Fotoğraflar, hepimiz için hayatımızın bir parçası haline geldi. Doğum günü kutlarken çekiyoruz, tatile gittiğimizde çekiyoruz… Kısaca her zaman çekiyoruz. Bu yüzden fotoğraf kalitesi bizim için büyük bir önem taşıyor. Yeri geldiğinde sosyal medyada paylaştığımızdan dolayı en iyi fotoğrafı elde etmek istiyoruz. Peki, fotoğraf nasıl düzenlenir biliyor muyuz?
Aslında en iyi fotoğrafı elde etmek için sadece güzel çekim yapmamız yeterli olmuyor. Bunun dışında fotoğrafı düzenlemek de oldukça önemli bir unsur. Bu işin sırrı tamamen sihirli parmaklarda!
Fotoğraf nasıl düzenlenir? Hangi uygulamayı kullanmalısınız?
Öncelikle fotoğraflarınızı hangi platformda düzenleyeceğinize karar verin. Bilgisayar mı, mobil cihaz mı? Kullanacağınız uygulamaları da buna göre seçebilirsiniz. Hatta Microsoft’un Windows için geliştirdiği fotoğraf düzenleme uygulamalarını da bilgisayarınızda kullanabilirsiniz. Bu birçok detay için yeterli olacaktır. İsterseniz ücretli uygulamalara da göz atabilirsiniz, daha başarılı fotoğraf düzenlemeleri için daha iyi olacaktır. Bunun için Adobe Photoshop ve Adobe Lightroom uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Gelelim mobil tarafa. Çünkü çoğu kişi bu işlerini mobil cihazlarında bitirmek istiyor. Dolayısıyla mobil uygulamalar, diğer platformlara göre biraz daha fazla önem arz ediyor.
Önerebileceğimiz uygulamalardan bir tanesi ise Google’ın Snapseed uygulaması oluyor. Bu uygulama ücretsiz olmasının yanı sıra birçok temel fotoğraf düzenleme özelliğini beraberinde getiriyor. Tabii buna benzer birçok uygulama daha bulabilirsiniz. Temel olarak hepsinde benzer özelliklerin yer aldığını göreceksiniz.
Peki, fotoğrafı düzenlerken neler dikkat etmeliyiz?
Dikkat etmemiz gereken birçok unsur mevcut. Bunların en başında parlaklık, kontrast ve doygunluk gibi değerler yer alıyor. Tabii, fotoğrafın doğru yerden kırpılması da önemli bir detay.
Fotoğrafı kırpma
Fotoğrafı çektikten sonra göstermek istemediğiniz ya da odaklanmak istediğiniz bazı nesneler olabilir. Bunu fotoğrafları kırparak yapabilirsiniz. Bu yüzden fotoğraf düzenlemeye kırpmaktan başlayın. Tabii kırpılacak bir detay da olmayabilir.
Fotoğrafları kırparken 3:2 formatında kırpmayı da unutmayın. Bu oran fotoğraflar için en idealidir. Ancak fotoğrafı bir platformda paylaşmayı düşünüyorsanız o platforma uygun bir format da belirleyebilirsiniz. Mesela Instagram’ın temel formatı 1:1 (kare) şeklindedir.
Parlaklık ve kontrast
Çekilen fotoğraflarda karanlık ya da aydınlık bölgeler sizi rahatsız edebilir. Özellikle güneş ışığı patlamaları. Ama üzülmeyin, bunu birkaç ayar ile birlikte rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.
Bu ayarı yaparken fotoğraflardaki detayların kaybolmamasına ve kumlanmaların çoğalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu noktada parlaklık ve kontrast tarafında maksimum yüzde 50 oranında oynama yapmanızı öneriyorum.
Burada iş biraz da siz gözünüze kalıyor. Kimi insan, karalık ve kontrastlı fotoğrafları severken kimileri, parlak fotoğraflardan hoşlanabilir.
Gölge
Gölge ayarı da özellikle karanlık fotoğraflarda önemli bir ayardır. Gölge ayarı sayesinde fotoğrafta karanlık çıkan yerlerin biraz daha parlamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin karanlıkta kalan nesneyi bu şekilde biraz daha ön plana çıkarabilirsiniz. Tabii fotoğraftaki ışık dengesinin çok da bozulmamasına özen gösterin.
Renk ve doygunluk
Bir fotoğraf ne kadar renkliyse o kadar çok dikkat çeker. Tabii bu durum her zaman geçerli. Bazı fotoğrafların renksizliği, o fotoğrafı daha canlı hale getirir. Özellikle eski binaların, eski nesnelerin çekimlerinde daha hafif renkler kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ancak son model arabanızı çektiğinizde ya da bir çiçeği çektiğinizde renklendirerek etkiyi artırabilirsiniz.
Bu düzenlemeyi yaparken de insanların gözünü yormamaya özen göstermelisiniz ya da az renk kullanarak etkiyi ortadan kaldırmamalısınız. Burada yine işin içerisine gözünüz giriyor.
Siyah – Beyaz
Nostaljik fotoğraf dendiği zaman akla ilk gelen renkler siyah ve beyazdır. Bu yüzden fotoğrafçılık dünyasında siyah ve beyaz renklerinin önemi bir ayrıdır. Nostalji etkisi yaratmak istediğiniz fotoğrafları siyah ve beyaz renklerle süsleyebilirsiniz. Hatta sadece nostalji etkisi yaratacak fotoğrafları değil sokakları da siyah – beyaz renklerine büründürdüğünüzde farklı bir etkiyi yaratacaktır.
Beyaz dengesi
Çektiğiniz fotoğraflarda aynı beyaz dengesini kullanabilmeniz mümkün değil. Örneğin gün batımı fotoğrafların sarımtırak renkleri sahip olması gerekirken alacakaranlık fotoğraflarının mavi tonda olması gerekir.
Bu yüzden çektiğiniz fotoğraflarda ışık koşullarına göre beyaz dengesini de yapabilirsiniz. Gözünüze en güzel gelen beyaz dengelerini kullanın.