Bilgisayarlara karşı en büyük tehdit virüsler olarak bilinir. Son yıllarda gerek ücretli gerekse ücretsiz antivirüs yazılımlarının bu sorunu büyük oranda çözdüğünü görüyoruz. Ancak şimdi de başımızda başka bir bela var. İnternette gezinmeyi işkence haline getiren kötü niyetli reklam yazılımları işletim sistemimize sızıp neredeyse faremizin her hareketinde kendini belli ediyor. Bu arada kötü niyetli reklam yazılımları ile sitelerde karşımıza çıkan resmi reklamları karıştırmayalım. Bizim konu aldığımız reklamlar (Malware, Adaware diye de bilinirler) bilgisayarınıza bulaştığı anda dünyaya küsecek hayattan nefret edecek ve tek çarenin format olduğunu düşüneceksiniz. Biraz sabırlı olun ve önereceğimiz programları deneyin.
AdwCleaner (Ücretsiz)
Önce genel bir temizlikle başlayalım. Yaklaşık 2 MB boyutundaki bu program oldukça pratik bir temizlik çözümü sunuyor. Son dönemin en berbat ve baş ağrıtıcı asalaklarından “Coupons” ve “CoupExtension” dahil tarayıcınıza yapışan birçok sitenin kökünü bu programla kurutabilirsiniz. Gazeteye girdiğiniz karşınıza bir anda çıkan sahte bahis siteleri dahil birçok casusa veda edebilirsiniz.
Spybot Search & Destroy (Ücretsiz)
Windows’un ilk günlerinden beri faal olan bu program çok deneyimli bir ekip tarafından hazırlanıyor ve üstelik ücretsiz. www.2-spyware.com/review-spybot-search-and-destroy.html adresinden indirebileceğiniz yazılım hem küçük hem de pratik. Windows 95 ve sonrasındaki tüm Windows işletim sistemleriyle çalışabilen yazılım büyük oranda sorunlarınızı çözecektir.
Ad-Aware (Ücretsiz / Ücretli)
İsmen en popüler yazılımlardan biri şüphesiz Ad-Aware. Kısa bir süre önce yenilenip daha modern bir arayüze kavuşan program ücretsiz sürümden 130 liralık tam sürüme kadar farklı sürüm seçenekleriyle geliyor. Ücretsiz sürüm temizlik operasyonları için idealken bankacılık gibi riskli işlerle haşır neşir olanların daha yüksek sürümlere yönelmesi tavsiye ediliyor. Siz de ihtiyacınıza uygun programı indirmek için www.lavasoft.com sitesini ziyaret edin.
Malwarebytes (Ücretsiz)
Bazı asalak yazılımlar oldukça inatçı olabiliyorlar. Hem virüs programlarından kaçıp hem de yüzeysel taramalarda gizlenebilen bu programlar için daha derin bir çözün gerekebiliyor. Bunun için önerimiz “rootkit” denilen derin tarama özelliğine sahip Malwarebytes. Tahminlerinizden daha kısa sürede tarama gerçekleştiren yazılım mutlaka diğerlerinden farklı bir iki tehdidi yakalayıp ortadan kaldırıyor. www.malwarebytes.org/antirootkit adresinden programı indirebilirsiniz.
SuperAntiSpyWare (Ücretli / Ücretsiz)
Programın sloganı bir hayli iddialı: “Casus yazılımları silin, sadece kolay olanları değil!” Evet, sanırız bu işin raconunda silinmesi kolay ve zor casus yazılımlar var. Casuslar bilgisayarınıza sızmak için gizlenmeye çalıştıkça yazılımlar da onlar açığa çıkaracak teknolojiler geliştirmeye çalışıyor. Programın ücretsiz sürümünde tarama yapıp bulduğunuz kötü niyetli dosyaları silebiliyorsunuz. Bu açıdan gayet yeterli ve başarılı. Ücretli süreme geçerseniz de gerçek zamanlı koruma gibi ek özellikleri satın alabiliyorsunuz.
Açıkçası bu tarz bir temizlik işine giriştiyseniz tek bir program genellikle yeterli olmayacaktır. Bunun için listemizdeki en az iki programı denemenizde fayda var. Bu tarz tehditlere maruz kalmamak için önleyici olması bakımından mutlaka virüs programı kurup güncel tutmanız gerekmekte. Özellikle pop-up denilen açılan pencerelere tıklarken dikkat etmeniz gerekmekte. Bir diğer hassas konu da RapidShare tarzı sitelerden dosya indirmek. Dosyayı indirene kadar aslında mayınlı bir yolda ilerliyorsunuz. Download görünümlü onlarca düğme sizi yanıltabilir. Bu tarz sitelerde daha fazla özenli davranmanızı öneririz. Son olarak farklı tarayıcılar kullanabilirsiniz. Explorer, Yandex, Chrome her an elinizin altında olsun. Hangisi göçerse diğerinden devam edip en azından mevcut işinizden yarım kalmamış olursunuz. Bir diğer geçici gibi olabilecek ama işe yarayan çözüm de tarayıcıyı silmek ve yeniden kurmak. Özellikle tarayıcıların eklentilerini sıfırlamayı unutmayın. Bazen en zor sorunlar en kolay yolla çözülebilir.