Seksenlerin bilim kurgu filmlerinin en çarpıcı kavramlarından olan Sanal Gerçeklik, geri döndü. Üstelik şimdiden üretilen başlıklar heyecan verici, yenilerinin ise çok daha iyi olacağını biliyoruz.
Önce nasıl çalışıyor ona bakalım; kafanıza takacağınız başlık ile gözünüzün önünde, tüm görüş alanınızı kaplayan bir ekran var. Başlık aynı zamanda kulaklık işlevi de görüyor, yani ses ve görüntü, sizi başka bir dünyaya sokmayı kolaylaştırıyor. Bir diğer özelliği ise hareketlerinizi algılayabilmesi. Diyelim ki bir oyun oynuyorsunuz, kafanızı sağa çevirdiğinizde, karakteriniz de çeviriyor ve sağınızda olup bitenleri görebiliyorsunuz.
Ee, başım dönmesin diyorsanız, elbette bunun pek çaresi yok, deniz tutuyorsa, bu da tutabilir. Ama ya tutmazsa?
Şaka bir yana, bu teknoloji yaygınlık kazandığında oyun ve film deneyimini tamamen değiştirebilir. Ayrıca hayatınızda hiç görmediğiniz yerlere ait bir tura dahi katılabilirsiniz. Bunlar şimdilik ilk akla gelenler. Daha fazlası için geleceği beklememiz gerekecek. O zamana kadar da hangi başlık size uygun, buyrun…
Oculus Rift
Sanal gerçeklik trendini başlatan cihaz olan Oculus Rift, 21 yaşındaki Palmer Luckey adlı bir mühendis tarafından kurulan Oculus firmasınca üretiliyor. Kickstarter adlı kitle fonlama sitesinde başlayan proje, ihtiyaç duyduğu desteği topladıktan sonra, Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alındı.
Oculus Rift, bilgisayara DVI ve USB yuvalarından bağlanıyor ve kafa hareketlerini takip ederek her göz için ayrılmış olan iki ekranında 3D görüntü ortaya çıkartıyor. 360 derece perspektifin yanı sıra, Full HD görüntü de sunuyor. Tüketicilere özel model, gelecek senenin ilk çeyreğinde satışa sunulacak. Kutudan başlığın yanı sıra, iki adet kablosuz dokunmatik el kolu ve Xbox oyun kolu desteği ile gelecek.
Sony Project Morpheus
PlayStation 4 ile çalışan bu sanal gerçeklik başlığı 2016 yılının ilk yarısında piyasaya çıkacak. Prototip modeldeki 5 inçlik LCD ekranın yerine, 5,7 inçlik OLED bir ekran olacak.
Bu ekranın seçilme sebebi hareketli sahnelerdeki izleri kaldırmak ve 3D oyun keyfini artırmak için 120 Hz desteklemesi olmuş. Morpheus da 2016’nın ilk yarısında satışa sunulacak.
HTC Vive
Oyun stüdyosu Valve’in Steam adlı oyun dağıtım arayüzünü destekleyen HTC Vive, PC’ye bağlanabiliyor ve Steam oyunlarıyla çalışıyor. İç kısmında 70 adet algılayıcıya, 360 derece kafa izleme özelliğine ve 90 Hz tazeleme hızına sahip olan cihaz, hareketleri takip eden bir kumandayla gelecek.
Böylece oyunlarda ateş etmek, hareket etmek ve karşınıza çıkan nesnelerle etkileşim kurmak mümkün olacak. Vive, bu sene sonunda piyasaya çıkıyor.
Samsung Gear VR
Teknolojiyle ilgili her alanda mutlaka varlık gösteren Samsung’un Sanal Gerçeklik dünyasına girişi Oculus Rift destekli bir cihazla oldu. Samsung Galaxy Note 4 ya da Samsung Galaxy S6 telefonun işlemcisini ve ekranını kullanan cihaz, microUSB bağlantısına sahip.
Şimdilik ABD’de yayımlanan Milk VR adlı video içerik ve oyun mağazasına sahip olan Samsung Gear VR, 199 dolar fiyat etiketine sahip.
Microsoft HoloLens
Sanal gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) konseptlerini bir araya getiren HoloLens, benzerlerinden daha eğlenceli şeyler yapabilmenizi sağlıyor. Örneğin Mars’ta yürüdüğünüzü görürken, aslında evinizin oturma odasında ilerliyor olabilirsiniz.
Xbox’ta kullanılan Kinect tarzı bir teknolojiyle jest ve ses komutlarını algılayan başlık, yatay ve dikeyde 120 derecelik görüş açılarına sahip. Bir PC bağlantısı kurmanıza gerek yok, çünkü içerisinde Windows 10 işletim sistemi dahil ve entegre pil ile çalışıyor. HoloLens, 2016 yılında piyasaya çıkacak.
Google Cardboard
Her ne kadar basit dursa da, Sanal Gerçeklik pastasından bir dilim almak isteyenler için oldukça uygun. 25 dolar fiyat etiketine sahip Google Cardboard, adından da anlaşılacağı gibi mukavvadan üretilmiş bir sanal gerçeklik başlığı. İçerisine yerleştireceğiniz bir akıllı telefonu görüntü birimi yapan cihaz, telefonun sunacağı özellikler ile sınırlı.