Önemli bir toplantıya yetişeceksiniz ve her zamanki gibi geç kaldınız! Bir taraftan giyeceğiniz kıyafete karar vermeye, diğer taraftan da aceleyle çantanızı hazırlamaya çalışıyorsunuz. Evden çıkmadan önce de eğer vaktiniz varsa evi ve mutfağı kontrol ediyor, hızlı adımlarla evden çıkarak gideceğiniz yere yetişmeye çalışıyorsunuz. Buraya kadar herşey normal. Peki ya ütüyü fişte unuttuysanız?
Şöyle bir düşünün; kaç defa ütüyü fişte çıkardığınıza emin olamayıp geri döndünüz? Açıkçası benim saymakla bitmez. Genelde bir yere geç kaldığımda hep başıma bu durum geliyor. Zaten geç kalmanın vermiş olduğu stresle ne giyeceğime karar veremiyorum. Bir de seçtiğim kıyafeti düzgünce ütülemek ve hızlıca giyinmek için zaman yetmeyecekmiş gibi geliyor ve bu yüzden panikliyorum. Evden çıktıktan sonra da acaba ütüyü fişte mi unuttum diye kuruntu yapmaya başlıyorum. Böyle durumlarda o aceleyle yetiştiğim toplantılara da konsantre olamıyorum çünkü aklım evde ve ütüde! Neyse ki yeni çıkan ütü modellerinin çoğunda otomatik kapanma özelliği yer alıyor ve daha güvenli ve pratik bir şekilde ütü yapabiliyorsunuz.
Ütü, evimizin demirbaş cihazları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Neredeyse piyasada yüzlerce ütü markası ve modeli var. Peki ütü alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bütçemize uygun ve işimize yarayacak bir ütüde olması gereken özellikler nelerdir? İşte ütü seçimi ile ilgili merak ettikleriniz….
Buhar gücü yüksek olsun
Ütü satın alırken kararınızı belirleyecek en önemli özellik ütünün buhar gücüdür. Buhar gücü ve basıncı yüksek ütüler elbiseleri daha kolay bir şekilde ütülemenizi ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Buhar özelliği zayıf olan bir ütü ise ütü yapmanızı zorlaştırır ve sizi yorar.
Buharlı ütüler söz konusu olduğunda tasarım ve ergonomi de son derece önem kazanıyor. Ütünün rahatça tutulmasını sağlayan iyi bir tasarım, tabandaki delik sayısı ve bu deliklerin buharı kumaşın üzerine yayması ütü yapmayı daha katlanılabilir bir ev işi haline getirebilir.
Buharlı ütü satın alırken bunlara dikkat edin;
Ütünün motor gücünü belirten Watt bilgisi: Media Markt’larda 1.600W ile 2400W arasında değişen değerlerde ürünleri görmeniz mümkündür. Kırışıklıkları ve buruşuklukları açmak için ütünüzün 2400W olması yeterlidir.
Sürekli buhar gücü: Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkların kolayca açılabilmesini sağlayan sürekli buhar etkisi ütü tabanı kadar önemlidir. Dakikada ütünün üretebildiği buhar hacminin minimum 40 gr/dk olması gerekir. Ütünün ekstra püskürtmede uyguladığı şok buhar miktarı: Zor kumaşlar için ütünün bir kerede ve/veya aralıklarla üretebileceği buhar miktarıdır, şok buhar miktarının yüksek olması ütüyü kolaylaştırır ve hızlandırır. Ütünüzün minimum 90 g/dk buhar gücüne sahip olması yeterli olacaktır.
Seramik taban tercih edin
Ütü yaparken kumaşın yapışmaması, parlamaması ve kumaşın üzerinde ütünün rahatça kayabilmesi için seramik tabanlı ütüleri seçmenizi öneririm.Yapışmaz teflon tabanlı ütüler ise kumaşın yanmasın ve sararmasını önler, kumaş üzerinde kolayca kayarak rahat bir ütüleme yapılmasını sağlar. Çelik taban ise dikkatli kullanılması gereken bir taban türüdür. Taban, ısıyı eşit şekilde dağıtır ve ütü kumaş üzerinde rahatça kayar ancak kumaşın yanma riski yüksektir. Tabanlarda buhar veren gözenek sayısı da önemli bir detay. Buhar veren gözenek sayısı arttıkça kırışıklıkları açmak da bir o kadar kolaylaşıyor ve ütü yapmak daha pratik hale geliyor.
Dilerseniz ütü yaparken ayrıca yanmayan plastik tabanları ütünüzün tabanına geçirerek, kumaşta yapışma ve parlama olmadan ütü yapabilirsiniz.
Güvenliği de göz önünde bulundurun
Ütü, dikkat edilmezse ev kazalarına neden olan bir cihaz. Siz de unutkan ve aceleci bir kişiliğe sahipseniz, ütü satın alırken en dikkat etmeniz gereken özellik, güvenliğiniz olmalı. Media Markt’larda yer alan yeni nesil akıllı ütülerin pek çoğunda otomatik kapanma özelliği yer alıyor. Ütü nedeniyle ortaya çıkabilecek kazaların önlenmesi adına ütü seçimi yaparken bu özelliği göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Ütü satın almanın ve İyi ütü yapmanın püf noktaları:
– Hızlı ve iyi bir ütü yapabilmek için buhar gücü yüksek ütüleri tercih etmeliyiz.
– Çok fazla çamaşır ütülüyorsanız, buhar kazanlı ütüleri; düzenli aralıklarla ütü yapıyorsanız, normal buharlı ütüleri tercih edebilirsiniz.
– Ütünüzde kirece karşı koruyucu özellik olması ütünüzün bakımı ve uzun yıllar kullanmanız bakımından önemlidir.
– Ütünüzde anti-drip (damlamayı önleme) özelliği olup-olmadığını kontrol edin. Damlama yapan ütüler kumaşların lekelenmesine engel olur.
– Ütü yapmadan önce kıyafetleri nemlendirin. Naylon, ipek gibi narin kumaşları iç kısmından ütüleme yapın.
– Kumaşın türüne göre program seçimi yapılır. Gömlek ütülerken fıs fısla su sıkarak, gömlek nemlendirilir. Böylelikle kırışıklar ve buruşukluklar daha rahat açılır.
– İpek gibi ince ve hassas kumaşları ütülerken ütü tabanınım sıcaklığı düşük olmalı ve kumaşı yakacak yüksek dereceli programlar tercih edilmemeli.
– Kıyafetleri etiketinde bulunan temizlik ve ütüleme önerilerine göz önünde bulundurarak temizlemeliyiz. Kıyafetlerin etiketi yoksa eğer kumaşa göre uygun bir program seçimi yapılabilir.
– Baskılı kıyafetler tersinden ütülenir, baskı üzerinde ütü yapılmaz.
– Fermuarlı kıyafetler ütülenirken fermuar kapatılıp, fermuarın izi çıkmaması için fermuarın arka kısmından ütüleme yapılır.
– Narin kumaşlar için ütü bezi kullanın
– Kumaşın parlamasını önlemek için kumaşın üzerine nemli bez sererek ütü yapın.
– Nakışlı ve üzerinde el işi olan kumaşları ütülemek için kumaşı havlunun üzerine serin ve ters çevirin. Buhar yardımıyla nakışa zarar vermeden ütüleme yapabilirsiniz.
– Ütü masasını boyunuza göre, karın hizasında ayarlayın. Böylece ütü yaparken beliniz ağrımayacaktır. Bazı ütü masaları ile oturarak da ütü yapabilirsiniz.
– Her kıyafet için farklı ısı ayarına ihtiyaç vardır. Ütüleyecğiniz kumaşa göre program seçimi yapın.
– Kumaşın buruşukluklarını ve kırışıklıklarını açmak için ütünüzün buhar gücünden faydalanın.
– Perde, çarşaf gibi büyük parça kumaşları geniş bir alanda ya da katlayarak ütüleyin.
– Ütü yaparken dairesel hareketler değil, uzunlamasına ütüleme yapın.
– Kıyafetlerinizi ütüledikten sonra hemen asın.
– Ütünüzde kireçlenme olmaması için ütüleme yaparken saf su kullanın. (ütü suyu kullanabilir ya da içme suyunu kaynatıp soğutabilirsiniz)