Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürFaceApp kullanmanın ne sakıncası var?

    FaceApp kullanmanın ne sakıncası var?

    FaceApp milyonlarca yüzü yapay zeka sayesinde yaşlandırabiliyor. Ancak uygulama eğlence amaçlı kullanılırken aynı zamanda endişe yaratıyor. Rusya temelli FaceApp uygulaması verilerini tıpkı dünya çapında birçok örneği olan kötü amaçlarla kullanabilir mi?

    Bit pazarına nur yağdırmayı çok seviyoruz. FaceApp, otuz yıl sonra acaba nasıl görüneceğim diyerek fotoğrafına beyaz saç vs. ekliyor. Yaşlandırma tekniğiyle, kaybolan endorfinini buluyor. Tabii mahremiyetine düşkün biriyseniz bu eğlenceniz Kullanım Şartları’nı okuyunca şipşak kesilebilir. Zira şartlar kişisel veri gizliliğine pek uygun değil. FaceApp her ne kadar “verileriniz üçüncü taraf şirketlere satılmaz” dese de bu tarz söylemlerin ne kadar doğru olduğunu defalarca gördük. Unutmayın, ücretsiz bir uygulamanın hayatına devam edebilmesi için bir şeyleri satması gerekir. ABD’deki Demokrat Parti uygulamanın millî güvenlik sorunu bile yaratabileceğine parmak basıyor.

    Ancak FaceApp yeni bir hizmet değil, iOS ve Android için 2017’den beri var. Şu an, bir kez daha uygulama mağazalarını fethediyor. Sosyal medya FaceApp görüntüleri ile doluyor taşıyor. Birçok ünlü katılıyor, diğer kullanıcılar da “ben geri kalmayayımcılık” yüzünden katılıyor, bir diğeri ondan ilham alıyor, bu bundan derken bir furya başlıyor: #FaceAppChallenge.

    FaceApp’in sunduğu sonuçlar şaşırtıcı derecede iyi. Sonucun dijital manipülasyon olduğunu ikinci, üçüncü bakışta anca anlayabiliyorsunuz.

    FaceApp nasıl çalışıyor?

    Uygulamaya önce galeride tarama yapıyor (bunun için izin istiyor). Bir sonraki adımda kullanıcı düzenlemek için bir özçekim fotoğraf seçiyor. Fotoğraf dosyası, filtreleri uygulamak için FaceApp sunucularına yükleniyor. Yapay zeka algoritması yüzü ustaca değiştiriyor, yaşlı veya genç yapıyor, gözlük veya makyaj ekliyor. Sizin sağladığınız bu veriyle size benzeyen biri varsa, ona nasıl işlem yapması gerektiğini de öğreniyor. Hizmet alırken aynı anda hizmet de veriyorsunuz.

    Verilerinize ne oluyor?

    FaceApp’ın genel müdürü Yaroslav Goncharov, birden fazla filtre uygulandığında kullanıcılar aynı dosyayı birkaç kez yüklemesinler ve internet trafiğinden tasarruf etsinler diye fotoğraf dosyalarını kendi sunucularında depolamaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca, fotoğraf işleme konusunda uzaktaki bilgisayarların performansının telefonlardan daha iyi olduğunu belirtiyor.

    FaceApp’in aynı zamanda kullanıcıların veri silme isteklerini aldığını ve tüm kişisel bilgilerini sunucularından kaldırdığını ekliyor. Silme talepleri “Ayarlar / Hata bildir” yoluyla gönderilebilir. Goncharov, süreci hızlandırmak için kullanıcıların konu satırına “gizlilik” yazması gerektiğini söylüyor. Dosyaların gerçekten sunuculardan silinip silinmediğini bilemeceyeğiz ancak bu Facebook ve Google için de geçerli.

    St. Petersburg’dan sevgilerle

    FaceApp, St. Petersburg merkezli Wireless Lab tarafından desteklenen bir Rus firması. Üretici ekip, hiçbir kullanıcı verisinin Rus hükümetine aktarılmayacağını söylüyor. Güvenlik uzmanlarının incelemesine göre fotoğrafların AWS sunucularında (Amazon) depolandığı belirtiliyor. FaceApp sunucularına ise yalnızca kullanıcı metrikleri gönderiliyor (örneğin, kullanıcının arayüzü ile etkileşimi gibi).

    En nihayetinde, birçok kullanıcı FaceApp’in milyonlarca fotoğrafla ne yaptığını pek önemsemeyecektir. Uygulama kısa süre içinde unutulacaktır, sonradan sosyal medyada biri canlandırınca tekrar bir furya başlayacaktır. Çünkü eğlenceli bir uygulama. Ve evet, itiraf etmek gerekirse FaceApp fotoğrafları gerçekten usta işi görünüyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN