Teleskoplar, yaklaşık 400 yıldır, astronomların ve gökyüzü meraklılarının uzayı incelemek ve araştırmak için kullandığı aletler. Özellikle günümüzde, gelişen teknoloji sayesinde bundan birkaç yıl önce bilim adamlarının hayal bile edemeyeceği gözlem imkânlarını bugün çok gelişmiş teleskoplar ile son derece kolay bir şekilde 7’den 70’e insanlara sunuyor. Pekala artk siz de profesyonel bir teleskop satın alıp, pencerenizin önüne yerleştirebilir, canınız istedikçe uzayın derinliklerinde kaybolabilirsiniz. Üstelik bu tarz profesyonel ürünlerin fiyatları, uzay teknolojilerinin alıp başını gitmesiyle gökyüzü meraklıları için iyice satın alınabilir hale geldi.
Teleskoplar, çocukluğumdan bu yana hayallerimi süslüyorlar. Hatta evimde bir teleskop olmasını o kadar çok isterdim ki. Bu hayalimi Celestron markası gerçekleştirdi ve evime test için Astromaster 130EQ MD model bir teleskop gönderdi. Sevinçten deliye döndüm. Kedi gibi bir hafta boyunca teleskobun başından ayrılmadım. Bazen geceleri uyandığımda perdeyi aralayıp, uzun uzun ayın kraterlerini izledim. Normalde sabah erken kalkmayı sevmezken, gece sabaha karşı kendimi teleskobun başında buldum. Benim test ettiğim 130EQ MD teleskopla; Ay kraterleri, Saturn, Venüs, Jüpiter, Mars ve binlerce yıldızın yanı sıra samanyolunu gözlemleyebiliyorsunuz.
Kasvetli kış havalarının bitip, baharın gelmesiyle birlikte gökyüzü ve doğa gözlemcileri için açık havaya çıkma zamanı geldi. Profesyonellerin bilimsel amaçlı, amatörlerin hobi olarak yaptığı gökyüzü gözlemciliği, Türkiye’de yükselen bir trend izliyor. Doğa gözlemciliği kadar özellikle gökyüzünü izlemek için amatörler dahi yarı profesyonel aletlere yöneliyor. İyi bir dürbün ya da teleskop almak isterseniz; teleskop, dürbün ve mikroskop markası Celestron, astronomi meraklıları için amatörden profesyonele geniş bir yelpazede merakınızın giderecek ürünler sunuyor.
Eğer benim gibi astronomiye merakınız varsa ve teleskop satın almak istiyorsanız, ilk karar vermeniz gereken almanız gereken teleskobun türüdür. Teleskoplar; başlangıç, orta seviye ve ileri seviye olarak üç grupta sınıflandırılıyor;
Başlangıç seviyesi:
Astronomi ve yeryüzü gözlemlerine ilk adım atmak isteyen çocuklar ve aileler için çok uygun fiyatlı ve giriş seviyesi teleskoplardır. Kolay kurulum özellikleri ile pratik kullanım sağlarlar.
Modeller:
• Firstscope Serisi
• Powerseeker Serisi
• Travelscope Serisi
• Astromaster Serisi
• Cometron Serisi
• Cosmos Serisi
• LCM Serisi
Neler görebilirim?
Ay kraterlerini detaylı bir şekilde gösteren ve diğer gezegenleri gözlemleyebileceğiniz teleskoplardır. Yıldız kümeleri ve yer yüzü gözleminde de rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Orta seviye:
Yeryüzü ve gökyüzü gözlemleriniz için isteklerinizi karşılar. Ay ve diğer gezegen gözlemleri olduğu kadar, kuş ve doğa gözlemleri için de ideal teleskoplardır. Kolay kurulumlarından ötürü pratik kullanım sağlarlar. Bilgisayarlı sistemleri sayesinde gezegenleri, yıldızları ve diğer gök cisimlerini hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Amatör astronominin bir basamak üstüne geçmek için en uygun, orta seviye teleskoplardır.
Modeller:
• Nexstar Serileri
• Omni XLT Serisi
• SkyProdigy Serisi
• Advanced VX Serisi
Neler görebilirim?
Ay kraterlerini detaylı bir şekilde gösteren ve diğer gezegenlerin detaylarını gözlemleyebileceğiniz teleskoplardır. Aynı zamanda derin uzay gözlemine giriş yapabileceğiniz Fiyat Aralığı: 750$ – 2.500$ bilgisayar sistemli teleskoplardır.
İleri Seviye
Merkezden kenarlara kadar net bir görüntü sunması ile astro fotoğrafçılık ve gözlemde en üst seviyede sonuçlar elde edilir. Tümüyle bilgisayar kontrollü olan teleskoplar yetenekleri sayesinde son derece kolay kullanıma sahiptirler. Hizalama yapıldıktan sonra el kumandasından 4.000 ile 120.000 gök cisminden istediğiniz gök cismini teleskop kendisi size göstermektedir.
Modeller:
• Nexstar Evolution Serisi
• CPC Serisi
• CGE&CGEM Serileri
Neler görebilirim?
Derin uzay gözlemi, nebula ve galaksileri görmek için ideal teleskoplardır. Astro fotoğrafçılık için çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Sıkça sorulan sorular:
Teleskopu aldığımda her şey içinde olacak mı yoksa çalıştırmak için başka parçalar almam gerekecek mi?
Tüm Celestron teleskopları, kutu içerisinde gerekli olan bütün parçaları yer alıyor ve paketinden çıkarılıp kurulduğu andan itibaren gözleme hazır.
Teleskopumu Yeryüzü Gözlemi için kullanabilir miyim?
Kesinlikle evet! Bir çok gece gözlemcisi teleskoplarını kuş veya doğa gözlemi için de kullanır. Genelde bu amaçla mercekli ve küçük teleskoplar kullanılır. Düzeltici mercek en çok burada işe yarar.
Teleskopum ne kadar yaklaştırır?
Ufak bir matematik hesabı ile bu soruyu cevaplayabiliriz. Her teleskopun özelliklerinde odak uzaklığı ve taktığınız göz merceğinin numarası mevcuttur.
Ihtiyacınıza göre bir teleskop satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.