Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiEn iyi M2 SSD depolama birimi nasıl seçilir?

    En iyi M2 SSD depolama birimi nasıl seçilir?

    İhtiyacınıza ve bütçenize uygun SSD’yi seçmeniz için en iyi M2 SSD nasıl seçilir anlattım. Yeni bir PC mi topluyorsunuz? Veya mevcut sisteminizin performansını mı artırmak istiyorsunuz? Bir SSD, Windows’u eski donanımlarda bile gözle görülür biçimde hızlı hâle getirir. Bu performans artışı ise cep yakan cinsten değildir.

    Fakat doğru SSD’yi de seçmek zordur; çok sayıda marka ve modelin yanında donanımsal şifreleme, bellek hücresi bit oranı, ömür uzunluğu vs. gibi bir sürü değişken var.

    En iyi M2 SSD nasıl seçilir?

    SATA mı M.2 mi?

    SATA SSD’ler, normal bir sabit diskle aynı veri ve güç bağlantılarını kullanır, bu nedenle son on yılda çıkmış herhangi bir sistemle sorunsuz çalışabilirler. Fakat SATA arabiriminin yaklaşık 550MB/sn ile sınırlı olması ve eski sistemlerde, bu bağlantı hızının yarıya düşmesiyle modern bir SSD’den tam randıman alamazsınız.

    Bu nedenle endüstri SSD’ler için özel olarak tasarlanmış minyatür bir PCI-Express x4 yuvasında çalışan M.2 SSD’lere yöneliyor. Bir NVMe sürücüsü için teorik azamî aktarım hızı yaklaşık 3.940MB/sn’dir. Bu hız günümüzün en hızlı SSD’leri için yeter de artar bile. Fakat eski donanımlarda M.2 depolama olarak kullanılabilse de üzerinden Windows başlatmak anakart modeline göre sorun olabilir.

    Fiziksel Yapı

    SSD’nizi seçtikten sonra PC’nize takmak istiyorsunuz ama SSD küçük, yuvalar büyük olması sizi sıkıntıya sokabilir. SSD’ler genelde 2,5 inç form faktördedir ve standart 3,5 inç yuvalara oturmaz. İçinde dönen bir parça olmadığından yan ya da dik şekilde yerleştirilebilir ama illaki nizami olsun isterseniz, 2,5 inç yuva adaptörü alabilirsiniz.

    Bir dizüstü bilgisayara takacaksanız da 7 mm ve 9 mm farkına dikkat edin. Eski dizüstünüzün biçimi 9 mm ise, takacağınız 7 mm SSD taşıma esnasında düzgün oturmadığından takırdayabilir, hatta yuvaya ya da sokete zarar verebilir. Bazı SATA SSD’ler üzerine oturtabileceğiniz bir kalınlaştırıcı pedle geliyor ama sizin cihazınızdan böyle bir adaptör çıkmazsa, en iyi tamirci vida artıran tamircidir anlayışıyla yumuşak bir madde ya da kağıtla yükseltme yapabilirsiniz.

    M.2 tarafında işler daha kolay. Bu sürücüler standart 2280 (22 mm genişlik x 80 mm uzunluk) biçiminde gelirler ve bir vida ile anakarta sabitlenirler.

    SLC, MLC veya TLC

    SSD’lerin ilk zamanlarında, tek seviyeli hücre (SLC) ve çok seviyeli hücre (MLC) bellek konusu çok fazla tartışıldı. Aradaki fark ise basit: SLC bellek, her fiziksel bellek hücresinde tek bir bit veri depolarken, MLC, her hücrede iki bit veri depolamak için çoklu şarj seviyeleri kullanıyor. Bu, MLC’nin kabaca aynı fiyata iki kat SLC kapasitesi sunmasına izin veriyor, ancak MLC daha yavaş yazma hızlarına sahip ve daha hızlı yıpranan bir yapıda.

    Uzmanlar fiyatlar düştükçe MLC’nin kullanılmayacağını ve herkesin SLC’ye itibar edeceğini düşündü, fakat tam tersi oldu. MLC teknolojisi neredeyse her SSD’nin kullandığı güvenli bir teknoloji hâline geldi.

    Bunun yanında her hücreye üç bit yazmaya yarayan TLC teknolojisi çıktı. Bu teknoloji yazma hızlarını artırmak için ek bir SLC belleği tampon olarak kullanıyor. Kurumsal işler için alacaksanız SLC’yi öneriyoruz, fakat kişisel bilgisayarınızda MLC ya da TLC’ymiş, çok da önemli bir fark olmayacaktır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN