Yaz mevsimi geldi, geçiyor bile. Sıcakların iyiden iyiye kendisi hissettirdiği bu günlerde evlerdeki kuşkusuz varlığından en fazla mutluluk duyulan elektronik eşya klimalar. Peki evinizdeki klima evi soğutma ya da ihtiyaca göre ortam sıcaklığını istediğiniz hale getirme görevini yerine getirirken bu işi daha akıllı ve sizi hiç yormadan yapsa? Başka bir ifade ile çok fazla aşina olduğumuz akıllı mobil cihazlarla kontrol edilebilme kolaylığına sahip olup bizim işimizi daha da kolaylaştırsa? Bahsettiğim akıllı klima teknolojileri bir süredir hayatımızda. Bu haftaki yazımda size akıllı klimaların nasıl çalıştığından, artı ve eksi yönlerinden bahsedeceğim.
Görünüşü standart klimalardan farksız olan akıllı klimalar Wi-Fi bağlantısı sayesinde evin havalandırmasını ve sıcaklığını uzaktan kontrol edebildiğiniz cihazlardır. Bu klimalar genel olarak pencere ya da duvar kenarına monte edilirler.
Akıllı klimalar nasıl çalışır?
Akıllı klimaların çoğu telefon, tablet veya kumanda gibi diğer cihazlarla kontrol edilebilir. Son dönemde Alexa gibi sesli asistanlarla kontrol edilebilen cihazların hayatımıza girmeye başladığını söyleyelim. Peki kontrol edilebilirlik açısından kolay olan akıllı klimalar başka hangi artılar getiriyor?
Tüm akıllı teknolojiler gibi akıllı klimaların da artı ve de eksi yanları mevcut. Aşağıda vereceğim bu özellikleri kendi ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize göre değerlendirip nasıl bir klima alacağınıza karar verebilirsiniz.
Artıları neler?
Ulaşılabilirlik: İster evde ister dışarıda olun her yerden akıllı klimanızı kontrol etmeniz mümkün. Bu da demek oluyor ki evinizin sıcaklığı ve hava değerleri her zaman kontrolünüz altında.
Akıllı ev bağlantısı: Evimizde kullandığımız akıllı cihazların sayısı giderek artıyor. Buzdolapları, fırınlar, ışık sistemleri ve hatta pencereler giderek hemen her eşya bağlantılı hale geliyor ve çok yakın bir zamanda her ev için standart olacak. Evde tüm bu cihazlar arsında bağlantı kurarak daha verimli bir sıcaklık kontrölü sağlamak mümkün. Örneğin sıcak bir iklimde yaşıyorsanız aynı anda pencereleri kapatıp, klimayı açabilecek ve ışıkları kısabileceksiniz. Tüm bunlar konforla birlikte enerji tasarrufunu da sağlayacak.
Seçenek bolluğu: Akıllı klimalarda duvara monte, taşınabilir veya penceye monte gibi farklı seçenekler mevcut. Bu seçenek bolluğu arasında evinize ve sıcaklık ihtiyacınıza en uygun klimayı seçebilirsiniz.
Uzun vadeli tasarruf: Akıllı klimaların maliyeti başlangıçta size yüksek gelebilir. Ancak uzun vadede klimanızı evde olmadığınız zamanlarda uzaktan da idare edebileceğiniz için tasarruf sağlamış olacaksınız.
Eksileri neler?
Fiyat: Akıllı klimalar yaklaşık 8-10 yıllık geçmişi olan bir teknoloji. Dolayısıyla sektörde hala yeni sayılır. Bu yüzden fiyatlar hala çok erişilebilir değil. Caydırıcı olabilecek bu özelliği eksi yanlarından biri olarak not etmekte fayda var.
Tek başına yeterli olmama durumu: Akıllı klimalar merkezi değildir. Bu yüzden tüm evi serinletmek için daha fazla cihaza ihtiyaç duyacaksınız.
Kurulum: Akıllı bir klimanın kurulumu seçtiğiniz modele göre zor olabilir. Ayrıca evinizde önemli ölçüde bir yer kaplayacağını da belirteyim.
İnverter klimaların farkı
Yeni nesil klimalar için araştırma yaparken karşınıza çok fazla çıkacağını düşündüğüm inverter klimalara da son bölümde bir parantez açmak istiyorum. Enerji tasarrufu ile diğer klimalardan ayrılan ve yüksek performans sunan bir klima türü olan inverter klimalar standart klimalardan çok daha verimli ve sessiz çalışırlar. Ortamdaki insanların vücut ısılarını ve hareketlerini algılayan sensörlerle ortama verilen havayı en verimli şekilde yöneten bu klima modelleri daha çok enerji tasarrufu için tercih edildiğinden günde birkaç saat klima kullanan biri iseniz sizin için çok uygun olmayacaktır.
Piyasada LG, Siemens, Hotpoint gibi markaların Wi-Fi destekli uzaktan kontrol edilebilir ya da inverter özellikli klima modelleri bulunuyor. Siemens’in Wi-Fi kontrol özelliği bulunan iQ 600 serisi S1ZMX18812, S1ZMX12812, ve S1ZMX09812 inverter split klima modelleri, LG’nin geniş çaplı hava temizleme özelliğiyle dikkat çeken Dualcool split klimaları, Hotpoint’in K002927 WiFi Smart Plus modeli piyasadaki başarılı ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Sahip olduğu özelliklere göre bu klimaların 4-5 bin TL gibi fiyatlardan başladığını not edelim.