İnternet bağlantısını dağıtmak çoğu durumda büyük değil, orta büyüklükteki evlerde bile sorun olabiliyor. Kalın duvarlar, farklı katlar, yapının mimarisi gibi sebepler evleri etkilerken, işyerleri de bu sorundan uzak değil. Benzer sebeplerle işyerlerinde de ağ erişimi sağlamak her zaman en iyi şekilde mümkün olmayabiliyor.
Bireysel dünyada ise özellikle oyunların tüm dünyada ciddi bir hareketlenme yaşıyor olması, masaüstü bilgisayarları düşüş trendinden kurtarıp yeniden tercih edilir hâle getirirken, dizüstülerdeki gelişmeleri de ince, taşınabilir ama performanslı oyun canavarlarına dönüştürdü. Oyunlardaki anlık tepkileri kaçırmamak ya da oyunun keyfinin kaçmaması için iyi bir ağ bağlantısı şart. Kablolu bağlantının çirkin kaçacağı ya da zor olacağı durumlarda ise powerline yani güç hattı üzerinden ağ bağlantısı taşıyan sistemler iyi bir çözüm olabilir.
Aslında 18 yıldır var olan bu teknoloji, sonunda yüksek hızlara erişebilmesi ve gerçekten ayarsız şekilde kullanılabilmesiyle yeniden yaygınlaşıyor. Kurulumu da son derece kolay.
Aynı şebekede olması şartıyla, bir cihazı yönlendiriciye kabloyla bağlayıp prize, diğerini ise kullanmak istediğiniz noktada prize takıp, ethernet bağlantısıyla cihazınızı ağa bağlayabilirsiniz. Yönlendiriciye yakın cihazlar genelde daha büyük oluyor ve üzerinde iğneyle sıfırlayabilmek için bir reset deliği ya da düğmesi bir de eşleştirme düğmesi yer alıyor. Bu ikisini ilk kurulumda değilse de arada bir kullanmanız gerekiyor. Ancak bir kez eşleştiğinde kolay kolay da kopma olmadığını söyleyebilirim. Eski cihazlar ise sık kopan ve bazı modellerin yazılımla eşleştirilebilmesiyle kolay bir kullanım sunmuyordu.
Bazı ürünler, ethernet çıkışının yanı sıra Wi-Fi ağını da genişletme özelliği taşıyorlar. Böylece kablolama ile uğraşmaktan kurtarıyorlar. Bu cihazların yazılımları da size anlık bağlantı hızını gösterebildiği gibi, birden fazla cihazın olduğu geniş ağlarda da yönetimi kolaylaştırıyor.
Bu cihazların bir özelliği de verileri şifrelemeleri. Kritik veriler taşınan bir ağdaysanız ve bina içinde bu veriye erişebilecek başkaları da varsa, verilerinizi elektrik şebekesi gibi bir cihaz takıp dinlenebilecek ve dinlendiği anlaşılmayacak bir bilinmeze teslim etmek istememeniz normal. Bunun için en az 128 bit şifreleme kullanan bir model tercih etmenizi tavsiye ederim.
Seçeceğiniz modelin hızına göre sade bir ağ kurabileceğiniz gibi, Wi-Fi genişleten ve Gigabit hızında bir ağa da kavuşabilirsiniz. Elbette iyi bir cihazla şebeke gürültüsü de filtrelenerek düşük ‘ping’ hızlarına yani tepki seviyesi yüksek bir ağa kavuşarak işlerinizi seri bir şekilde halledebilir, oyunlarda gecikme yaşamazsınız.
Bu ürünlerde ethernet kablolamasında olduğu gibi belirli bir mesafe sınırı yok, ancak bazı prizlerde bağlantı kalitesinin daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Bunu da prizin yakınlığı ya da aynı hat üzerinde olup olmamasıyla açıklamak mümkün.
Tabii cihazın kutusunun üzerinde yazan hızın teorik hızlar olduğunu unutmamalı. Var olan cihazlarla en düşük 20-25 Mbit performans alabileceğinizi de kendi tecrübelerimden yola çıkarak söyleyebilirim. Bu da 4K Netflix yayını izlemenize ya da kesintisiz PUBG oynamanıza yeter de artar bile.
Son olarak, powerline ağ cihazları biraz büyük olsa dahi, kullandıkları prizi tam olarak işgal etmezler. Çünkü üzerlerinde bir başka priz yuvası daha bulunur. Yani bu prize bir başka cihaz daha takabilirsiniz.