Öncelikle güzeller güzeli yazın keyfini çıkartmanız gerekiyor. Kısa kollu tişörtler, rahat şortlar ve yaza uygun ince ayakkabılar. Hepsi yazın güzel yanını ön plana çıkartan kışa oranla daha iyi hissetmeyi sağlayan etkenler ancak yazın tadı nasıl çıkar? Elbette tatil ile. Bu yıl salgın sebebiyle tatil planları da suya düştü.
Planlar suya düşmüş olabilir ancak yine de yazın tadını çıkartıp bunları fotoğraflayabiliriz. Peki, en güzel yaz fotoğraflarını nasıl çekersiniz? Öncelikle minimum düzeyde fotoğrafçılık kurallarını uygulamak gerekiyor, doğru ışık, mümkün olduğunda yakınlaştırma yapmamak, çekilecek konuya uygun açılarda durmak vb pek çok bilgi bulunuyor. Önce onlara bir bakalım:
Gün ışığı çok önemli
Güneşin o pırıl pırıl ışığından vücudumuzun yararlanması gerektiği kadar harika fotoğrafların da yararlanması gerekiyor. Akıllı telefonlarla, gece veya ışığın yetersiz olduğu ortamlarda fotoğraf çekmek yerine ilk tercihiniz her zaman ‘’güneşin ve ışığın’’ yeterli olduğu ortamlar olsun. Elbette artık iPhone 11 Pro Max ve Huawei P40 gibi üst düzey fotoğraf çeken telefonlar gece fotoğrafçılığını bir üst düzeye çıkartmış olsa da yine de güneşin güzelliğinden faydalanabildiğniiz kadar faydalananın.
Eğer gece çekimi yapmak istiyorsanız da telefonunuzun ‘’gece modu’’ özelliğinin bulunup bulunmadığına dikkat edin. Eğer profesyonel bir fotoğraf makinesi kullanacaksanız, başarılı bir tepe ışığı ya da uzun pozlama gibi ayarlarda tripod işinizi hayli hayli görecektir.
Objeye yakın olun
Akıllı telefonlarla uzak mesafe çekimler, fotoğraflarda kimi belirsizliklerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Eğer uzak mesafeden çekimler yapacaksanız, yanınıza bir fotoğraf makinesi ve bir tele objektif alabilirsiniz. Bu sayede çekeceğiniz konuya yakınlığınız fotoğrafın kompozisyonu açısından en doğru şekilde sonuç verecektir.
Gereksiz yakınlaştırma yapmayın
Huawei ve Xiaomi markalarına ait üst düzey telefonlarda teleobjektif sayesinde 60x yakınlaştırma ya da 100x yakınlaştırma mümkün hale geliyor. Eğer telefon ile net ve çözünürlüğü iyi fotoğraflara ulaşmak istiyorsanız, gereksiz yakınlaştırma yapmamanız gerekiyor. Akıllı telefonlarda dijital yakınlaştırma olduğu için fotoğrafta bozulmalar meydana geliyor. Bu nedenle eğer telefonunuzda geniş açı lens bulunuyorsa, çekimlerinizi buradan yapın ve daha sonra fotoğrafı kadrajlayın.
Fotoğraf makinelerinde benzer durumlar çok karşılaşmasak da yine de yakınlaştırma yaparken elinizi korkak alıştırın ve gerekmedikçe yakınlaştırma özelliğini kullanmamaya çalışın.
İyi fotoğraf düşmanı flaşı kullanmamaya çalışın
Özellikle akıllı telefonlarda iyi fotoğrafların katili olan flaş kullanımı, konunun çok patlamasına, netliğin bozulmasına ve istenilen fotoğrafların çekilememesine neden olabilir. Fotoğrafta doğal ışık her zaman en mükemmelidir. Bu sayede kırmızı göz riskinden de kurtulursunuz. Bunu bir düşünün.
Doğalı en güzeliyken neden filtre ile çekelim?
