Nintendo’nun nevi şahsına münhasır hibrit konsolu Switch, oldukça çılgın bir eklenti ile sanal gerçekliğin kapılarını aralıyor. Bir süredir Nintendo’nun sanal gerçeklik üzerine patentler aldığı ve çalışmalar yaptığı biliniyordu. Nihayet geçen sene piyasaya çıkan Labo serisinin şimdilik son halkası VR Kit, kısa bir süre önce piyasada yerini aldı. Bakalım bu paket beklentilere nasıl cevap veriyor?
Nintendo Stili Sanal Gerçeklik
Baştan belirtelim. Sanal gerçeklik ile beklentileriniz büyükse VR Kit sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Öncelikle ürünün performansı Google Cardboard’a çok benziyor. ABD fiyatı 80 dolar olan paketi aldığınızda Switch konsolunuzu yerleştirebileceğiniz birçok seçeneğiniz oluyor. Kartondan kendinizin yaptığı varyasyonlar özellikle çocuklar için eğlenceli olsa da malzeme kalitesi açısından vasat kalıyor. Switch’i yerleştirdikten sonra çözünürlüğün göz başına 720p’ye düşmesi de teknik olarak Nintendo VR Kit’i rakiplerinin gerisinde bırakıyor.
Kusurlarına Rağmen Eğlenceli
Ancak bu noktada Nintendo’nun X faktörü devreye giriyor ve bir şekilde VR Kit, erişilebilir ve eğlenceli bir sanal gerçeklik yolu olabiliyor. Çözünürlük ve performansı geride bırakıp, kutu içeriğindeki oyuncakları katlayarak oluşturduktan sonra (hepsini yapmak yaklaşık 10 saat sürebilir) Nintendo özgün içeriğiyle yüzleri gülümsetmeyi başarıyor.
Su altı Kamerası ve Toy-Con Blaster
Muhtemelen ilk deneyeceğiniz oyun Blaster olacaktır. Switch’i dev bir lazer tabancasına çevirmek oldukça eğlenceli. Kafanızı çevirerek etrafınızdaki uzaylıları avladığınız bu oyun adım adım ilerliyor ve düşmanları temizlemeniz için sabit bir ekranda kontrolü size bırakıyor. Toy-Con Camera’yı kurduğunuzda ise sanal bir su altı deneyimi yaşayıp zumlayıp fotoğraf çekebilmeniz mümkün. Gerçekçilik açısından grafikler tatmin edici olmasa da deneyim olarak kabul edilebilir bir performans elde ediyorsunuz. Kit’in içinden deneyip oynayabileceğiniz benzer kalitede toplam 6 oyuncak çıkıyor.
Zelda ve Mario Sanal Gerçeklikle Buluşuyor
Kutuya dahil 6 oyunun dışında bir de Garage isimli uygulama mevcut. Garage’a zaman ayırıp çözerseniz kendi mini oyunlarınızı yapabilirsiniz. Eminiz çok yaratıcı tasarımlar ve fikirler çıkacaktır. Bunların dışında eğer Zelda Breath of the Wild ve Mario Odyssey oyunlarına sahipseniz, ücretsiz güncelleme ile yeni sanal gerçeklik içeriklerine erişebilirsiniz. Mario’da ekranda belirli süre gözüken notaları topladığımız üç mini bölümden oluşuyor. Asıl büyük gelişme ise Zelda’nın bol ödüllü oyunu Breath of the Wild’da yaşanıyor. Oyunun tamamını sanal gerçeklik modunda oynama şansınız var. Zelda’nın geniş evreninin içine girmek elbette inanılmaz heyecan verici bir gelişme ancak VR Kit’in başınıza sabitlenemediği için sürekli olarak elinizle desteklenmesi zorunluluğu uzun süreli oyun deneyimini baltalıyor.
Sonuç olarak teknik açıdan Nintendo rakiplerinin gerisinde kalsa da çılgın oyuncaklar ve ilk günden verdiği Mario ve Zelda desteği ile farkını konuşturuyor. Bu haliyle açıkçası VR Kit özellikle çocuklara hitap ediyor. Ancak sürekli olarak dolanan daha gelişmiş bir Switch söylentisi gerçek olursa, Nintendo sanal gerçeklik dünyasında özgün içeriğiyle daha akılda kalıcı işler yapıp yaş kitlesini genişletebilir.
Nintendo ile her türlü oyun ve donanımı takip edip satın almak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Sanal gerçeklik üzerine yakın geleceği konu aldığım yaklaşık 1.5 yıllık bu yazım da gelişmeleri takip etmek için fikir verebilir.