Karantinada olduğumuz şu günlerde herkes ekmeğini ve yoğurdunu evde yapma derdinde. Corona virüsü salgını bizi eve kapatmakla kalmadı aynı zamanda hijyenimize ve beslenmemize ekstra özen göstermemiz gerektiğini de bir kez daha hatırlattı. Böyle bir dönemde bağışıklık sistemimizi korumamız ve güçlü tutmamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden sindirimi kolaylaştırmasına dek birçok faydası bulunan yoğurt, besin değeri açısından oldukça zengin. Yoğurtta bağırsak sağlığını koruyan bakteri sayısı çok fazla. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Araştırmalar probiyotiklerin soğuk algınlığı sıklığını, süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Evde yoğurt yapmak kolay mı?
Hazır gıda tüketmeye çok alışığız ve evde yoğurt yapmak ya da ekmek mayalamak bize çok zormuş gibi gelebilir. Ancak gözünüzde büyütmemiz gereken bir durum yok ortada. Sütünüz, maya olarak kullanacağınız 1 kaşık yoğurdunuz ve Simfer 4502 mini fırınınız varsa evde yoğurt mayalamak sadece 5 dakikanızı alıyor. Gelelim işin püf noktalarına…
Yoğurdunuzu günlük sütten yapmaya ya da açık süt alıyorsanız güvenilir yerlerden almaya dikkat edin. Sütün hijyeni sağlığın yanı sıra yoğurdun renk, tat ve kokusunu da etkiliyor. Süt temiz değilse mayalanan yoğurdun rengi gri oluyor ve yoğurtta acı bir tat hissedilebiliyor. Önce aldığınız sütü kaynatmanız gerekiyor. Bunun sebebi sütün içindeki suyun buharlaşmasını sağlayıp daha iyi yoğurt mayalayabilmek. Uzun süreli kaynatma sütün besin değerlerinde azalmaya yol açar. Bu nedenle süt fokurdamaya başladıktan sonra sadece 5 dakika kaynatın. Başında durun taşmasın…
Kaynattığınız sütü ortalama 45-50 derece sıcaklığa gelmesi yani ılınması için bir kenara bırakın. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için mutfak dereceniz yoksa geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve serçe parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Şimdi sıra geldi maya ile sütü buluşturmaya… Mayanın az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi ve pütürlü olmasına neden oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası kullanabilirsiniz. Yarım litrelik kavanozlarda yoğurt mayalıyorsanız 1 tatlı kaşığı maya yeterli oluyor. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın. Mayanın oda sıcaklığında olması gerektiğini de unutmadan yazalım.
Kavanozlarda mayaladığınız yoğurdu eskiler gibi battaniyeye sarıp geceden sabaha bekletmek yerine kavanozun ağzı açık bir şekilde Simfer 4502 mini fırınınıza emanet edin… Bu mini fırının mayalama özelliği var. Hatta direk yoğurt yazıyor tuşun üzerinde, vallahi büyük kolaylık. (Ambien) Yoğurt ayarına getirip çalıştırın 4-5 saat içinde yoğurdunuz mayalanmış olur. Bir gün de buzdolabında beklettikten sonra hem sağlıklı hem de tam kıvamında doğal ev yoğurdunuz hazır…
Ekmeğinizi evde yapın
Karantina günleri ile birlikte birçok kişi kendi ekmeğini de evde kendisi yapmaya başladı. Malum ekmek günlük tüketilen bir yiyecek ve her bittiğinde dışarıya çıkıp almak gerekiyor. Salgın hastalık yaşanılan şu günlerde ise en iyi çözüm dışarıya çıkmayı en aza indirmek. Bu yüzden evdeki hayatımızı kolaylaştıracak küçük ev aletleri de oldukça işimize yarıyor. Simfer 4502 mini fırın karantina günlerinde hem ekmek, hem de birbirinden lezzetli börek ve kekleri pişirebilmenizi sağlıyor.
Simfer 4502 mini fırının eşit pişiren turbo fan ve çepeçevre conta sayesinde mükemmel izolasyon ile ekmekleriniz içi hamur olmadan, kabararak pişer. Daha geniş iç hacmi sayesinde birkaç çeşit yemeği birlikte pişirmenizi sağlar. Özellikle kalabalık aileler için bu özellik oldukça ideal. Dondurulmuş gıda çözme özelliği ise şu günlerde oldukça işe yarar. Keza buzluğa atmış olduğunuz gıdaları hızlıca çözdürmek için uzun saatler beklemeniz gerekiyor. Simfer 4502 mini fırın ise bu bekleme süresini ortadan kaldırıyor.
Evde ekmek nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
Yarım yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 buçuk su bardağı un
Tarif:
Sıcak su süt şeker ve mayayı karıştırıp mayanın erimesini bekleyin. Daha sonra unun ortasını açıp, yavaş yavaş sıvı karışımı ekleyerek karıştırın. Yoğurt ve zeytinyağı ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamurunuzu streç filme sararak, bir saat mayalandırın. (Hamurun mayalanması için kapınızın sıcak tutulması gerekiyor. bunun için çevresini sarabilir veya sıcak su dolu bir kabın içerisinde bekletebilirsiniz.) 1 saat sonra elinizle açıp bastırararak, biraz daha yoğurun. Yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye yuvarlak bir şekil vererek, hamurunuzun üstünü kapatıp yarım saat tekrar mayalandırın.
Son olarak ekmeğinizin üzerini su ile ıslatıp, çizikleri atın. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında alt üst şeklinde 35 dakika pişirin. Çıkınca üzerini örtüp bir süre bekletin. Afiyet olsun!