlayabilir.

          İnternette sipariş edilmeyen bir alışveriş için bildirim alma. Yapılmayan bir alışveriş için bildirim geldiğinde hızla  yapılması gereken şey, bilgisayar ortamında banka hesabına giderek işlemlerinizi kontrol etmek olmalıdır. En küçük bir şüphe durumunda hesap bloke ettirilmelidir. Bu işlemin mobil telefondaki bir uygulama tarafından yapılmış olması olasılığına karşı, telefondaki bütün uygulamalar kontrol edip, bilginiz dışındaki bütün uygulamaların silinmesi yararlı olacaktır.  Aynı zamanda bankadan yapılan işlemin nereden ve hangi ortamdan yapıldığı konusunda bilgi talep edilmelidir. Diğer taraftan, bazı virüsler yapılan alışveriş sonrasında gelen SMS’i silebildiğinden, alışveriş sonrasında gelmesi gereken SMS gelmediğinde de şüpheli bir durum söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda da alışveriş yapılan firmayı ivedi şekilde aramak yararlı olacaktır. Firma mesajın gönderildiği bilgisini verdiği taktirde yine banka hesabının kontrol edilmesi bilgi sızıntısının anlaşılmasında yararlı olacaktır. Bazı durumlarda gönderilen SMS’in geç gelebildiğini de göz önünde bulundurmakta yarar var.

          Sosyal medyadaki arkadaşlarınızın sizden şüpheli mesajlar alması. Sosyal medya hesabınızdaki kişilere sizden gelmiş gibi gözüken mesajların gitmesi, cihazda virüs olduğuna kanıt olabilir. Bu gibi durumda yine telefondaki bilginiz dışında ve son zamanlarda yüklenen standart dışı mesajlaşma uygulamaların kaldırılması yararlı olacaktır.

          Kilit ekranında reklam gösterilmesi. Cep telefonunun ekran kilidi aktifken ekranda reklam gösterilmesi, cihazda virüs olma ihtimalini artırır. Kullanılan uygulamalarda standart dışı bir durum olmaması durumunda bir antivirüs uygulaması ile telefonun taranması yararlı olacaktır.

    Cep telefonundaki virüsten kurtulma

          Cep telefonunda virüs olduğundan şüphelenildiğinde, bir antivirüs uygulaması kullanılabilir. Örnek olarak ESET NOD32 Mobile Security, Avast, 360 Security ve AVG gibi antivirüs uygulamaları telefondaki virüs aktivitelerinin durdurulması ve silinmesi konusunda yardımcı olacaktır.

          Evde kullanılan kablosuz internetin nasıl güvenli hale getirileceği konulu yazımı bu linkten okuyabilirsiniz.

          Twitter takip @salihertugrul         YouTube videolarım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN