Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürMac Bilgisayar İle Windows PC'ler Arasındaki Farklar

    Mac Bilgisayar İle Windows PC’ler Arasındaki Farklar

          Günümüzde bilgisayarlarda yaygın olarak  kullanılan işletim sistemi Windows olarak karşımıza çıkıyor. Zaten PC deyimi de genelde Windows ve Linux işletim sistemi kullanılan bilgisayarlar için kullanılıyor. Mac türevi bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemi de Mac OS olarak adlandırılıyor.

          Bu haftaki yazımda, yaygın olarak kullanılan PC’ler ile Mac bilgisayarlar arasındaki benzerlik ve farklardan bahsedeceğim.

    Mac ve Windows PC Bilgisayarlar

           Bir MacBook veya iMac bilgisayara hem Mac OS işletim sistemi hem de Windows işletim sistemi kurulumu yapılıp çalıştırılabiliyor. Aynı zamanda bir MacBook bilgisayara Fusion türü uygulamalar yüklenerek, her iki işletim sistemi de aynı anda kullanılabiliyor. Daha açık bir ifade ile, bir Macbook üzerinde, Windows işletim sistemi kurulup çalıştırılabiliyor.

    Mac bilgisayarlar ile Windows PC’lar arasındaki benzerlikler

    • Her ikisi de temel donanım bileşenlerini kullanılıyor.
    • Her iki bilgisayarda da  kablosuz klavyeler ve kablosuz fareler dahil olmak üzere klavye ve fare kullanılıyor.
    • Her iki bilgisayarda da uygulamaları masa üstüne kaydetme, çalıştırmak için uygulamaların tıklanması, klasörlerdeki dosyalara göz atmak gibi benzer arayüzler bulunuyor.
    • Her iki bilgisayarda da sanal asistanlar bulunuyor. Macbook’da Siri, Windows’da ise Cortona kullanılıyor.
    • Her ikisinde de Dropbox, Box.net ve Google Drive gibi bulut hizmetlerin kullanılmasına izin veriliyor.
    • Chrome , Safari ve Firefox gibi popüler tarayıcılar her iki işletim sisteminde de kullanılıyor.
    • Microsoft Office ve diğer popüler ofis paketlerinde oluşturulan belgeler hem Mac’te hem de Windows PC’lerde görüntülenebiliyor.

    Mac bilgisayarlar ile Windows PC’lar arasındaki Farklar

    • Microsoft Windows, çalışmak için ihtiyaç duyulan özel yazılım da dahil olmak üzere,  daha fazla uygulamanın olduğu bir platform sunuyor.
    • Microsoft Windows, hem dokunmatik ekranları hem de bilinen klavye ve fare kurulumunu desteklediğinden masa üstünde, dizüstü bilgisayarlarda ve tabletlerde kullanılabiliyor. MacOS, dokunmatik ekran desteklemediğinden yalnızca dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayarlarda kullanılıyor.
    • Mac’in iPhone ve iPad ile bağlantısı bulunuyor.  Mac , AirDrop kullanarak dosyaları yalnızca iPhone veya iPad ile kablosuz olarak paylaşmakla kalmıyor, aynı zamanda iPhone veya iPad’de belgeleri açıp, iPhone üzerinden yönlendirilmiş telefon görüşmeleri yaptırabiliyor.
    • Windows tabanlı bilgisayarların kullanım oranı daha fazla olduğundan, bu platformu hedef alan daha fazla virüs ve kötü amaçlı yazılım bulunabiliyor. Bununla birlikte, Mac ortamlarda da kötü amaçlı yazılımlar bulunabiliyor.
    • Windows tabanlı bilgisayarlar, HP, Dell ve Lenovo gibi birçok farklı üretici tarafından üretilirken, MacOS işletim sistemi sadece Apple tarafından geliştiriliyor.
    • Mac’lerin donanımları daha sıkı kontrol edildiğinden, daha az sorun yaşatabiliyor.
    • Windows tabanlı bir PC’yi donanım olarak yükseltmek daha kolaylaşıyor. Çoğu kişi yeni bir bilgisayar satın almayı daha kolay bulsa da,  bilgisayarın kullandığı RAM belleğini, oyunların kullandığı grafik kartlarını veya müzik, film ve diğer ortamların kullandığı disk kapasitelerini yükselterek, bilgisayarlarının ömrünü uzatabiliyor.

          MacOS işletim sistemini kullanan bilgisayarlara bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

          Windows işletim sistemini kullanan bilgisayarlara göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertugrul

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN