Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelRetro ve Robot dünyasının cep Herkül'ü Raspberry Pi4 Neler Sunuyor?

    Retro ve Robot dünyasının cep Herkül’ü Raspberry Pi4 Neler Sunuyor?

    Minimal bir tasarım anlayışı sonucu geliştirilen işlevselliğin öne çıktığı Raspberry ailesinin son ürünü Raspberry Pi 4 piyasaya çıktı. 35 dolardan başlayan Pi 4, 1 GB RAM ile gelirken 55 dolarlık modelde 4 GB RAM bulunuyor. Bu arada tüm modellerde DDR4 RAM kullanılmakta. Özellikle 4 GB’lık modelin teknolojiyi hobi edinen herkes için büyük performans sağladığını ve gönüllerde şimdiden taht kuracağını söyleyebilirim.

    raspberry
    Raspberry Pi 4, 4 GB DDR4 RAM ve 4K görüntü çıkışı veren çift HDMI ile oldukça iddialı

    Raspberry Nedir?

    İlk defa 2012 yılında tanıştığımız Raspberry ürünleri, tek kart üzerinde bulunan entegre işlemcilerle işlem yapan ve günümüze kadar 25 milyona yaklaşan satış rakamına ulaşmış bir nevi kişisel bilgisayardır. O kadar kişiseldir ki ürün kasasız gelir ve kasa kısmını siz zevkinize ya da amacınıza göre seçersiniz. Amaç demişken avuçiçine sığıyor olması onu birçok farklı şekilde değerlendirmenize olanak veriri. Örneğin HTPC (Home Theatre Personal Computer) veya retro konsol oynatıcı olarak Raspberryleri kurmak mümkün. Daha ileri seviyelerde ise robot kulüpleri Raspberry ile birçok farklı robot tasarlayabiliyor. Bunlar arasında merkezinde Raspberry kartların bulunduğu hareketli Lego projeleri de mevcut. Raspberry’nin bir diğer hedefi de bu yazımda daha detaylı bahsettiğim üzere gelir seviyesi düşük ülkelerde her haneye ulaşabilmek.

    raspberry
    Farklı projelere ne dersiniz?

    Değişen Zaman ve Gelişen İhtiyaçlar

    Yoluna 5 dolar satış etiketi ile başlayan Raspberry zamanın getirdiği yeni ihtiyaçlarla beraber donanım gücünü yükseltti. Bu yazımızda tanıttığımız dördüncü model çift HDMI çıkışa ve dolayısı ile aynı anda iki monitör desteğine sahip. Ayrıca 4K desteği ile gelen bu model öncekilerden farklı olarak Gigabit Ethernet portuna, Bluetooth 5.0’a ve USB 3.0 ve Type C portlarına sahip. Test değerleri açısından bir önceki modelin en az iki katına çıkabilen dördüncü model ağır işlem yükü altında fazla ısınabiliyor. Dolayısıyla ürünü kasalarken buna dikkat etmek gerek. Bu arada tasarımı değişen kart nedeniyle eski kasaların uyumsuz olduğunu belirtelim.

    Satın Almalı mıyım?

    Şu an için hızlı bir mikro SD kart ile satın alındığında ülkemizde 500 liranın üzerine çıkan bir ürün Raspberry Pi 4. Dolayısı ile dünyadaki “uygun” fiyatlı kavramının bana göre biraz dışında kalıyor. Ancak özellikle farklı bir bilgisayar deneyimi yaşamak, emülatör kurup PlayStation, Commodore 64, Sega ve Nintendo oyunlarını kurcalamak, televizyonunuzu smart hale getirmek ya da iş veya okulunuza dizüstü bilgisayar götürmek yerine bu ürünü tercih edebilirsiniz. Kibrit kutusundan biraz daha büyük bu avuçiçi bilgisayarını projektöre bağlamak olası kullanımlardan sadece biri. Peki, gerçek (gerçek ne demekse) bir bilgisayarın yerini Raspberry Pi 4 alabilir mi? Kişisel cevabım henüz biraz erken olmakla beraber evet. Birkaç model sonra böyle bir soruyu sormayacağımızdan emin olabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN