Dokümanlar ofiste, bilgisayarda ya da başka herhangi bir yerde kalmasın. Dosyalarınıza internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişip, onları değiştirebileceğiniz bulut depolama hizmetlerinden birine geçin, rahat edin.
Bulut bilişim, çok konuşulan ancak konuşuldukça da, nasıl işlediği ya da faydalarının bilinmediği ortaya çıkan bir teknolojik konsepte adını verdi. Ne zaman, nasıl verdi, aslında bu da kesin olarak bilinmese de, uzak sunucularda (illâ mesafe olarak uzak olması gerekmez, ancak sizin olmadığınız bir noktada tutulması kastediliyor) hizmet ya da servislerin barındırılması anlamına geliyor.
Bu bağlamda baktığımızda, aslında birçok web sitesi de bulut hizmetlerinin bir parçası sayılabilirler. Hele Gmail, Hotmail vb. e-posta hizmetlerini, Flickr gibi fotoğraf, YouTube gibi video paylaşım sitelerinin hayatımıza girmesine sebep olan Web 2.0 sonrasında, bu önerme de doğru.
Bu yazıda ise hayatımızı kolaylaştırabilecek bir başka bulut hizmeti olan depolamadan bahsedeceğim. Verilerinizi bulut üzerinde tutarak, internet bağlantılı tüm cihazlardan onlara erişebilir, birçok hizmetin bir parçası olarak ofis dosyalarını düzenleyebilir, dosyaları cihazınıza indirebilir ya da yenilerini yükleyebilirsiniz. Sözü fazla uzatmadan, gelelim alternatiflere…
Dropbox
Ücretsiz 2 GB depolama alanı veren Dropbox, masaüstü ve mobil cihazlar için istemci sunuyor. Web üzerinden de erişilebilen sistemde, yazılımı bilgisayara kurduktan sonra, belirlediğiniz Dropbox klasörüne koyduğunuz dosyalar otomatik olarak bulut alanına yükleniyor.
Paylaşımlı klasörler ile ortak çalışma alanı yaratabilmenizi ya da dosyaları tek tek (bağlantı adresi ile) paylaşabilmenizi de sağlıyor. Hizmetin güzel yanlarından birisi, belirli bir süre boyunca, bir dosyanın eski sürümlerine de ulaşabilmek. Diyelim ki, bir Word dokümanını paylaşımlı klasörde bir başka kişi değiştirdi. Ancak size eski sürüm lazımsa, web sitesinden giriş yaparak eski sürümleri bilgisayarınıza indirebilmek mümkün.
Daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyarsanız, aylık ücret karşılığı farklı seçenekler sunuluyor. Bir diğer yol ise, çeşitli adımları tamamlayarak daha fazla alana ücretsiz sahip olmak. Örneğin arkadaşlarınıza Dropbox’ı tavsiye ederek (üye olmaları gerekiyor), mobil uygulamadan fotoğraflarınızın otomatik yüklenmesini etkinleştirmek gibi işlemlerle toplam 18 GB’a kadar alana sahip olabiliyorsunuz.
Box
Ücretsiz üyelik ile 10 GB alan veren Box, yüksek kapasitesi ile hızla popüler oldu. Ancak, tek dosya büyüklüğü 250 MB’ı geçemiyor. Ücretli paketlere geçtiğinizde bu miktar da artabiliyor.
Dropbox gibi bağlantı göndererek dosya paylaşımı yapılabilmesinin yanı sıra, klasörleri paylaşıma açarak diğer Box kullanıcılarıyla çalışma alanı yaratılabiliyor. Dosyalara yorum yazılabilmesi ya da görevlere atanabilmesi ise çalışmayı kolaylaştıran hoş özelliklerin başında geliyor.
Box ile uyumlu binden fazla uygulama ile dosya düzenlemeden e-imzaya kadar birçok işi pratik şekilde yapabilirsiniz. Box ile mobil uygulama, masaüstü uygulaması ve web desteği sunuluyor.
Google Drive
Toplam 15 GB depolama alanı verdiğini düşününce, en cömert bulut depolama hizmetinin Google Drive olduğunu söylemek mümkün. Ancak, Google, bu alanı tüm hizmetleri için size ayırıyor. Dolayısıyla, e-postanız, fotoğraflarınız hatta YouTube hesabınınız kabarıksa, çok da avantajlı olmayabilir. Buradaki bir hatırlatma yapayım; 2048×2048 pikselden küçük fotoğraflar ve 15 dakikadan kısa süreli videoların kapasitesi kotanızdan düşmüyor, yani cihazlarınızı buna göre ayarlayarak bol bol veri depolamanız mümkün.
Bazı hizmetler gibi arkadaş tavsiyesi ya da herhangi başka bir yolla kapasiteyi ücretsiz olarak artırma şansınız yok. Ücretli seçenekler ise genel ortalamanın altında fiyatlarla satılıyor.
Bilgisayar, web ve mobil cihazlar için uygulamaları bulunan sistem, aşağı yukarı diğerleri gibi çalışıyor. Bir klasöre dosyaları koyuyorsunuz ve onlar da otomatik olarak buluttaki alanınıza yükleniyor. Google, kendi ofis düzenleyicisi ile dosya düzenleyebilmenizi sağlıyor. Dosya ve klasör paylaşımı da yapılabiliyor.
Microsoft OneDrive
Ücretsiz üye olduğunuzda 7 GB alan veren Microsoft OneDrive’ın kapasitesi her davet ettiğiniz arkadaşınızla 500 MB artıyor. Böyle yaparak kapasiteyi 5 GB artırabilirsiniz. Telefonunuzdaki fotoğrafların otomatik yüklenmesini kabul ederseniz de, 3 GB ek kapasiteniz olabilir. (Klonopin)
Windows 8’in arayüz tasarımını kullanan OneDrive, Office entegrasyonu ile dosyaları da düzenleyebilmenizi sağlıyor. Ancak alışıldık klasör/dosya sistemiyle görüntülemenin olmayışına adapte olmanız zaman alabilir.
Office 2013 kullanıyorsanız, doğrudan bulut alana kayıt ve ortak çalışma desteği sağlamasını pratik bulacaksınız. Ortak alandaki dosyaları sadece okunabilir ya da düzenlenebilir yapabilmeniz ise, benzerlerinden farklı bir yön olarak dikkat çekiyor.
Aylık ödemeyle artırılabilen kapasitenin yanı sıra, web, masaüstü ve mobil uygulamaları da bulunuyor.