Doğal çekilmiş ve filtresiz fotoğraflar her zaman daha çok dikkat çeker. Yazın en güzel manzarası olan deniz ve gökyüzü manzaralarını alakasız renkler bulunan filtreler ile bozmak yerine, denizin ve gökyüzünün doğal renklerini ön plana çıkartacak küçük dokunuşları fotoğrafı çektikten sonra eklemek fotoğrafın hem doğallığını bozmaz hem de güzel bir manzara fotoğrafı çekmiş ve küçük bir dokunuş ile profesyonel görünün sonuçlar elde etmiş olursunuz. Bu nedenle püf noktamız şu: Filtreli çekimler yapmayın( telefon önerisi).
Diyelim ki bu yaz turistik bir geziye çıktınız. Burada çok güzel anılar ve hatıralar biriktireceksiniz. Çekeceğiniz fotoğraflar da çok önemli bu anıların saklanması açısından. Öncelikle gideceğiniz yere göre değişmekle beraber ölçeğinizi çok iyi ayarlamanız gerekiyor.
Ölçeklemeye dikkat
İyi bir fotoğrafın en önemli unsurlarından birisi de doğru ölçeklemedir. Özellikle İtalya’nın Pisa Kulesi ya da Paris’in Eyfel kulesi fotoğraflarında gördüğümüz büyük objeye temas etme, onu itme, onu tutma ya da ondan büyük görünme yanılsamaları, tamamen ölçeklendirme ile ilgilidir. Bu nedenle eğer bu klasik fotoğrafları yakalamak ve çekmek istiyorsanız mutlaka doğru bir ölçekleme yapmalısınız.
Tripod her zaman kurtarıcıdır
Özellikle yalnız seyahat eden kişiler için tripod kurtarıcı bir aksesuar haline gelir. Çekeceğiniz fotoğrafların sabitlenmesi, makinenin titrememesi ve uzun pozlama fotoğraflarının çok daha iyi çıkması için tripoda sahip olmanız çok önemli.
Çerçevelemeyi atlamamak lazım
Güzel bir fotoğrafla kötü bir fotoğraf arasındaki en büyük farklardan biri de kadrajda neyin bulunduğudur ve bu da çerçevelemenin konusuna giriyor. Bu yüzden bir anıt fotoğrafı çekerken, sanatsal bir bakış açısı ile yaklaşmaya gayret etmeniz gerekiyor. Bazen bir anıtın çevresindeki objeleri, bazen de anıtın belirli bir bölümünü kadraja alarak o sanatsal çerçevelemeye ulaşabilirsiniz, bunun için pek çok açıdan doğru anı yakalayana kadar çekmeye gayret edin.
Arkadaş grubuyla nasıl çekim yapacağız?
Ah o kalabalık arkadaş grupları, telefonla özçekim yapmak gerçekten de zulüm haline gelebiliyor. Akıllı telefonların ön kameralarında artık geniş açılı lenslere yer veriliyor ve bu zulüm, artık ortadan bir nebze kalkıyor olsa da maalesef her telefonda yer almıyor. Bu noktada yine bir kurtarıcı olarak karşımıza tripod çıkıyor. Telefonların zamanlayıcı özelliğini ayarlayıp tripoda kurduğunuzda ve önceki başlıklardaki önerilere dikkat ederseniz fotoğrafınızın kötü olma ihtimali bulunmuyor.
Aynı durum özçekim fotoğraflar için de geçerli. Arkanıza aldığınız güzel bir deniz manzarasıyla kendinizi çekmek istiyorsunuz. Eğer telefonunuzda geniş açılı bir lens yoksa şansınıza mı küsmeniz gerekiyor, elbette hayır. Yine bir tripod yardımıyla ya da özçekim çubuklarıyla bu işi halledebilirsiniz.
Püf noktalarının yanında dikkat etmeniz gereken diğer detaylar:
Seyahatlerde güzel fotoğraflar için mekâna uyumlu renklerde giyilen uyumlu kıyafetleri tercih edin,
Fotoğraflarda yaz renklerini ortaya çıkartın,
Suya dayanıklı bir telefonunuz varsa sualtı fotoğrafları deneyin,