Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDrone satın almadan önce bilmeniz gereken 5 şey

    Drone satın almadan önce bilmeniz gereken 5 şey

    Türkiye’de drone, alternatif kullanım alanları keşfedildikçe giderek yaygınlaşıyor. Siz de drone almaya hevesleniyorsanız eğer ilk bilmeniz gereken drone’u kafanıza göre istediğiniz yerde uçuramayacağınız. Malum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü getirdiği mevzuatla drone uçurmayı belli şartlara bağladı. Bu şartlara uymayan her drone kullanıcısı cezalandırılıyor veya herhangi bir ihtara gerek duyulmadan düşürülüyor. Bu yazının ana konusu bu şartlarla ilgili detaylar olmasa da kısaca drone uçurmanın mevzuatı ilgili genel bilgileri buraya not düşeyim. Sadece gündüz vakti ve en az 2 km görüş alanına sahip havada uçuş yapabilirsiniz. Drone’unuzu en fazla yerden 120 metre yüksekte uçurabilirsiniz. Uçuşunuzu insan ve yapılardan en az 50 metre uzaklıkta gerçekleştirilmelisiniz. Bu şartlar dahilinde bence en önemli konulardan biri de uçuş etiği. Kentsel alanlarda uçuşun büyük bir dikkatle yapılması gerekir. Çünkü pek çok insanın drone’lerın mahremiyetle ilgili sorunlara neden olabileceği konusunda endişeleri mevcut. Bu nedenle ev, okul, stadyum, hapishane ve kalabalık yollardan uzak durmakta fayda var. Bu genel bilgilerden sonra gelelim bu yazının asıl konusu drone almadan önce bilmeniz gerekenlere..
    Drone seçerken bilmeniz gereken kısaltmalar
    Drone seçimi sırasında pek çok terimle karşılaşacaksınız. Bu terimleri anlarsanız ihtiyacınıza uygun drone’u seçmeniz kolay olur. Örneği RTF; “ready to fly”, “uçmaya hazır” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bu isimlendirme bazen yanıltıcı olur çünkü çoğunlukla pervaneyi monte etmeniz ya da kontrolörü drone’a bağlamanız gerekli. Ve tabii drone bataryasını da şarj etmeniz gerekli. Üzerinde BNF, “bind to fly” yazan drone’lar ise tamamen montedir, yapmanız gereken sadece mobil cihazınıza bir yazılım kurmanız. ARF, “almost ready to fly” ise “neredeyse uçmaya hazır” kelimelerinin kısaltmasıdır. ARF drone alırsanız çoğunlukla vericisi ya da alıcısı eksik olur. Pek çoğunda motor, kumanda, elektronik hız kontrolü veya batarya bulunmaz. Bir ARF drone alırken hangi malzemelerin eksik olduğunu anlamak için dikkatlice incelemenizde fayda var. LIPO’nn açılımı ise “lithium polymer”dir. Bu pek çok drone bataryasının yapıldığı malzemedir. Drone alırken tek bir batarya ile drone’un ne kadar uçabildiği ve bataryanın dolum süresi en çok dikkat edilmesi gereken noktalar.
    Drone’un kayıt altına alınması
    Federal Havacılık İdaresi(FAA) drone’ları insansız hava aracı olarak kabul eder ve drone’ların kayıt ettirilmesi gerekir. Kayıt sonrası ise drone’a üzerinden görülecek bir kayıt numarası verilir. Drone kaydı yaptırabilmek için en az 13 yaşında olmak gerekir. Türkiye’de ise durum şöyle; Sivil Havacılık’ta kayıtlı bir satıcıdan drone alırsanız SHGM’nin online sistemi üzerinden kayıt yaptırmalısınız. Yurtdışından aldıysanız cihazın bilgilerini(üreticisi, marka ve modeli, seri numarası, üretim yeri ve tarihi, maksimum kalkış ağırlığı, İHA sahibinin TC kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgileri ve adli sicil kaydı)üç gün içerisinde sisteme kayıt ettirmek zorundasınız.
    Drone kontrolü için doğru mobil cihaz hangisi?
    Pek çok drone kumanda yerine mobil cihazlarla kontrol edilebiliyor. Ancak bunun için de uygun bir mobil cihazınızın olması gerekli. Çünkü drone yazılımları güncel işletim sistemleri olan cihazlarla uyumlu çalışır. Samsung Galaxy S7 geniş ekranı, hızlı işlemcisi ve uzun batarya ömrü ile drone kontrol etmede en çok tercih edilen akıllı telefonlardan biri.
    Hangi drone’u almalıyım?
    Drone’ların kolay ve basit bir şekilde uçurulabilmesi uçuş kontrolörü olarak bilinen iç bilgisayarına bağlıdır. Bazı drone’lar hassas uçuşlar için tasarlandığından kontrolünün de manuel olarak çok hassas yapılması gerekir. Bu model yeni başlayanlar için uygun değil. Bazı modellerin ise dengesi maksimum seviyededir. Havada rahat kalabilen bu modeller fazla müdahale istemediğinden yeni başlayanlar tarafından tercih edilebilir. Ek olarak fiyatı düşük olan drone’lar ekstra sensör veya uçuş kontrolörüne sahip olmadığından kontrolü daha zor olabilir.
    Drone’u uygun hava şartlarında uçurmak
    Drone’u uçururken mümkün olduğunca dikkatli olmakta fayda var. Kötü hava şartlarında uçurursanız drone zarar görebilir ya da kaybolabilir. Açık ve az esintili havalar uçuş için ideal. Drone’lar çok hafif olduğundan az bir rüzgarda bile kaybolabiliyor. Çok küçük drone’lar saatte 10 milden yüksek hızla uçmamalı. Daha büyük drone’lar ise 20 milin altında uçmalı. Bu nedenle eğer rüzgarlı bir alanda yaşıyorsanız büyük bir drone almanızda fayda var.

    Görsel kaynak: store.dji.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN