Bu işin efsanesi mâlum Adobe Photoshop ama ücretsiz ve pratik bir yazılım arıyorsanız, seçenekleriniz oldukça geniş.
Picasa
Google’ın ücretsiz fotoğraf düzenleme yazılımı, Picasa Web adlı çevrimiçi albümlere bağlanarak, fotoğraflarınızı masaüstünden bile kolayca paylaşabilmenizi sağlıyor. Tek bir noktadan tüm fotoğraflara erişim sağlayan Picasa, fotoğraflara anahtar sözcükler ekleyerek sonradan bulmayı kolaylaştırırken, basit görüntü efektleri ve ayarlamaları yapabilmeyi de sağlıyor. Bu esnada orijinal fotoğrafı ise koruyor.
Apple Photos
Bilgisayarındaki işletim sistemini OS X 10.10 Yosemite sürümüne yükselten Mac kullanıcıları, iPhoto yerine yepyeni bir fotoğraf uygulaması olan Photos ile karşılaştı. Görünüm olarak da büyük değişikliğe uğrayan Photos’un özellikle fotoğraf düzenleme araçları büyük bir gelişme kaydetmiş. iCloud ve iOS üzerindeki Photos uygulaması ile yapılan değişiklikler anında tüm Apple cihazlarından ve web üzerinden de erişilebilir hâle geliyor.
Fotor
Çapraz platformda çalışan bir fotoğraf düzenleyici olan Fotor, basitçe kullanılabilen arayüzü kadar, geniş araçları ve efekt havuzu ile ilgi çekiyor. Efektler sadece çeşitlilik anlamında etkileyici değil, bir efekte tıklayarak uygularken, yoğunluk çubuğuyla da yoğunluğunu ayarlayabilirsiniz. Fotor, bulut sistemini baz alan bir fotoğraf düzenleyici, fakat onu bir masaüstü uygulaması olarak kullanmak mümkün. Yani fotoğrafları açıp, düzenleyebilir ve yeni hâllerini kaydedebilirsiniz.
On1 Perfect Effects 9 Free
Adobe’ye ciddi bir rakip olma yolunda hızla ilerleyen On1 Perfect Effects paketinin çekirdek bileşenlerinden birisi, artık ücretsiz bir araç olarak sunuluyor. İçerisinde 170 adet tek tıklamayla uygulanabilen fotoğraf efekti bulunan yazılım, fırça ve maske araçlarıyla gelişmiş düzenlemeler yapabiliyor.
Katmanlara ayırarak farklı efektleri basitçe uygulamanızı sağlayabilirsiniz. Tek başına kullanılabildiği gibi, Photoshop, Lightroom ve Aperture gibi yazılımlara eklenti olarak da kurulabilmesi etkileyici. Listenin gerisine göre daha gelişmiş düzenleme araçları isteyenler için ideal.
GIMP
GIMP, açık kaynaklı fotoğraf düzenleme yazılımlarının öncülüğünü yaptı. Onu son derece güçlü bir alternatif yapan ise aklınıza gelen her şeyi yapabilecek kadar gelişmiş olması. Fotoğraflarına HDR etkisi mi vermek istiyorsun? Facebook profil fotoğrafından diğer insanları silmek mi istiyorsun? Hepsini, hatta daha fazlasını yapabilirsin.
GIMP’in eksiği ise belki de diğer uygulamalardaki gibi içgüdüsel olarak bunları nasıl yapabileceğini bulamayacak olman. Elbette çok karmaşık bir menüden bahsetmiyorum ama daha kolay olsa, daha iyi olurdu.
Paint.net
Paint.net adını daha önce bir yerde gördüğünü düşünüyorsan, muhtemelen yanılmıyorsun. Microsoft’un Paint adlı yazılımından alınan ilhamla oluşturulan Paint.net, eski Windows klasiğinde olmayan çeşitli yenilikler sunuyor. Güçlü bir fotoğraf düzenleyici arıyorsan, muhtemelen listenin üst kısımlarına bakman daha doğru olacak ama bu yazılım, sadece birkaç efekt eklemek ve temel değişiklikler yapmak için iyi ve sistemini yormayacak bir seçenek sunuyor.
Ufak bir yan çubukta boyama, silme ve metin ekleme gibi temel düzenleme seçeneklerine hızlı erişim sunuyor. Üstteki menüde ise daha detaylı değişiklikler listelenmiş.
IrfanView
Listedeki en basit görünümlü yazılım olsa da, onu görüntü düzenleme konusunda zayıf yaptığını söyleyemem. Birçok dosya eklentisini de destekleyen yazılım, aslında fotoğraflarını organize etmek için hazırlanmıştı. Ancak yıllar içerisinde fotoğraf düzenleme seçenekleri de geliştirildi. Ekran görüntüsü alabilen, fotoğrafların dosya biçimini değiştiren ve görüntüleyici olarak kullanılan IrfanView, çeşitli temel efektler, boyutlandırma ve basit araçlar içeriyor.
Pixlr Editor
Pixlr Editor, web tarayıcıdan, mobil (iOS ve Android) ya da masaüstünden kullanılabiliyor. Özellikle çok depolama alanı olmayan bilgisayarlar için ideal, çünkü fotoğraf bilgisayarınızda ya da cihazınızda değil web üzerinde olsa bile buradan çekerek çalışabiliyor. İçerisindeki araç ve zengin filtre seçeneği çarpıcı. Photoshop’tan tanıdığınız birçok fotoğraf düzenleme aracını da yan çubukta görebilirsiniz. Ayrıca katmanlarla çalışılması da Photoshop’u andırıyor ve işleri kolaylaştırıyor. Belki tek sinir bozucu yanı, ekranın sağında çıkan ve çalışma alanınızı kısıtlayan reklamlar olabilir.