Son yıllarda objektifi değiştirilebilir fotoğraf makineleri kategorisinde yeni bir rekabet ortaya çıktı. Aynasız adı verilen yeni bir türün bu alana giriş yapması uzun yıllardır sektörün hakimi olan dijital SLR kategorisine yeni bir rakip gelmesini sağladı.
Aynasız ya da İngilizce ismiyle Mirrorless fotoğraf makineleri 2008 yılında ilk örneklerin çıkmasıyla sektöre giriş yaptı. O dönemler ‘objektifi değiştirilebilir kompakt gövdeli ürünler’ olarak tanıtılan bu ürünler yıllar geçtikçe kabiliyetlerini artırdı.
Dijital SLR fotoğraf makinelerinde prizma ve ayna sistemi sayesinde objektifin gördüğü alan vizörden görüntülenebiliyor. Aynasız modellerde bu sistem olmadığı için (haliyle ismi de buradan geliyor) daha küçük gövdeler tasarlanabiliyor. Aynasız fotoğraf makinelerinde görüntü aynen kompakt modellerde olduğu gibi doğrudan ekrana aktarılıyor.
Gelişen teknoloji sayesinde yıllar içinde kabiliyetlerini artıran aynasız modellerin birçoğu artık APS-C adı verilen ve giriş/orta seviye dijital SLR modellerde de kullanılan sensör boyutu tercih ediliyor. Ayrıca hız, ek özellik, esneklik ve zengin çekim modları da günümüz modern aynasız fotoğraf makinelerinin özellikleri arasında yer alıyor.
Her iki kategori de benzer özellikler sunuyor
Piyasaya satın alabileceğiniz hem aynasız hem de dijital SLR kategorisindeki cihazların benzer özellikleri bulunuyor. Giriş seviyesi modellerden Full Frame adı verilen tam boyutlu sensörlere sahip modelleri satın alabiliyoruz. Tercih noktasına gelince her iki kategorinin de kendine has bazı özellikleri var.
Aynasızlar
Aynasız fotoğraf makineleri tasarımları gereği dijital SLR modellere göre daha küçük gövdelere sahiptir. Benzer durum bu türün objektifleri için de geçerlidir. Bu fotoğraf makinelerinin objektifleri de küçüktür. Bu bakımdan aynasız bir fotoğraf makinesini taşımak dijital SLR benzerine göre daha kolaydır.
Ayrıca aynasız modeller efekt ve düzenleme anlamında dijital SLR modellere göre daha fazla seçenek sunar. Özellikle manipülasyonu seven kullanıcılar fotoğraflarını bilgisayara aktarmadan hızlıca düzenlemelerini cihazın üzerinde bile yapabilirler.
Öte yandan aynasız modellerin Wi-Fi ve NFC gibi özellikleri daha gelişmiştir. Her ne kadar son yıllarda piyasaya sürülen dijital SLR modellerde de bu özellikler bulunsa da henüz bütün modellerin bu tarz desteği bulunmamaktadır. Kablosuz ağ özellikleri yardımı ile makineye uzaktan bağlanma, fotoğraf çekme ve dosya aktarımı gibi özellikler kullanabilir.
Aynasız modellerin gövdesi küçük olduğundan pilleri de küçüktür. Bu yüzden pil ömürleri de dijital SLR modellere göre daha azdır. Yine de bu durum günlük kullanım için çok büyük bir sorun teşkil etmez.
Dijital SLR modeller
Bu kategorideki ürünler zengin objektif ve aksesuar seçeneği ile ön plana çıkar. Ayrıca profesyonel işlerde dijital SLR modeller daha fazla tercih edilir. Pil ömürleri yüksek olan bu modeller, tek bir şarj ile en az 500 kare çekebilecek şekilde dizayn edilmiştir.
Dijital SLR modellerin hepsinde mikrofon girişi bulunur. Ayrıca orta/üst seviye modellerin birçoğunda kulaklık çıkışı da yer alır. Bu sayede bu cihazlar video kayıt işlerinde de profesyonel anlamda kullanılabilir. Bazı aynasız modellerde de bu özellikler bulunur ancak az sayıda cihazda mikrofon/kulaklık çıkışı yer alır.
Dijital SLR modeller aynasızlara göre daha büyük gövdelere sahiptir. Bu bakımdan her yere taşınmaları pratik olmayabilir. Ayrıca bazı parçaları (mesela prizma ve ayna sistemi) mekanik olduğu için belli bir ömrü bulunur. Yani ayna sistemini belli bir açılıp kapanma süresi sonunda değiştirmek (genelde 100 bin adetten sonra) gerekebilir.
Hangisi tercih edilmeli
Her iki kategorideki ürünler de benzer özellikleri sunuyorsa hangisini tercih edeceğiz? Burada ihtiyaç ve beklentiler ön plana çıkıyor. Eğer ‘küçük bir makinem olsun, her yere taşıyabileyim’ diyorsanız aynasız modeller işinizi görecektir. ‘Bana daha büyük, pil ömrü yüksek ve aksesuar desteği zengin bir makine lazım’ diyorsanız dijital SLR bir model daha uygun olacaktır. Bazı profesyonel arkadaşlarımın büyük işler için dijital SLR, sürekli yanında taşımak ve günlük kullanım için aynasız modeller kullandığını da hatırlatayım.
Işığınız bol olsun…