Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf yedekleme

    Fotoğraf yedekleme

    yedek01

    Gelişen teknoloji sayesinde neredeyse hergün fotoğraf çekiyoruz. Fotoğraf çekmek kadar bunları yedeklemek de önemli.

    Günümüzde cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet ve benzeri cihazlarla çektiğimiz fotoğrafların sayısında çok hızlı bir artış oldu. Mayıs ayında sonuçları açıklanan ve KPCB araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında farklı platformlarda her gün yaklaşık 1.8 milyar fotoğraf paylaşılıyor .

    Kişisel olarak her gün onlarca fotoğraf çektiğimiz düşünüldüğünde bunların saklanması da önemli bir konu haline geliyor. Genelde fotoğarf çeken kişilerin yaptığı en önemli hata çekilen fotoğrafları cihazların içinde bırakmak. Özellikle cep telefonu ile fotoğraf çekenler bu hatayı çok yapar.

    Telefonların bozulması, kaybolması, çalınması, ekranının kırılması ve benzeri sorunlarda çekilen bu fotoğraflar da zarar görebilir. Etrafınızda çok duymuşsunuzdur: ‘Telefonum bozuldu bütün fotoğraflarım gitti’ ya da ‘telefonumu yere düşürdüm ve ekranı kırıldı. Tamirde de içindeki bilgileri silmişler.’ Bu ve benzeri örnekleri mutlaka ya duymuşsunuzdur ya da bizzat başınıza gelmiştir.

    Bilgisayara kopyalamak şart

    İster cep telefonuyla fotoğraf çekin isterseniz fotoğraf makinesi ya da başka bir cihazla bu fotoğrafları mutlaka bilgisayara kopyalayın. Bilgisayar yedekleme yapmanın ilk adımıdır. Elbette tek başına yeterli değildir ama ilk adımı budur.

    Bilgisayara kopyalarken anlayabileceğiniz şekilde isimlendirme de yapabilirsiniz. Bu bir zorunluluk değildir ama yaparsanız işiniz kolaylaşacağı için mutlaka öneririm. Benim kullandığım yöntem yıl ismiyle bir klasör açmak. Ardından bu yıl klasörünün içine ay ismi yazan bir klasör açıp o ay içinde çekilen fotoğrafları belli isimler verdiğiniz bir klasöre kopyalamak. Mesela ‘Ramazan Bayramı’ gibi. Bu sayede hangi fotoğrafları nereye koyduğunu bulabildiğiniz gibi olaylara göre de arşiv sistemi kuracağınız için ilerde fotoğrafları nerede ya da hangi dönemde çektiğinizi unutma riskini de ortadan kaldırıyorsunuz.

    Yukarıdaki paragrafta anlattığım yöntem tamamen kendi geliştirdiğim bir yedekleme sistemi. Siz kendi anlayabileceğiniz daha karışık ya da daha kompleks bir yöntem de geliştirebilirsiniz. Diyelim ki düzenli olarak fotoğraflarınızı bilgisayarın sabit diskine koyuyorsunuz. Bu da tek başına yeterli bir yöntem değil. Bu dosyaları da yedeklemek gerekiyor. Bunun için satın alacağınız bir harici disk en mantıklı çözüm olacaktır. Bugünlerde 150-200 TL’ye 1 TB harici diskler satıldığı düşünülürse çok büyük bir yatırıma gerek olmadığı da ortaya çıkıyor.

    yedek02

    Yani birinci adım fotoğraflarınızı bilgisayara kopyalayın. İkinci adım olarak bu fotoğrafları yedekleyin. USB diske yedekleme işlemini belli aralıklarla mutlaka tekrarlamanız gerekecektir. Çünkü yeni fotoğraflar geldikçe yedeklerin de güncellemesi gerekiyor. Günümüzde bazı disk üreticilerinin otomatik yedekleme yapan yazılımları bulunuyor. Üçüncü parti yazılım çözümleri de benzer işlevleri sunabiliyor. Otomatik yedekleme daha kolay ve pratik olacağı için bu tip bir yöntemi öneririm.

    Bu arada konuyu paronaya seviyesine taşıyan bazı uzmanlar yedeğin de yedeğinin alınmasını öneriyor. Yani aynı dosyaların 3 yerde durması gerektiğini söyleyenler de var. Bu fikirlere saygı duymakla beraber son kullanıcı açısından pratik olmayacağını düşündüğümü belirteyim.  2 farklı yerde duran aynı dosyanın bozulma ya da zarar görme ihtimali var elbette. Fakat bu ihtimal yolda yürürken üstünüze uçak düşme ihtimali ile neredeyse aynı olasılığa sahip.

    Videoları da unutmamak lazım

    Artık sadece fotoğraf değil video da kayıt ediyoruz ve bu videolar fotoğraftan daha fazla yer kaplıyor. Aynı yedekleme mantığını bu türden dokümanlar için de yapmalıyız. Çünkü kayıt ettiğimiz bir video da aynen fotoğraf gibi silinebilir ya da zarar görebilir.

    İnternete de yedeklenebiliyor

    Dünya çapında kullanılabilen bulut bilişim çözümleri de yedekleme amaçlı kullanılabiliyor. Bu servisler internet bağlantısı gerektirdiği için kullanım sırasında online olma şartı var. Bu bakımdan bu tip servisleri ana yedek olarak değil de ikincil yedek olarak kullanabilirsiniz. Ancak internete bağlanan bütün servislerde olduğu güvenlik riski de bulunan bu servislere özel fotoğraflarınızı koymanızı önermeyiz. Birçok akıllı cep telefonunda Dropbox, Drive ya da OneDrive gibi servislere otomatik olarak yedekleme yapan uygulamalar var. Bu uygulamaları da yedekleme anlamında kullanabilirsiniz.

    Profesyonel çözümler de var

    Her konuda olduğu gibi yedekleme konusunda da profesyonel çözümler de var. NAS adı verilen birden fazla sabit disk barındıran ve bilgisayar bağımsız çalışan cihazlar profesyonel seviyede yedekleme yapabiliyor. Ancak bu cihazların maliyetleri yüksek olduğu gibi belli bir kapasitenin altında verisi olan kullanıcılar için çok mantıklı değil. Yine de böyle bir çözümün varlığından da bahsetmek gerekiyor diye düşünüyorum.

    Uzun lafın kısası çektiğiniz fotoğraf ve kayıt ettiğiniz videoları belli bir sistematik içinde mutlaka bilgisayar kayıt edin ve bu dosyaları ikinci bir cihaza (harici USB disk gibi) mutlaka yedekleyin. Sonradan üzülmemek için ve manevi olarak çok önemi olan dosyalarınızı kaybetmemek için önceden tedbiriniz alın. Benden söylemesi.

    Işığınız bol olsun!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN