Açık kaynak platformunun office uygulamalarından olan LibreOffice ve OpenOffice paketleri tamamen ücretsiz olarak kullanılabilir. Her iki office paketinden hangisinin tercih edilmesi gerektiği konusu, çoğu zaman soru işareti olarak ortaya çıkıyor. Bu yazımda, açık kaynak office paketlerinin özelliklerini sıralayıp, tercih konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.
Genel Değerlendirme ve Farklar
Gerek OpenOffice ve gerekse de LibreOffice’de “suit” olarak adlandırılan çeşitli bileşenler bulunur. Bu açık kaynak office paketlerinde bütünün bir parçası olarak bulunan bileşenlerin her biri bir amaca hizmet eder.
Her iki açık kaynak office paketlerinde: Kelime işlemci, tablo işlemleri, sunumlar, şemalar, matematik ve veritabanı işlemlerinin yapıldığı bileşenler bulunur. LibreOffice ve OpenOffice: Linux, Windows ve macOS işletim sistemlerine yüklenebilir ve her ikisi de çeşitli dilleri destekler.
OpenOffice’i istediğiniz dilde yükleyebilir ve daha sonra farklı bir dil paketi de kurabilirsiniz . LibreOffice’de başlangıçta kurulum yapılan dil dışında farklı bir dil paketi kurulamaz.
OpenOffice’de kurulum yapılırken istenilen bileşenlerin ayrı ayrı kurulması söz konusu iken, LibreOffice kurulumunda bütün paketin kurulması gereklidir.
Her iki açık kaynak office paketi de USB bellek üzerine kurulabilir.
OpenOffic’in desteklediği dosya biçimleri
OpenOffice, aşağıdaki tüm dosya türlerini açabilir.
123, 602, BMP, CGM, CSV, DBF, DIF, DOC, DOCM, DOCX, DOT, DOTM, DOTX, DXF, EMF, EPS, GIF, HTM, HTML, HWP, JPG, JTD, JTT, MET, MML, ODB, ODF, ODG, ODM, ODP, ODS, ODT, OTG, OTH, OTP, OTS, OTT, PBM, PCD, PCT, PCX, PDB, PDF, PGM, PLT, PNG, POT, POTM, POTX, PPM, PPS, PPT, PPTM, PPTX, PSD, PSW, PXL, RAS, RTF, SDA, SDC, SDD, SDP, SDW, SGF, SGL, SGV, SLK, SMF, STD, STI, STW, SVM, SXD, SXG, SXI, SXM, SXW, TGA, TIF, TXT, UOF, UOP, UOS, UOT, VOR, WB2, WK1, WKS, WMF, WPD, WPS, XBM, XLS, XLSB, XLSM, XLSX, XLT, XLTM, XLTX, XLW, XML, XPM
OpenOffice Writer kullanırken bilinmesi gereken en önemli konu, OpenOffice Writer’da DOCX dosyaları açılabilirken aynı biçime geri kaydedilemez. Açılan dosya kaydedilmek istendiğinde, “farklı kaydet” biçiminde, desteklenen farklı bir format seçmeniz gerekir.
LibreOffice’in desteklediği dosya biçimleri
LibreOffice bileşenlerinin açabildiği ancak bu formata kaydedilemeyen tüm dosya uzantıları aşağıdadır. Başka bir deyişle, OpenOffice’de olduğu gibi, bu dosyalar bir LibreOffice bileşenleri ile açılabilir ancak dosyayı kaydetme zamanı geldiğinde, “farklı kaydet” biçiminde desteklenen farklı bir uzantı seçmeniz gerekir.
123, 602, ABW, BMP, CFR, CGM, CMX, CWK, DOCM, DOTM, DOTX, DUMMY, DXF, EMF, EPS, FB2, GIF, HQX, HWP, JPEG, JPG, KEY, LRF, LWP, MCW, MET, MW, MWD, NX^D, ODM, OTH, PBM, PCD, PCT, PCX, PDB, PDF, PGM, PICT, POTX, PPM, PPTM, PSD, PUB, RAS, SGF, SGV, SVM, SYLK, TGA, UOF, VDX, VSD, VSDM, VSDX, WB2, WK1, WKS, WMF, WN, WPD, WPG, WPS, XLC, XLK, XLM, XLSB, XLSM, XLTM, XLTX, XLW, ZABW, ZIP
Diğer taraftan; LibreOffice’de OpenOffice’den farklı olarak, aşağıdaki dosya biçimleri açılabilir ve aynı formatta yeniden kaydedilebilir.
CSV, DBF, DIF, DOC, DOCX, DOT, FODS, FODT, HTML, ODG, ODP, ODS, ODT, OTP, OTS, OTT, POT, POTM, PPSX, PPT, PPTX, RTF, SLK, STC, STW, SXC, SXI, SXW, TXT, UOP, UOS, XLS, XLSX, XLT, XML
Bu listeden anlaşıldığı gibi, LibreOffice, Microsoft’un Excel, Word ve PowerPoint’de kullanılan dosya biçimlerinin tamamını destekler.
Mobil Uygulamalar
Android işletim sistemi kullanılan bir mobil cihazda OpenOffice’in kullanılabilmesi için akıllı cihazda AndrOpenOffice gibi bir uygulamanın yüklenmiş olması gerekir. Uygulama ücretsizdir. Aynı şekilde mobil ortamlarda LibreOffice’i kullanmak için Android ve IOS platformunda “Remote for Impress” uygulamalarının yüklenmiş olması gerekir.