Akıllı ev cihazları nasıl birbiriyle haberleşir, bu haberleşmeyi sağlayarak neler kazanırsınız bu yazıda anlatıyorum.
Akıllı evdeki yeni başlayanlar çoğu zaman farklı bileşenler satın alır ve daha sonra birbirleriyle uyumlu olmadıklarını fark eder. Bir yandan, bunun nedeni cihazların farklı haberleşme standartlarından (örneğin WLAN, ZigBee veya Z-Wave) kaynaklanıyor olabilir, diğer taraftan bazı akıllı ev cihazları yalnızca üreticilerinin uygulamasıyla çalışmaktadır.
Bu yüzden tek bir akıllı ev uygulaması yüklemek ve tüm cihazları buradan yönetmek sanıldığı kadar kolay olmayabillir. Ancak böyle uygulamalar mevcut ve hatta binlerce üçüncü taraf ürününü kontrol edebiliyorlar. Özetle, cihaz kontrolünü çok uyumlu uygulamalar yoluyla basitleştirmenin yolları var.
Akıllı ev cihazları nasıl birbiriyle haberleşir?
Hangi iş için hangi akıllı ev uygulamasını kullanmalı?
Bir kuralmış gibi, akıllı teknolojinin üreticisi markalar cihazlarını kontrol etmek için kendi uygulamasını sunar. Bununla birlikte, birçoğu WLAN, Bluetooth veya ZigBee gibi ortak radyo standartlarıyla çalışır ve bu nedenle birbirleriyle ağ bağlantısı kurabilirler. Çoğu zaman, üreticiler birbirleriyle iş birliği de yapmayı seçer, çünkü çoklu bağlantı seçeneğine sahip cihazların bir geleceği olduğunu kabul ederler.
Akıllı ev ürünlerine baktığınızda, her alanda bazı markaların öne çıktığını görebilirsiniz. Örneğin aydınlatma bölümünde Philips Hue ilkleri gerçekleştirmiştir. Robot süpürgelerde Xiaomi, iRobot, Anker, Wi-Fi destekli çamaşır makinelerinde Samsung, önde gelen tedarikçilerden kabul ediliyor. Ancak tüm bu cihazları ayrı uygulamalarla kontrol etmek meselenin pratikliğini kaybettiriyor. Dolayısıyla hepsine hakim olacak bir uygulama seçmekte fayda var.
Akıllı ev ürünleri için doğru uygulama ve sistem
Ağa bağlı herhangi bir cihaza sahip olmayan teknoloji severler için, akıllı cihazlar almadan önce kendinize aşağıdaki soruları sormanızı öneriyorum:
- Hangi alanlar / odalar akıllı olmalı?
- Kaç cihazı kontrol etmek istiyorum? Sadece birkaç lamba mı, ses sistemi, perde motoru gibi aparatlar kullanacak mıyım? Kombiyi ve klimayı kontrol edecek miyim? Peki TV mümkün mü? Bu sorular, toplam bütçe konusunda da belirleyici olacak.
- Akıllı ev cihazları ses kontrollü olmalı mı? Öyleyse, öncelikle akıllı asistan (Amazon Alexa, Apple HomePod ya da Google Home vb.) almanız ve uyumlu cihazları buna göre seçmeniz gerekir.
- Bu cihazların ağa bağlanmalarına değer mi? Tüm akıllı ev cihazlarının kurulumu ve kullanımı kolay değildir. Bazı sistemler hızlı bağlantı ya da temel ihtiyaçlarından dolayı ayrıca montaj veya kablolama gerektirebilir. Diğer yandan, bu cihazların birbirine bağlanmadan çalışabilmesi de bazı durumlarda yeterli olacaktır.
Bu sorular netleştikten ve yeni, akıllı evinizden beklentileriniz netleştikçe doğru uygulamayı bulmak da kolaylaşacaktır.
En iyi akıllı ev uygulamaları
Amazon Alexa
Amazon’un sesli asistanı ve mobil uygulaması, sadece hava durumu, haberler veya trafik koşulları hakkındaki soruları yanıtlamakla kalmaz, cihazlar arası sesli ve uyumlu ürünler üzerinden görüntülü görüşmelere de izin verir. Aynı zamanda hemen hemen tüm akıllı ev aletlerini de kontrol edebilir. Tabii bunun için bazı cihazlar Alexa uyumuna fabrika çıkışında sahip olmadıkları için aracı bir hub’a ya da dönüştürücü bir cihaza ihtiyaç duyabilirler.
Alexa uygulaması, binlerce uyumlu cihaz ve neredeyse tamamı ücretsiz olarak etkinleştirilebilen yaklaşık 20 bin Alexa Skills (yani bağlantı ve yönetme yeteneği) ile günümüzün en kapsamlı akıllı ev uygulamasıdır. Özetle, Alexa uygulaması üreticiye özgü bir sisteme bağlı kalmak istemeyenler için ideal çözümü sunuyor.
Google Home
Amazon’un rakip ürünü olan Google’ın akıllı ev uygulaması çok daha az cihaz desteğine sahip ama bunların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun yanında, Google Home uygulamasının sunabileceği farklı güçlü yönleri var: Google arama motoruna bağlanarak, bilgi sorularına cevapları çok daha iyi bilgi veriyor. Alexa, Bing arama motorunu kullandığı için bazı soruları yanıtlamakta güçlük çekebiliyor. Ayrıca Google Asistan, henüz cihazlar üzerinde Türkçe desteklemese de genel olarak konuşulanları anlamakta daha başarılı. Bir diğer güzel yanı ise henüz ülkemizde kullanılmasa da, Android Auto uygulaması ile beraber çalışabiliyor.
Smart Life
Akıllı ev cihazlarından kuracağınız ağ ne kadar kapsamlı olursa, mâliyeti de o kadar yüksek olabiliyor. Ancak, mevcut cihazların akıllı modellerle değiştirilmesinden hoşlanmayan ya da buna bütçe ayırmak istemeyenler, akıllı WLAN prizleri ile evlerine akıllı özellikler kazandırabiliyor. Smart Life uygulaması, birçok Çin merkezli üreticinin uygun fiyatlı modeliyle uyumlu, böylece kamera, lamba, ampul ve termostat gibi cihazları da kontrol ediyor. Tüm evi akıllı hâle getirmek istemeyenler için ideal.
Samsung SmartThings
Tüm evi tek bir uygulamayla ağa bağlama; akıllı TV ya da akıllı hoparlörlerle rahatça kontrol etme vizyonunu hayata geçiren Samsung SmartThings ile her şey mümkün olduğunca basit. Akıllı TV, buzdolabı ve müzik sistemi gibi Samsung cihazları ön planda iken, Samsung SmartThings diğer markaların cihazlarına da açık. SmartThings Hub adlı kontrol ünitesi, çeşitli akıllı ev cihazlarının entegrasyonuna izin veren iki ortak protokol olan Z-Wave ve ZigBee haberleşme protokollerini destekliyor. Örneğin Netgear, August, Ring, Philips Hue ve Honeywell markalarının cihazları Samsung SmartThings App ile kontrol edilebiliyor.