Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelHarici disk seçim kılavuzu. Hangisi sizin için uygun!

    Harici disk seçim kılavuzu. Hangisi sizin için uygun!

    Harici disk seçerken dikkat etmeniz gerekenleri bu yazımızda anlatıyoruz.

    Artan dosya sayısı biz kullanıcıların yedekleme ihtiyaçlarının da artmasına neden oldu. Günümüzde internet ve cep telefonları sayesinde ürettiğimiz fotoğraf, video ve diğer içerikleri bir şekilde saklamamız gerekiyor. Saklama konu olduğunda ise akla gelen ilk ürünler harici disk çözümleri.

     

    Harici disk seçim kılavuzu. Hangisi sizin için uygun!

    Uzun yıllardır hayatımızda var olan bu çözümler son yıllarda evrim geçirdi. Eskiden pahalı olduğu için genelde sadece bilgisayarlarda kullanılan SSD diskler artık harici depolama çözümü olarak da karşımıza çıkıyor. Elbette fiyatları geleneksel disk çözümlerine göre biraz yüksek.

    Harici disk seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken ilk konu ihtiyaçlarımız. Örneğin gün içinde sürekli büyük boyutlu dosyalar aktarmak zorunda olan bir kullanıcı iseniz SSD çözümler sizin için daha uygun olacaktır. Ama ‘benim acelem yok, beklerim’ derseniz büyük depolama alanını daha uygun bir maliyetle sunan harici disk çözümleri size uygun olacaktır.

    Elbette yapılan seçimlerin bir bedeli var: Maliyet artışı. Zira SSD çözümlerinde GB başına maliyet (genelde bir diskin ekonomik olarak mantıklı olup olmadığı bu değer ile hesaplanır) yüksek iken bunun karşılığında yüksek bir depolama hızı elde edersiniz.

    Geleneksel disk kullanan disk çözümlerinde ise okuma/yazma hızları düşük olsa da GB başına maliyet de aynı oranda düşüktür.

    Konuyu bir örnekle anlatmak istersek: 6 TB kapasiteli bir harici diskin satış fiyatı 799 TL. Bu üründe GB başına maliyet 0.13 TL yani 13 kuruş.

    1 TB kapasiteli SSD bir diskin fiyatı ise 799 TL. Bu üründe ise GB başına maliyet 0.7999 TL yani 799 kuruş.

    Gördüğünüz gibi rakamlar aralarında maliyet anlamında büyük bir farkın olduğunu söylüyor. Ama yukarıda da belirttiğim gibi bu farkın bir sebebi var: SSD çözümlerinde kopyalama hızı standart disklerin en az 10 katı.

    Ayrıca SSD çözümlerinin büyük bir çoğunluğu aynı amanda cep telefonları ile de uyumlu. Bu sayede cep telefonunuzdaki dosyaları da bu disklere aktarabiliyorsunuz. Bu da önemli bir artı.

    Son olarak MediaMarkt sitesi üzerinden satın alabileceğiniz harici disk çözümlerini sizlerle paylaşıyorum.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN