Nereye seyahat edeceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Uçuşlarda ve konaklayacağınız yerlerde en iyi fiyatlara nasıl ulaşıyorsunuz? Seyahat ettiğiniz bir yeri keşfetmek için hangi mobil uygulamaları kullanıyorsunuz? En iyi seyahat uygulamaları tüm bu soruları cevaplıyor. Tavsiye ettiğim bu uygulamalarla bütçenizden tasarruf edebilir, ulaşmak istediğiniz noktaya trafiğe takılmadan rahatlıkla erişebilirsiniz.
Mobil uygulamalar hayatınızı nasıl kolaylaştırabilir?
Önce hayal kurun. Nereye gitmek istiyorsunuz? Sonra kendinize bir bütçe belirleyin, bir seyahat planı yapın ve harekete geçin! Seyahat uygulamalarından bazıları, zamanınızı nasıl geçireceğiniz konusunda öneriler, bilgiler, ipuçları ve uyarılarla sizi yolculuğunuz hakkında bilgilendirir. Navigasyon özelliği için kullandığımız uygulamalar ise rotanız boyunca yol üzerinde olan yerleri, nereden benzin alacağınızı ve para çekmek için hangi ATM’ye ulaşmanız gerektiğini gösterir. Ulaşım odaklı mobil uygulamalar ise
seyahat planınıza sadık kalmanızı sağlar ve uçuşlarınızı kaçırmamanız konusunda sizi uyarır, bir sonraki seyahatiniz için nereye gideceğinizle ilgili seçeneklerinizi keşfetmenizi sağlar.
Airbnb: Airbnb gezginleri oda, daire, ev ve kiralık diğer konaklama yerleri olan kişileri bir araya getirerek işe başladı. Site şimdi turlar, sınıflar, atölyeler ve restoran rezervasyonları da dahil olmak üzere gezginler için çok daha fazlasını sunuyor. İster uyuyabileceğiniz bir yer bulmak için, ister bir sonraki seyahatinizde ne yapacağınız konusunda ilham almak için Airbnb kullansanız da, nihayetinde konaklama için kullanılan bir platform. Özellikle süper ev sahipleri gerçekten size güzel bir konaklama deneyimi sunuyor. Seyahatlerimde Airbnb’yi sıkça kullanıyorum. Yaşamımı sadece küçük bir otel odasına sığdırmak benim için yorucu olabiliyor. Üstelik sitede son derece güzel, konforlu evler de var. Bonus olarak arkadaşlarınızı siteyi kullanmaya davet ettiğinizde indirim hakkı da kazanıyorsunuz.
Skyscanner: Ucuz uçak bileti için kullandığım bir platform. Sitede ayrıca otel rezervasyonu ve araç kiralama da yapılabiliyor. Özellikle uçak bileti konusunda oldukça uygun fiyatlar sunulan sitede, rezervasyon yapmak oldukça basit ve pratik. Özellikle yurtdışı uçuşlarda kullanabilirsiniz.
Google Maps: Android telefonlar ve tabletler için tasarlanan Google Haritalar uygulaması, 220 ülke ve kapsamlı haritalarla yapacağınız yolculuklarda size yardımcı oluyor. Uygulamada araba bisiklet ve yaya rotaları bulunuyor. Gitmek istediğiniz noktaya sesli GPS navigasyonu ile ulaşabiliyorsunuz. Son zamanlarda gözlemlediğim kadarıyla toplu ulaşım konusunda da oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Gitmek istediğiniz noktayı yazdığınızda en uygun ulaşım araçlarına yönlendirme yaparak, en kısa sürede varış noktasına ulaşmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca restoranlar, müzeler ve gezilecek pek çok yer ile ilgili bilgileri bulabiliyorsunuz. Bu mekanların sokak görünümü ve iç mekan görüntülerine de ulaşabiliyorsunuz.
Yandex Navigasyon: İnternet olmasa da kullanabildiğiniz bir navigasyon hizmeti. canlı trafik bilgisi ve alternatif rota hizmetleri ile öne çıkıyor.
Kullanıcı yorumları ile trafik durumunu takip edebiliyorsunuz. Özellikle trafik kazaları konusunda güncel bilgiler veriyor. Ancak sıkça yan yollara yönlendirme yapıyor ve bu yolların yoğunlaşmasına neden oluyor. Ayrıca verilen alternatif rotalara dikkat etmekte fayda var. Şehir dışında veya dağlık alanlarda güvenlik riski oluşturabilirsiniz. O yüzden navigasyon kullanırken ana yolları tercih etmenizi öneririm.
Bitaksi: İstanbul’da ulaşımın vazgeçilmezi haline gelen Bitaksi uygulaması ile taksi şoförleri ve yolcular kolaylıkla birbirini bulabiliyor. Bu tür uygulamalar yaygınlaşmadan önce taksi şoförleri kilometrelerce yol kat ederek yolcu arıyor, yolcular ise dakikalarca bulunduğu noktadan taksi geçmesini bekliyordu. Şimdi neyse ki hangi taksinin ne kadar uzağınızda olduğunu görebiliyor, bekleme süresine göre taksi çağırabiliyorsunuz.
Martı: İstanbul içinde kullanılmaya başlanılan elektrikli scooter Martı, özellikle gençler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Uygulama üzerinden çalışan sisteme kayıt olup, kredi kartınızla ödeme yaparak Martı’yı kullanabiliyorsunuz. Trafiğe takılmadan, açıkhava keyfini sürmek isteyenler için pratik bir çözüm. Üstelik oldukça da eğlenceli görünüyor. Ancak fiyatları taksi fiyatlarıyla yarışır durumda.
Scotty: Scotty, trafiğe takılmadan motosikletle yolculuk yapabileceğiniz bir hizmet sunuyor. Uzman eğitmenler tarafından seçilmiş motosiklet kullanıcıları ile yetişmemiz gereken uçak veya önemli bir toplantıya vaktinde ulaşabilirsiniz. Uygulama sadece yolcu taşıma da yapmıyor. Dilerseniz yemek siparişi verebilir ya da şehir içi paket gönderimi yapabilirsiniz.
Mobiett: İstanbul’da toplu ulaşım kullanıyorsanız mutlaka telefonunuza indirmeniz gereken bir uygulama. Toplu ulaşım tercih etmeseniz de uygulama üzerinden İspark’ları görebiliyor, doluluk oranları konusunda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Uygulama, gideceğiniz yere nasıl ulaşacağınız konusunda da yardımcı oluyor. “Nasıl giderim?” bölümüne gireceğiniz hedef rota bilgisi ile hangi araca binmeniz ve hangi durakta inmemiz gerektiğini görebilirsiniz.
MOOV by Garenta: Uygulama üzerinden size en yakın aracı seçerek, dakikalık kiralama yapabiliyorsunuz. Bu sayede kullanmadığınız süre zarfında kiralama bedeli ödemiyorsunuz. Normal şartlarda araç kiralama günlük yapılabiliyor. Ancak çoğunlukla gün içerisinde araç kullanmayanlar için bu durum pek cazip görünmüyor. Uygulama şu anda hizmet bölgesi içerisinde çalışıyor. Filodaki araç sayısı arttığında çok daha kullanışlı bir uygulama olacağa benziyor.
Yolcu 360: Binlerce araç arasından sizin için en uygun olanı kiralayabilirsiniz. Ayrıca uygulama 9 taksit imkanı da sunuyor. Uygulama üzerinden günlük ve aylık araç kiralayabiliyorsunuz.